BMW E34 vs Opel Calibra vs Opel Omega B vs ?

23 Cze 2010, 18:22

[center]Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Zwracam sie do Was z prosba przy wyborze auta.

Chciałbym kupic na poczatku sierpnia auto i mam dosc spory dylemat nad jego wyborem.
Mam 20 lat, prawo jazdy 2 lata i mysle ze przyszedl czas na kupno swoich pierwszych "4 kółek".
Mam zamiar przeznaczyc na ten cel okolo 3500 zl. Wiem ze jest to mala kwota, ale niedawno zaczalem pracowac i jak na razie tyle udalo mi sie odlozyc.
Szperajac na allegro i innych portalach motoryzacyjnych znalazlem kilka opcji.
Mianowicie:
Opla Calibre Benz/Gaz
Bmw E34 525 TDS lub 520 Benz/Gaz
Opel Omega B 2.0 Benz/Gaz

Te 3 rodzaje aut spelniaja niejako moje oczekiwania wzgledem ceny, wygladu oraz wyposazenia autka.
Chodzi mi glownie zeby auto mialo dosc duzo miejsca sedan/kombi , bylo w dieslu lub gazie, mialo w wyposazeniu troche elektryki i nie bylo ponizej 1990 roku. Wyjatkiem tu jest Calibra, ale te auto po prostu mi sie podoba. Chodzi mi o model seryjny a nie jakies wiejskie tuningi.
Z gory mowie ze odrzucam wszelkkiego rodzaju male "pizdziki" typu Tico, Seicento , Brawy itp. NIGDY rowniez nie kupie Golfa - zadnego. Przez ostatnie dwa lata jezdzilem taty Laguna II kombi 1.9 dCi i raczej jestem za wiekszymi autkami.

Jetem swiadom ze za ta cene nie bedzie to auto w najlepszej kondycji, ale chyba jest mozliwosc kupna ktoregos z tych aut po okazyjnej cenie i w miare utrzymanego, prawda?

Czekam na Wasze opinie i rowniez inne propozycje.
Dziekuje za kazdy post.
Pozdrawiam!

[/center]
pelo177
Nowicjusz

Miejscowość: CCH

23 Cze 2010, 19:34

Zdecydowanie Calibra.... Tylko ciężko będzie znaleźć w dobrym stanie.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

23 Cze 2010, 19:39

a ja bym powiedzial ze zdecydowanie e34 hehe ;)) nie no poprostu mysle ze to dobre solidne niemieckie wozidlo ;-)
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Cze 2010, 19:59

Wlasnie mi sie rowniez podoba E34, tylko slyszalem ze sa strasznie awaryjne kurde i nie wiem jak z tym jest. Nie jestem typem nastolatka ktory bedzie docieral auto i kombinuje z tym wyborem. Z kolei taka Cali 150 KM tez wydaje sie byc ciekaweym wozem.ch...a nie wiem co kupic zeby nie zalowac. Zostal miesiac na wybor bo chcialbym w sierpniu juz tym nad morze jechac :D ludzie pomozcie :D
pelo177
Nowicjusz

23 Cze 2010, 20:02

o awaryjnosci akurat tego nie slyszalem, a nie chcesz np. jakiejs audicy albo passacika ? golf III tez chyba nie bedzie najgorszy a czesci za grosze i na kazdym kroku
domols1
Początkujący

23 Cze 2010, 20:04

To źle słyszałeś, nie ma modelu BMW, który by był ponadprzeciętnie awaryjny. E34 to akurat jeden z najbardziej udanych modeli.

pelo177 napisał(a):ale chyba jest mozliwosc kupna ktoregos z tych aut po okazyjnej cenie i w miare utrzymanego, prawda?

Nie. Wszystkie z wymienionych aut w tej cenie to będą kompletne gruzy, zwłaszcza E34.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oznaczenia tablic rejestracyjnych według województw
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym z danego wybranego województwa. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju które przypisane są do danego województwa. ...

23 Cze 2010, 20:22

Golf odpada. Osobiste powody :P
Passek tez w zasadzie moze wchodzic w gre.
A co do E34 co powiecie o tym:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pelo177
Nowicjusz

23 Cze 2010, 20:27

Ty chcesz kupić auto w cenie pompy wtryskowej do niego? Już Ci pisałem, zapomnij o E34, zwłaszcza TDS.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Cze 2010, 21:32

Wszystkie auta które wymieniłeś za tą cene to będą parchy,jeszcze w dieslu :roll: ja bym w tej kwocie poszukał Audi 80 B3 w dieselku.
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2010, 21:42

barol91 napisał(a):Wszystkie auta które wymieniłeś za tą cene to będą parchy,jeszcze w dieslu :roll: ja bym w tej kwocie poszukał Audi 80 B3 w dieselku.
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

popieram stare dobre Audi to porzadne furmanki ;-)
domols1
Początkujący

23 Cze 2010, 22:54

Calibra !!
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

23 Cze 2010, 23:48

Miesiac temu tez myslalem o zakupie Calibry ale za taka cene trudno bedzie znalzec dobry egzemplarz.
Lecz z drugiej strony taka Moc za taka cene kusi .

;)
malysmall
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

24 Cze 2010, 08:35

A wiec tak.
BMW E34 odpada, wybil mi je z glowy jiGsaw :P Mial w zasadzie racje z ta pompa po czesc ;D
Omegi pewnie nie znajde za ta cene takiej zeby troche pojezdzila jeszcze.
Co do Audi 80, to ma ja moj przyjaciel, ktory mieszka obok mnie i musze przyznac ze wszelkiego typu naprawy w tym aucie sa banalnie tanie, lecz nie za bardzo mi sie podoba wnetrze tego auta i wyglad zewnetrzny. B4 by bylo spoko, ale nie za ta cene...

Chyba zostane przy Calibrze. Znalazlem ostatnio ladny egzemplarz z Grudziadza, ladny lakier, alu, elektryka,poducha 150 KM + gaz za 3500 ale jeszcze nie bylem przygotowany na zakup finansowo i chyba juz poszla.
Bardzo podoba mi sie linia tego auta, dzieci jeszcze nie mam, kobieta sie spokojnie zmiesci i na wakacje we dwoje pewnie daloby rade sie zapakowac :P

Jesli w dyskusji biora udzial jacys wlasciciele Cali bardzo bym prosil o info na co zwrocic uwage przy zakupie i czego unikac :)

Pozdrawiam
pelo177
Nowicjusz

24 Cze 2010, 09:23

a wiec tak. w tych pieniadzach kupno e34 TDS to samobojstwo. Ale w benzynie da rade kupic jak najbardziej. Sam do tej sumy szukalem ,egzeplarze mialy co prawda jakies tam wady ale tak jak ty,dopiero bylem w trakcie zbierania forsy wiec bedziesz mial jakies tam finanse do dopieszczenia auta.
mitura
Początkujący

Miejscowość: Łuków

24 Cze 2010, 10:59

Co do Calibry to może uda Ci sie znaleść jakiś dobry egzemplarz z początku produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012