BMW do 37 tys

26 Sie 2018, 10:51

Galakty ale ciekawostek jest znacznie więcej...np. osłony przegubów do jednych bmw są w zamiennikach a do innych nie ma... albo ostatnio koledze walną zbiorniczek wyrównawczy bo jest wadliwy a do tego w jego akurat modelu inaczej odpowietrza się ukł.chł.albo wysiadła mu szyba przednia bo akurat podnośnik w tym modelu ma jakiś element plastikowy albo koleżance podczas nauki driftu w e46 sanki wyjechały... :ok:
Arti nie będzie aż tak źle z tą akcyzą... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Sie 2018, 10:58

10tys to chyba przesadziłeś z ok. 5,6tys
kurek0410
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat toledo
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2018, 11:42

Jak zwykle według Szybkiego cały koncern BMW to jedna wielka wada ha ha ha.

Co do akcyzy to zapłacisz ok 5 tys i przynajmniej wiesz co kupujesz, widzisz przebieg który jest realny, widzisz oryginalne kwity do tego auta. Takim autem możesz się pocieszyć a kupując w PL jest duże prawdopodobieństwo kupienia kibla i wsadzeniem się na kupę która będzie śmierdzieć, niestety 3.0D u niemca km klepie niemiłosiernie i bardzo często do PL trafiają auta z dużymi przebiegami a handlarze się nie cykają, na grubo się leci 100-200 do dołu nie ma żadnego problemu. A potem tworzą się teorie jak to bmw się sypie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2018, 11:47

Kao napisał(a):A potem tworzą się teorie jak to bmw się sypie.

A to swoją drogą. Kupują E60 bo to ich marzenie, potem robi się choinka, naprawa za droga bo bez kompa ani rusz (a każde podpięcie kosztuje i to nie flaszkę), jak zawieszenie tłucze to po jednym wahaczu i sprężynie wymieniają... Opony najlepiej używki bo komplet dobrych opon to 1000 zł za Nexeny, a jakieś markowe premium to 2000 zł i potem dziwota że się auta sypią. Później jak się sypie to sprzedaje po niskiej cenie żeby ktoś to wgl wziął, kolejny kupuje co go nie stać na utrzymanie i karuzela dalej się kręci...

Weźmy pod uwagę np. E46 320i i Lexa IS200. Tego pierwszego kupisz za 8-9k, za Lexa musisz dać 12k minimum i to za takiego do poprawek, w lepszym stanie to nawet i 15-17k trzeba dać. Jak myślisz, jakie auto wybierze typowy Polak czy Turek? Oczywiście że tańsze. I nie bronię tu Lexusa, bo moim zdaniem 15k za IS200 to chora cena, ale przez to Sebixy i Janusze trzymają się od nich z dala i nie drutują w takim stopniu co BMW (sam bym wolał kupić E46, ale nie w tym kraju).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

26 Sie 2018, 12:18

Kao nie będę z Tobą dyskutował na pewne tematy bo sądzę że jak nie zaczniesz patrzeć na auto oczami zwykłego kierownika to nigdy nie będzie Twoje zdanie miarodajne.
Co do bmw wystarczy wejść na strony bmw i już na wstępie masz typowe usterki dieslowych opcji więc po co tu gadać o jakiś przebiegach jak wiele z nich jest rozpisanych do 200.tyś.km.
Do tego zajmuje się serwisem tak po koleżeńsku kilku bmw i chyba obserwuje co się dzieje a do tego jestem podlączony do ICarsu więc widzę co ile kosztuje.
Oczywiście muszę też objechać miejscowe śmietniki żeby ewentualnie kupić te graty no bo ich cena w połączeniu z ich sypliowścią jest delikatnie mówiąc mało atrakcyjna.
Kao więc powtórzę problem leciwych bmw nie polega na braku fajności tylko na serwisie którego nie opłaca się należycie czynić. I mówie Ci o konkretach a nie o jakiś ogółach fanbojów marki.
I przestań twierdzić że 15letnie auto z masą przypadłości nie będzie potrzebowało zwykłego serwisu nawet jak już pozbędziemy się tych bolączek.
szybki
Moderator - Tuning

