BMW do 35 tysięcy

13 Kwi 2015, 18:03

Witam, jestem w trakcie robienia prawa jazdy i chciałbym zakupić swój pierwszy pojazd. Nie ukrywając mam dosyć sporo do wydania na taką inwestycję bo 35 tysięcy.

Tak wiem, na pierwsze auto powinienem wybrać coś skromnego, jednak to niemożliwe z tego powodu, że moje pierwsze auto (połowe dokłada ojciec) i jakbym kupił jakiegoś małego smroda, nie byłoby szybkiej opcji wymiany go. Spokojnie, jestem spokojnym kierowcą, więc myślę, że trudności z BMW nie będą takei duże na początku.

Interesuje mnie seria e60, w tej cenie dostane pelni sprawny model?

Kuzyn ma BMW 525i e60 192km benzyna+lpg, jestem jego samochodem zachwycony. full wersja, automat, wszystkie bajery w środku. Jestem ciekaw czy taki samochód będzie nodpowiedni dla mnie? Kuzyn mi doradza, że warto, i pomimo że strach takiej drogiej maszyny na start kupować , to mowi zebym kupił, póki mogę. Chcę wcisnąć tam gaz, bo za dużo kasy po kupieniu samochodu mieć nie będę, a kilkanaście litrów paliwa nie mam zamiaru płacić! .

Czy będzie to odpowiedni model i czy znajde w tel cenie? (kuzyn dał 45 tysięcy rok temu, jakość rewelacja). Byłem za manualem, jednak przejażdżka godzinna z kuzynem przekonała mnie do BMW'owskiego automatu, piękne prowadzenie, wygoda, wręcz luksus. Muszę mieć e60tkę, jednak wolę posłuchać Waszych rad, dziękuje!
radziu97x
Obserwowany

Auto: nie mam

13 Kwi 2015, 18:17

To że masz budżet 35tys. i pozwoli Ci on na kupno to nie znaczy, że będzie stać Cię utrzymać to auto. Samochód wymaga wielkich wkładów finansowych szczególnie te z najniższego pułapu cenowego.
Najpierw zrób prawko. I nie kupuj auta dla szpanu, popisu, bo jeździć jeszcze nie umiesz nawet jak dostaniesz blankiecik ;) Chyba, że śmigasz po torze i masz już doświadczenie w tym zakresie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Kwi 2015, 22:51

Kolega Dzida ma sporo racji :)
Jeśli bardzo chcesz BMW, które będzie kosztowne w utrzymaniu to może zacznij oglądać również BMW serii 3 E90. Proponuje jakaś niedużą benzynę i auto od właściciela. E90 jest mniejsze i łatwiejsze w jeździe, wydaje mi się, że też troszkę łatwiejsze w zakupie.
Co do automatu, to jest fajny dopóki nie zacznie się psuć. Sama wymiana oleju w skrzyni automatycznej w BMW serii 3 to koszt rzędu 1300 zł, oczywiście poza ASO. Co prawda nie robi się tego często, ale to sporo pieniędzy i tylko przykład. Jeśli kupujesz auto z dolnej półki cenowej, to warto, żeby miało manualną skrzynie biegów i było w benzynie, bo inaczej łatwiej wpakować się w duże koszta.
BMW serii 3 mają najczęściej opony typu Runflat, które krzywią alufelgi i obniżają komfort jazdy. To duży minus w tych autach, chyba, że poprzedni właściciel już zamontował inne ogumienie :)

Wydać 3 tys zł na serwis w takich to nie problem, trzeba przemyśleć wszystkie opcje i wydatki.
Pozdrawiam :)
DamianE90
Nowicjusz

Auto: E90
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...