BMW automatyczne skrzynie biegow

15 Lut 2008, 00:40

czy ktos moglby mi powiedziec cos na temat automatow w bmw 730 e32 bo w mojej przy zmianie biegow szarpie i raz szybko zmienia biegi a innym razem trzeba czekac jakby sie zastanawiala
adam303
Nowicjusz

15 Lut 2008, 09:44

Sprawdzałeś olej w skrzyni biegów?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Kwi 2010, 19:11

mam problem w bmw e39 530d rok 2001 zapala mi się kontrolka trybu awaryjnego automatycznej skrzyni biegów. Podczas diagnostyki komputerowej wyszło(błąd 30 sprzęgło przekładni błędny). Wymieniłem sprzęgło koszt wymiany 1500Zł a kontrolka nadal się zapala. Zaprowadziłem z powrotem do warsztatu mechanik coś przestawił , kontrolka przestała sie zapalać ale skrzynia zaczęła twardo zmieniać biegi i szarpać. Wkurzyłem się pojechałem jeszcze raz do tego samego mechanika , stwierdził ,że nic nie jest w stanie już zrobić więc powiedziałem mu,żeby lepiej zrobił tak jak było. Kontrolka się zapala jak wcześniej ale skrzynia chodzi prawidłowo .Czy ktoś może miał podobny przypadek i podać dobrego mechanika ,może być w okolicach warszawy
szymon88
Nowicjusz

Miejscowość: ciechanow

15 Kwi 2010, 07:16

Skoro skrzynia chodzi prawidłowo to wystarczy podpiąć Germańskiego Oprawcę pod komputerek i usunąć mu błąd ;)
Lok
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Kwi 2010, 21:43

historia z tą kontrolką zaczęła się już w Niemczech gdzie ją kupiłem. Po wyjechaniu dosłownie po kilku kilometrach zapaliła mi się właśnie ta kontrolka. Nie sądziłem że będzie z nią tyle problemu. Skrzynia chodziła idealnie zrobiłem kilka tysięcy kilometrów,ale denerwowała mnie ta kontrolka. Postanowiłem zaprowadzić ją do mechanika on stwierdził jak wcześniej wspomniałem że to sprzęgło przekładni zmianowej. skasował mnie 1500zł a kontrolka nadal sie zapalała. Błędy kasowałem kilka razy i nic nie pomaga bo po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka zapala się ponownie. wczoraj pojechałem na kompa i wyszło znów błąd 30- sprzęgło przekładni błędny. wskazuje on na defekt sprzęgła przekładni zmianowej czyli:
-uszkodzony czujnik
-uszkodzony regulator ciśnienia sprzęgła przekładni zmianowej
-uszkodzony regulator ciśnienia głównego
-elektrohydrauliczny zespół sterujący uszkodzony

Filtr i olej został oczywiście zmieniony.
szymon88
Nowicjusz

Miejscowość: ciechanow

16 Kwi 2010, 15:34

mysle ze moze byc uszkodzony np.przetarty kabel od czujnika do komputera.dlatego komp cały czas odbiera to jako awarię
Ostatnio edytowany przez sebastian43210, 01 Maj 2010, 14:50, edytowano w sumie 1 raz
sebastian
sebastian43210
Początkujący

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...