26 Sie 2018, 12:27

Jako że temat dotyczy e60 możemy rozwijać temat jak interesuje to autora :?: Ja jestem ciekawy tego stwierdzenia
szybki napisał(a): serwis w przypadku np.3,0d jest tak drogi że nikomu się tego nie opłaca robić.

powiedz mi co Ty wliczasz w serwis że jest tak drogi według Ciebie? daj mi inne auto tej klasy które jest znacząco tańsze przy serwisie? tylko proszę nie lex bo zaraz napiszesz że lexa naprawia się za 2 złote :naughty:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2018, 12:59

Kao serwisuje teraz pewnie z 10lexów kolegów które sam pomagałem sprowadzić do tego pojawiają się obce szt.już nie wspomnę że robię około 60 tyś.km. rocznie więc wiesz coś wiem na temat ich serwisu... (mówię o starszych modelach) ... do tego cały czas jest rotacja i np kolega przeszdł z is250 na e46 albo na odwrót... i nie ważne czy ma e46 czy lexa i tak wyląduje u mnie :D

Kao napisał(a):powiedz mi co Ty wliczasz w serwis że jest tak drogi według Ciebie?

Proszę Cię nie rozśmieszaj mnie z pytaniem co jest takie drogie w 3,0d ....

Pisałem na konkretnym przypadku x3 04r.
Skrzynia gm jest wadliwa!!!! Jej naprawa to 5k.jeżeli przetrwa konweter + robocizna konweter to + 1,5k, koło pasowe jest wadliwe 750zł.+ robota, klapy kolektora nie znam ceny, puszczają zgrzewy chłodniczki egr do tego wszystko jest połczone plastikowymi krućcami które rozpadają się rękach cena oem prawie 2k za samą chłodniczkę a co jak poleci termostat umieszczony w plastiku przy chłodniczce?, Pęka kolektor wydechowy oem 1,8k są blaszaki za 600zł.gorzej wykonane niż chińska zabawka, turbiny mają problem ze smarowaniem do tego wysiada sterowanie vtg jest to wada więc co z tego że sterowanie zrobisz za kilka stówek jak jest w pyte robocizny i zalecane jest zrobienie turbiny za 2k. Masz alu zawias gdzie badziew kosztuje przypuśćmy za wahacz 180zł.ale juź lemforder 320zł. I co ciekawe zawias jak go nie zrobisz raz a dobrze to tak co sewis dodatkowa robota... Kao co chcesz żebym Ci dokładnie wkleił np.mam dokładną rozpiskę znajomego lexa rx zajechanego do granic możliwości ile zapłacił za doprowadzenie auta do kultury a ile zapłacił mój kolega za zwykły serwis x3ki3d? Ostatnio też robiłem kilka starterów lexowych v8 świeżo po sprowadzeniu do pl...wszystko mam dokładnie rozpisane więc wiesz trudno cały czas myśleć że bmw będzie tanie bo nie będzie.

Nie chcę reklamować obcych form masz przeklejki pierwsze z brzegu z forum dedykowanego

a więc

" Mam ogromną prośbę - prosze tu wrzucać informacje o najczęstszych popularnych usterkach w/w aut... Zbieram informacje co mnie jeszcze czeka.
Oczywiscie, wszyscy wiemy ze te auta sa ze stali i absolutnie się nie psują, no ale.... jak przychodzi co do czego i kupujemy częsci to co i rusz słychać z ust sprzedawców "no tak, standardowa usterka w tym aucie"

Wiec po koleji - u mnie - 535d

- konwerter w automatycznej skrzyni biegów
- koło pasowe
- poduszka zawieszenia pneumatycznego /E61/
- profilaktyczna wymiana kolektora, wiadomo... standardowa usterka ale bolesna jak juz się zdarzy
- sparciałe przewody podciśnienia sterującego turbinam - przecież to 'standard w 3 letnim aucie'
- pocący się uszczelniacz za kółkiem pasowym - j/w

w tych wszystkich przypadkach słyszałem 'no tak, standard w tym aucie', zastanawiam sie co jeszcze standardowego mnie czeka w najbliższym czasie ;)"

" 525d i 530d na pewno:
- problemy ze sterowaniem (mechaniką) zmiennej geometrii łopatek turbiny.
można podobno czyścić, w serwisie wymiana turbo."

