Kao serwisuje teraz pewnie z 10lexów kolegów które sam pomagałem sprowadzić do tego pojawiają się obce szt.już nie wspomnę że robię około 60 tyś.km. rocznie więc wiesz coś wiem na temat ich serwisu... (mówię o starszych modelach) ... do tego cały czas jest rotacja i np kolega przeszdł z is250 na e46 albo na odwrót... i nie ważne czy ma e46 czy lexa i tak wyląduje u mnie
Kao napisał(a):powiedz mi co Ty wliczasz w serwis że jest tak drogi według Ciebie?
Proszę Cię nie rozśmieszaj mnie z pytaniem co jest takie drogie w 3,0d ....
Pisałem na konkretnym przypadku x3 04r.
Skrzynia gm jest wadliwa!!!! Jej naprawa to 5k.jeżeli przetrwa konweter + robocizna konweter to + 1,5k, koło pasowe jest wadliwe 750zł.+ robota, klapy kolektora nie znam ceny, puszczają zgrzewy chłodniczki egr do tego wszystko jest połczone plastikowymi krućcami które rozpadają się rękach cena oem prawie 2k za samą chłodniczkę a co jak poleci termostat umieszczony w plastiku przy chłodniczce?, Pęka kolektor wydechowy oem 1,8k są blaszaki za 600zł.gorzej wykonane niż chińska zabawka, turbiny mają problem ze smarowaniem do tego wysiada sterowanie vtg jest to wada więc co z tego że sterowanie zrobisz za kilka stówek jak jest w pyte robocizny i zalecane jest zrobienie turbiny za 2k. Masz alu zawias gdzie badziew kosztuje przypuśćmy za wahacz 180zł.ale juź lemforder 320zł. I co ciekawe zawias jak go nie zrobisz raz a dobrze to tak co sewis dodatkowa robota... Kao co chcesz żebym Ci dokładnie wkleił np.mam dokładną rozpiskę znajomego lexa rx zajechanego do granic możliwości ile zapłacił za doprowadzenie auta do kultury a ile zapłacił mój kolega za zwykły serwis x3ki3d? Ostatnio też robiłem kilka starterów lexowych v8 świeżo po sprowadzeniu do pl...wszystko mam dokładnie rozpisane więc wiesz trudno cały czas myśleć że bmw będzie tanie bo nie będzie.
Nie chcę reklamować obcych form masz przeklejki pierwsze z brzegu z forum dedykowanego
a więc
"
Mam ogromną prośbę - prosze tu wrzucać informacje o najczęstszych popularnych usterkach w/w aut... Zbieram informacje co mnie jeszcze czeka.
Oczywiscie, wszyscy wiemy ze te auta sa ze stali i absolutnie się nie psują, no ale.... jak przychodzi co do czego i kupujemy częsci to co i rusz słychać z ust sprzedawców "no tak, standardowa usterka w tym aucie"
Wiec po koleji - u mnie - 535d
- konwerter w automatycznej skrzyni biegów
- koło pasowe
- poduszka zawieszenia pneumatycznego /E61/
- profilaktyczna wymiana kolektora, wiadomo... standardowa usterka ale bolesna jak juz się zdarzy
- sparciałe przewody podciśnienia sterującego turbinam - przecież to 'standard w 3 letnim aucie'
- pocący się uszczelniacz za kółkiem pasowym - j/w
w tych wszystkich przypadkach słyszałem 'no tak, standard w tym aucie', zastanawiam sie co jeszcze standardowego mnie czeka w najbliższym czasie
"
" 525d i 530d na pewno:
- problemy ze sterowaniem (mechaniką) zmiennej geometrii łopatek turbiny.
można podobno czyścić, w serwisie wymiana turbo."
"Rocznik 2005; przebieg 130K
Usterki
- termostaty
- pompa paliwa
- pompa obiegu webasto
- czujnik temperatury zewnętrznej
- mikro switch do otwarcia szyby w klapie tylnej
- Nivo
- kompresor
- stabilizator
- skrzypiące uszczelki w drzwiach, skrzypiąca tylna roleta i podłokietnik
- jeden tylny sensor PDC
- rozrusznik (przy 150k km)
* ze wspomnianych wcześniej
- instalacja w tylnej klapie - uszkodzone, przetarte przewody
- wymieniony kolektor ssący - profilaktycznie
** nie wspomniane wcześniej a wymienione profilaktycznie
- pompa wodna
- olej w skrzyni "
"Witam
Ja też się pochwalę 535D 2005 120tyś serisowane ASO igła:
Kluczyk 700zł
konerter z kompletną wymianą 8500zł
DPF 5800zł
Sterownik świec i świece 800zł
Kolektor dolotowy 1800
sterownik turbiny dużej 180
Wąż łączący intercooler z przepustnicą 3x500 (przez zapchany DPF)
Czujnik skraplacza klimatyzacji 100
W najbliższym czasie turbo duże i coś się dzieje z nivo przy niskich temp. otoczenia
Ale frajda z jazdy jest"
Więc
Kao patrz jaki zbieg okoliczności bo te wpisy sa stare i 5lat później u kolegi w bmw wystąpiły co do sztuki...
![Szczęśliwy :D]()
I zamiast powiedzieć tak jest drogo ale fajnie to będziesz twierdził że jest nie drogo...
A co do porównania lexus vs bmw to wszystko ma swoje plusy i minusy .
To takie podsumowanie specjalnie dla naszego nowego moderatora
Kao specjalnie dla Ciebie taki skrót możesz mi wierzyć w 100% że przy modelach o których tu napiszę tak jest...(nie wypowiadam się o nowszych opcjach bo jest więcej wpadek chyba że będzie to hibridus elctricus
![Mr. Green :mrgreen:]()
)
Bmw jak rozbijesz to z miejsca trafisz wszystkie graty typu lampy lusterka od wersji eu do lexa nie... jak chcesz załatać bmw na sztukę to tez będzie łatwiej (sam to teraz zrobiłem na zlecenie kolegi) bo jest masę używek.
Jak będziesz chciał konkretną wersję to tez jest łatwiej skonfigurować bmw bo występowały z 15stoma silnikami i w różnych nadwoziach z różnymi skrzyniami. Jak chcesz diesla to tez bmw bo diesle lexa to śmietniki oznaczenie AD.
Ale jak chcesz starsze V8 w automacie i w sedanie a wybierzesz GS mk2,3/LS 1,2.3 to żadne z niemieckich trojaczków nie zbliży się taniością serwisową oraz ekonomią jazdy. Generalnie trzeba przyjąć jedną złotą zasadę Lexy mające pod maską 3uz-fe oraz 2jz-ge są najtańszym premium na rynku i tylko kwestia tego czy nam odpowiada sam samochód i jazda nim.
Specjalnie tak napisałem więc
Kao więc zanim będziesz to negował to zastanów się 3y razy, sprawdź wiki ...
![OK :ok:]()