BMW czy Honda ?

05 Wrz 2014, 03:16

Mam zamiar kupić jeden z tych dwóch samochodów a mianowicie chodzi o
BMW 120 1.9 150 KM benz, rok 2006-07
Honda Civic VIII 1.8 140 KM benz rok 2006-07

Cena do 25 000 zł.
Oba samochody w manualnej skrzyni biegów raczej skłaniałbym się na 6-ścio biegową skrzynię.
Z tego co wyczytałem do tej pory spalanie nie powinno wykroczyć 9L więc "nadtlenek gazotu" nie będzie potrzebny :wink:

Uważam że samochody są podobnej klasy, jak wiadomo główną różnicą jest napęd.
BMW jak to BMW wiadomo, a Honda na przód.
Jak wasze opinie wyglądają na temat jazdy samochodem przednio i tylnio napędowym?

Chodzi mi głównie o wypowiedzi techniczne na temat tych aut (największe wady/zalety) najlepiej osób dobrze znających/posiadających owe auta. :ok:

Z góry dziękuję za pomoc !
frugo7
Obserwowany

Auto: Nie wiem

05 Wrz 2014, 05:41

Na Hondę masz za słaby budżet (na BMW podejrzewam, że również). Oczywiście znajdziesz egzemplarze do 25 tys.zł, ale - zaufaj mi - nie chciałbyś nimi jeździć.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

05 Wrz 2014, 07:01

"Uważam że samochody są podobnej klasy, jak wiadomo główną różnicą jest napęd.
BMW jak to BMW wiadomo, a Honda na przód." :lol:

:lol: Chcesz kupic z tego samego roku honde co bmw i za te same pieniadze? Jak bmw bylo 2x drozsze przynajmniej w chwili zakupu... powodzenia. :lol:

Co do napedu no to sprawa jest oczywista, generalnie jak ktos oczekuje od auta czego wiecej niz dupowozu od a do b albo do jazdy po miescie po zakupy to fwd jest do bani.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Wrz 2014, 07:48

jiGsaw napisał(a)::lol: Chcesz kupic z tego samego roku honde co bmw i za te same pieniadze? Jak bmw bylo 2x drozsze przynajmniej w chwili zakupu... powodzenia. :lol:

Wniosek jest zatem jeden - szukaj innego samochodu.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Wrz 2014, 12:07

jiGsaw napisał(a):Co do napedu no to sprawa jest oczywista, generalnie jak ktos oczekuje od auta czego wiecej niz dupowozu od a do b albo do jazdy po miescie po zakupy to fwd jest do bani.

Nic dodać niż ująć...

Jeżeli bardzo chcemy się uprzeć to zalety FWD są takie:

Samochód z FWD jest trochę lżejszy.

Samochód z FWD nie ma tunelu który idzie przez środek samochodu i zabiera trochę miejsca w środku.

Nie może się w nim popsuć wał napędowy ani tylny most bo ich nie ma.

Tyle...

W całej reszcie RWD (prowadzenie, rozkład mas, trakcja) jest lepsze. FWD jest napędem który dla producenta jest po prostu tańszy w wykonaniu.

frugo7 napisał(a):Uważam że samochody są podobnej klasy, jak wiadomo główną różnicą jest napęd.

Owszem główną różnicą jest napęd ale te samochody i tak nie są podobnej klasy... BMW To po prostu klasa premium.

A pro po zakupu...

łysy30 napisał(a):Wniosek jest zatem jeden - szukaj innego samochodu.

Otóż to.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

05 Wrz 2014, 12:44

Pisząc podobnej klasy miałem na myśli ze oba auta posiadają podobną moc ,są podobnych rozmiarów i oba są hatchbackami.
Skoro spotkała mnie juz masa hejtow to co polecacie za taką kwotę, szukam koniecznie hatchbacka w benzynie około 150KM autko najlepiej od 2006 roku...
frugo7
Obserwowany

Auto: Nie wiem
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Opel ADAM Rally Cup gotowy do międzynarodowych rajdów
    W listopadzie 2012 r., wraz z modelem ADAM "Cup", Opel powrócił do sportu samochodowego. Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie będzie okazją do prezentacji kolejnego osiągnięcia firmy: jest to nowa studyjna wersja ...

05 Wrz 2014, 13:00

Będzie ciężko przy tym budżecie. Może Mazda 3 2.0 150KM?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Wrz 2014, 13:13

Może Fiat Grande Punto?
Dawid3456
Początkujący