"Rocznik 2005; przebieg 130K

Usterki

- termostaty
- pompa paliwa
- pompa obiegu webasto
- czujnik temperatury zewnętrznej
- mikro switch do otwarcia szyby w klapie tylnej
- Nivo :( - kompresor
- stabilizator
- skrzypiące uszczelki w drzwiach, skrzypiąca tylna roleta i podłokietnik
- jeden tylny sensor PDC
- rozrusznik (przy 150k km)

* ze wspomnianych wcześniej

- instalacja w tylnej klapie - uszkodzone, przetarte przewody
- wymieniony kolektor ssący - profilaktycznie

** nie wspomniane wcześniej a wymienione profilaktycznie

- pompa wodna
- olej w skrzyni "

"Witam
Ja też się pochwalę 535D 2005 120tyś serisowane ASO igła:

Kluczyk 700zł
konerter z kompletną wymianą 8500zł
DPF 5800zł
Sterownik świec i świece 800zł
Kolektor dolotowy 1800
sterownik turbiny dużej 180
Wąż łączący intercooler z przepustnicą 3x500 (przez zapchany DPF)
Czujnik skraplacza klimatyzacji 100

W najbliższym czasie turbo duże i coś się dzieje z nivo przy niskich temp. otoczenia

Ale frajda z jazdy jest
"

Więc Kao patrz jaki zbieg okoliczności bo te wpisy sa stare i 5lat później u kolegi w bmw wystąpiły co do sztuki... :D

I zamiast powiedzieć tak jest drogo ale fajnie to będziesz twierdził że jest nie drogo...

A co do porównania lexus vs bmw to wszystko ma swoje plusy i minusy .
To takie podsumowanie specjalnie dla naszego nowego moderatora :ok: Kao specjalnie dla Ciebie taki skrót możesz mi wierzyć w 100% że przy modelach o których tu napiszę tak jest...(nie wypowiadam się o nowszych opcjach bo jest więcej wpadek chyba że będzie to hibridus elctricus :mrgreen: )
Bmw jak rozbijesz to z miejsca trafisz wszystkie graty typu lampy lusterka od wersji eu do lexa nie... jak chcesz załatać bmw na sztukę to tez będzie łatwiej (sam to teraz zrobiłem na zlecenie kolegi) bo jest masę używek.
Jak będziesz chciał konkretną wersję to tez jest łatwiej skonfigurować bmw bo występowały z 15stoma silnikami i w różnych nadwoziach z różnymi skrzyniami. Jak chcesz diesla to tez bmw bo diesle lexa to śmietniki oznaczenie AD.

Ale jak chcesz starsze V8 w automacie i w sedanie a wybierzesz GS mk2,3/LS 1,2.3 to żadne z niemieckich trojaczków nie zbliży się taniością serwisową oraz ekonomią jazdy. Generalnie trzeba przyjąć jedną złotą zasadę Lexy mające pod maską 3uz-fe oraz 2jz-ge są najtańszym premium na rynku i tylko kwestia tego czy nam odpowiada sam samochód i jazda nim.

Specjalnie tak napisałem więc Kao więc zanim będziesz to negował to zastanów się 3y razy, sprawdź wiki ... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

26 Sie 2018, 13:14

Ja zadałem Ci 1 proste pytanie i jedną prostą prośbę w tej chwili nie interesują mnie historyjki z ISami i e46 :!:
Co do skrzyni to jest jak dotąd niewyjasniona sprawa bo zgadzam się z tym że są przypadki że są awarie przy przebiegach rzędu już nawet 120 tyś (odnotowana w x3) ale znam też przypadek gdzie skrzynia padła po 400 a nigdy nikt nawet do niej nie zajrzał bo przecież w ASO twierdzą że w skrzyniach BMW olej jest dożywotnio, szkoda że zapomnieli dodać że do końca żywotu skrzyni a nie auta.
szybki napisał(a):Proszę Cię nie rozśmieszaj mnie z pytaniem co jest takie drogie w 3,0d ....
przeczytaj jeszcze raz jak nie zrozumiałeś pytania i nie odwracaj kota ogonem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2018, 13:49

