BMW dosyć często się psują?

31 Gru 2007, 09:23

słyszałem że marka BMW dosyć często isę psują i sa do niej drogie części co o tym sądzicie. bo przymierzam się do kupna BMW i nie wiem czy dokonam trafnego wyboru. Proszę o jakieś komentarze na ten temat
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2007, 09:50

Dość długo (prawie 4 lata) miałem BMW E30 318 ('88, 1.8, LPG)...
Nie psuło się prawie w ogóle (nie licząc normalnych wymian eksploatacyjnych: klocki, płyny, filtry, żarówki, świece, kable WN).

Jedynie raz - po wystrzale gazu (tankowanie na "taniej stacji"... :evil: )- padł przepływomierz przy filtrze powietrza i pękł rękaw gumowy od filtra powietrza do kolektora (no, ale miał już prawie 20 lat...).
Generalnie ceny części do tego modelu - tańsze nowe oryginały w serwisie, niż używki na złomach...

Zaznaczam, że jeździłem normalnie, bez "fajowania"...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

31 Gru 2007, 10:13

To jeszcze zależy jaki chesz kupic model BMW . Może trochę więcej informacji
MZ 250 <3
frafel1
Początkujący

Miejscowość: Wołczyn

31 Gru 2007, 11:15

frafel1 napisał(a):To jeszcze zależy jaki chesz kupic model BMW . Może trochę więcej informacji

jakiś model z około 90r
mamuska
Początkujący

31 Gru 2007, 16:17

Zacznijmy od tego że
-wszystkie samochody są bardzo dobre tylko niektóre są droższe w utrzymaniu (tz. się częściej psują) a niektore są tańsze w utrzymaniu (nie psują się za często).
Więc zależy ile masz pieniędzy na utrzymanie tego samochodu...opinie na temat tych samochodów sa mocno podzielone, na ludzi którzy kupują BMW dla szpanu, zeby nim rajdować aby sie popisac przed kolegami, żeby ruszac z pod każdych świateł z piskiem opon itp. No a są ludzie którzy dbają o samochody, wiedzą ze samochód to nie zabawka i poza jazdą i tankowaniem trzeba odwiedzac serwis i to nie po tym jak się już coś zepsuje tylko przed tym.
Musisz pamiętać ze tymi autami jeżdzą czesto młodzi ludzie którzy zaczynają swoją przygode z samochodami i nie dbają o nie za bardzo...
Niemoge ci za dużo powiedziec o tych samochodach bo nigdy nie miałem i nie jeżdziłem BMW....
TOYOTA AVENSIS II 2.0 D-4D 116KM
bartez1
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

31 Gru 2007, 19:30

o starszych BMW słyszałem że całkiem niezle sie trzymają a tak wogóle nigdy nie widziałem beemki choćby ze śladami korozji.podobno w modelach z silnikami serii TDS zawodna okazuje sie turbina.nie miałem BMW nigdy wiec nie moge tak do końca potwierdzić tych opinii
chicken19
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 3 - kompaktowy hatchback do miasta
    Zainteresowani zakupem Mazdy 3 z automatyczną skrzynią biegów mają do wyboru jedną jednostkę – 120-konny silnik o pojemności dwóch litrów. Według danych producenta jego spalanie wynosi 5,6 l/100 ...
    Niebezpieczny brud na samochodzie
    W okresie zimowym, z powodu topniejącego śniegu, na drogach często zbiera się błoto i sól, co skutkuje koniecznością częstych wizyt kierowców na myjni. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z ryzyka jakie ...

01 Sty 2008, 22:13

Ja słyszałem, że w starszy BMW z silnikiem TDS Turbo padało...w wielu przypadkach
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Rok produkcji: 2001

01 Sty 2008, 22:43

A wiec. Mam BMW z 90' 2,5td. Do tej pory nie dzialo sie nic. Procz tak jak wyzej opisywanych wymian olejow itd. Ale teraz niestety cos się stało ;/ "fachowcy" z warszataów (czterech) powiedzieli mi co i jak. Wydalem na jedna część ponad 1,5 tysiaczka a samochodzik chodzi gorzej niz przed "naprawa" i teraz nikt ani w warsztatach ani nigdzie nie wie co jest mojemu autkowi ;/ tak wiec często się nie psuje. Ale jak juz cos sie stanie to płaci się tysiącami. W BMkach jest tak, ze jak psuje sie jedno, to bardzo malo jest takich przypadkow, ze tylko to się zepsulo. Jedna wadliwa rzecz ciągnie za sobą kolejne. Pozdrawiam
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

01 Sty 2008, 22:49

to wszystko zależy od przebiegu, eksploatacji oraz od stanu ogólnego auta, jak ktoś go katował, źle dotarł silnik, nie czekał, aż silnik się zagrzeje po włączeniu auta...szczególnie rano na mrozie to tak jest...oczywiście serwisowanie auta też jest ważne. Zgadzam się z kolegą...to jest tak jak z amerykańskimi furami, wszystko fajnie, super...ale jak się zepsuje...to bulisz...kasa leci...i dalej jest zrypane...Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Rok produkcji: 2001

01 Sty 2008, 23:00

Ja osobiście posiadam BMW i powiem tyle że nie są to auta awaryjne, ale trzeba onie poprostu dbać i kontrolować, jeśli coś zaczyna się dziać to odrazu trzeba na to reagować, jeśli coś zaniedbamy, to wtedy kończy się jedna naprawa a zaczyna druga. Części są trochę droższe od aut marki vw czy opel. Silniki benzynowe BMW bardzo lubią paliwo.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

02 Sty 2008, 00:11

I jesli juz sie zdecydujesz na jakis to lepiej "z pewnego źródła" dobrze tu pisali "młodzi kierowcy = zażynanie BMW" tak żebys nie trafil na egzemplarz jak moj ;/
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

05 Sty 2008, 09:29

czyli rozumiem że marka BMW to dobre samochody tylko trzeba o nie dbać
mamuska
Początkujący

05 Sty 2008, 13:19

Dokładnie tak. Ale w sumie tak jest z każdym autem. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

11 Sty 2008, 18:55

a moze wiecie jak sprawuje sie gaz w BMW
mamuska
Początkujący

11 Sty 2008, 22:04

nieeeee nieeee tylko nie to !! GAZ jest wrogiem dla BMW !!!! BMW jest benzyniakiem i nigdy nie będzie dobrze grać z gazem !! Jak chcesz mieć BMW to nie masz co liczyć na oszczędności. Zamontujesz gaz i będą się dopiero dziać rożne dziwne rzeczy.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige