BMW 528i cos stuka ( zagazowany - sekwencja)

19 Mar 2007, 20:23

jezdze bmw528 i na gazie ( sekwencja)... pali super.. jedzie jak rakieta ... ale od tygodnia cos zaczelo stukac w silniku .. wydaje mi sie ze w gornej czesci ... jak przygazuje stukania nie slysze , ale wydaje mi sie ze dlatego ,ze po prostu silnik glosniej chodzi .. moze byc to zawor ??? kolega ,( mechanik amator )sugeruje ,ze moze to byc napinacz lancuszka rozrzadu ...tzn lancuszek do wymiany .. co sadza koledzy z doswiadczeniami ...Bede wdzieczny za kazda porade
Andrzej z bemka
Nowicjusz

20 Mar 2007, 23:49

Witam,
Miałem podobny problem i coś stukało najlepiej było to słychać na wolnych obrotach. Jak się okazało w listwie od sekwencji jeden zaworek stukał bo uszczelka się wybiła... Po wymianie jest ok.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

21 Mar 2007, 18:36

hm?? w listwie od sekwencji ?? nie bardzo wiem gdzie ?? tzn to stukanie nie bylo bezposrednio z silnika tylko z ukladu gazowego? moglbys mi cos wiecej na ten temat powiedziec ??
Andrzej z bemka
Nowicjusz

22 Mar 2007, 00:04

Powinieneś mieć taką listwę przy kolektorze dolotowym przeważnie gdzieś tam ją umieszczają, a z niej wychodzą przewody juz bezpośrednio na każdy cylinder. Nie wiem jakiej firmy masz instalke ale generalnie wyglądają one podobnie. Ta listwa gazowa powinna się u ciebie składać z 6 takich samych elementów bo masz silnik sześciocylindrowy. Proponował bym ci podjechać gdzieś do gazownika to ci dokładnie pokaże co i jak.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

24 Mar 2007, 20:09

dzieki .. listwe oczywiscie zaraz znalazlem .... jest na samym wierzchu .. ale to stukanie nie znika nawet wtedy kiedy wylacze gaz ... czy jest to mozliwe by nadal cos stukalo od instalacji gazowej kiedy ona wlasciwie jest wylaczona ...??
Andrzej z bemka
Nowicjusz

25 Mar 2007, 19:47

Po przełączeniu na benzynę już nie powinno stukać. Wygląda na to że to nie listwa od gazu tylko coś innego wsłuchaj się i spróbuj zlokalizować źródło.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...
    Jak bezpiecznie jeździć w trudnym terenie?
    Poruszanie się po trudnym terenie dla jednych jest przyjemnością, dla innych koniecznością. Dobrze, jeśli w naszych podróżach towarzyszy nam samochód napędzany na 4 koła, przygotowany na pokonywanie bezdroży. ...