Kao tak już ogólnie ... po to jest forum żeby nie iść zgodnie z panująca mitologią i chociażby dać komuś coś do myślenia... dostanie wskazówki które potem jak będzie chciał to umiejętnie sobie rozpracuje i może coś na tym skorzysta.
szybki
Moderator - Tuning

26 Sie 2018, 14:04

szybki napisał(a):Kao tak już ogólnie ... po to jest forum żeby nie iść zgodnie z panująca mitologią
Też jestem tego zdanie dlatego zawsze nie bardzo rozumiem Idei Twoich wypowiedzi bazujących tylko na naprawach i drogich gratach i wyeksploatowanych autach. Premiumki niestety kosztują przy naprawach i nie ważne czy to będzie lex bmw czy inny merc. Tylko Ty to stawiasz w takiej sytuacji jakby auto stało cały czas w serwisie i wyciągało Ci resztki odłożonych tesięców.
No i dodam że nie bierzesz pod uwagę w wypowiedziach czy temat dotyczny starej e39 czy nowej x6 3.0 to 3.0, ten sam drogi śmieć
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2018, 14:07

galakty napisał(a):A to swoją drogą. Kupują E60 bo to ich marzenie, potem robi się choinka, naprawa za droga bo bez kompa ani rusz (a każde podpięcie kosztuje i to nie flaszkę), jak zawieszenie tłucze to po jednym wahaczu i sprężynie wymieniają... Opony najlepiej używki bo komplet dobrych opon to 1000 zł za Nexeny, a jakieś markowe premium to 2000 zł i potem dziwota że się auta sypią.

DOKŁADNIE!
Zgadnijcie właścicielowi jakiego auta sprzedałem stare wyząbkowane opony z Hondy... :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Sie 2018, 14:34

Kao sens moich wypowiedzi dotyczy kosztów serwisu/napraw względem wartości auta i tego co one oferuje. Więc e39 względem swojej ceny bazowej jest max drogie. Oczywiście jak to będzie e39m to za drożyzną względem ceny zakupu kryje się zajebista konfiguracja V8ki w manualu a wszystko seryjnie dostosowane do zapitalania. I tak jakto auto w ryzach tech.doceni fan marki to co Ci doceni fan marki w kupie 2,0 ?
Ja robiąc plany zakupowe auta dla siebie i bardzo często dla znajomych analizuje praktycznie wszystko od zakupu po sprzedaż więc jak ktoś chce e39 za 8k i jest to mój kolega to pierwsze mu powiem żeby stuknął się w czoło...i to tak mocno bo jak nie ma kasy to nie ma kasy a nie oszukiwanie bo bmw to to czy sramto ...kasy nie ma bmw/lexa/mb/adi nie ma... jest kasa to myślimy.
I o tyle trudno mi dyskutować bo przez miejsce w który spędzam ostatnio całe dnie przechodzi tygodniowo pewnie z 15aut...i widzę ich kierowców, rozmawiam z nimi...niczym psycholog :D i jedno większość z nich łączy totalne poplątanie potrzeb z planowanymi kosztami utrzymania.
I jest to co Tobie powtarzam nie plącz swoich preferencji i umiejętności z ekonomią użytkowania auta przez zwykłych ludzi nie mających nawet procenta Twojej wiedzy. I tu właśnie pomogło mi to forum ...żeby lepiej zrozumieć ogół. Połączyłem to z biznesem i wyszło ok. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

26 Sie 2018, 17:42

Widzę panowie że z mojego tematu wywinela się poważna dyskusja ale za to jak przydatna. A tak nawiasem czy moje zarobki za granicą czyli 4, 4.5 ,5tys/mies wystarczy na naprawy BMW i normalne w miarę życie?
Arti882
Nowicjusz

26 Sie 2018, 18:21

4-4,5 tys euro czy zł? Powinno wystarczyć na serwis E60, ALE pytanie gdzie chcesz to auto serwisować? W ASO zagranicą? Bardzo drogo. Nie wiem jak z jakością nieautoryzowanych serwisów na zachodzie, ale na pewno nie są tanie jak w PL.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2018, 19:12

Sorry nie sprecyzowalem zarabianie w tysiącach oczywiście i serwis w Polsce.
Arti882
Nowicjusz