Bmw e36 318i. jak zwiekszyc moc ???

06 Kwi 2008, 21:17

moze ktos mi pomoze troszke zwiekszyc power mojej bumki. jesli macie jakies pomysly to podzielcie sie . co by zdalo egzamin? z gory dzieki
mario2433621
Nowicjusz

06 Kwi 2008, 22:37

chip tuning na początek ... a dalej korekty silnika... zwiększenie dawki paliwa ...
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

07 Kwi 2008, 13:41

chip ok. a napewno daje jakis odczuwalny efekt? i w jakiej cenie znajde cos dobrego??? przy chipie spalanie sie zwieksza??
mario2433621
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 13:42

chip ok. a napewno daje jakis odczuwalny efekt? i w jakiej cenie znajde cos dobrego??? przy chipie spalanie sie zwieksza??
mario2433621
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 13:43

i mniej wiecej i koników wzrosnie power?
mario2433621
Nowicjusz

07 Kwi 2008, 13:43

i mniej wiecej i koników wzrosnie power?
mario2433621
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...

07 Kwi 2008, 17:46

KOlego nie mógłbyś złożyć tego w jeden post ?? Bez urazy ale zaśmiecasz trochę swój post...Moc wzrasta z tego co wiem max 40koni (ale to jakby nie patrzeć duże koszta) tak na ogół większość chipów zwiększa moc o około 20koników. Wzrost spalania jest niewielki, bo spalanie rzędu 1l więcej to max.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Kwi 2008, 18:02

jak chcesz kupić chip na np. allegro to będzie cię to kosztować w granicach 100 - 200 zł przy podniesieniu o 20 koników ( przynajmniej tak piszą w opisach :lol: ) ale wiadomo że takich rzeczy lepiej nie kupować bo raczej za dobre to to nie jest ....myślę że w warsztatach zajmujących się tuningiem koszt wahają się od 300 do 500 zł...ale wtedy masz pewny wzrost mocy ...
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Kwi 2008, 22:59

conest997 napisał(a):jak chcesz kupić chip na np. allegro to będzie cię to kosztować w granicach 100 - 200 zł przy podniesieniu o 20 koników ( przynajmniej tak piszą w opisach :lol: ) ale wiadomo że takich rzeczy lepiej nie kupować bo raczej za dobre to to nie jest ....myślę że w warsztatach zajmujących się tuningiem koszt wahają się od 300 do 500 zł...ale wtedy masz pewny wzrost mocy ...

Nie zawsze tak jest, że nie działają. Mojego kumpla braciszek kupił sobie chipa do GOLFA IV zapłacił na allegro 200zł. Wzrost mocy (sprawdzał na hamowni) jaki mu wyszedł to 27 koników. Obecnie bardzo chwali sobie tego chipa..silnik 1.9 przed chipem 110koni. Teraz 137 :D więc może się udać.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

07 Kwi 2008, 23:08

co racja to racja......ale trzeba jednak kupować od sprawdzonych sprzedawców ...Nigdy w ciemno !!! ... a co do zwiększenia mocy silnika ....

możesz zamontować strumienicę ale :

1. Auto nie przejdzie badania technicznego (zbyt szkodliwe spaliny)

2. Zamontowanie strumienicy oznacza konieczność przeprogramowania układu zasilającego. Czasami może to kosztować krocie, albowiem sonda lambda zwariuje jak nie będzie katalizatora, a obejście tego problemu kosztuje.
Najlepszym wyjściem jest po prostu wymiana układu wtryskowego (gaźnika), poprawienie kolektorów, zamontowanie sportowych filtrów powietrza, układu wydechowego (całego a nie samej pierdzącej końcówki). Potem można rozwiercić cylindry i zwiększyć stopień sprężania. A na końcu zamontować sprężarkę.

możesz też zastosować magnetyzer ale z opini na innych forach nie zdaje to egzaminu....niby zapewnia to lepsze spalanie paliwa i zapobieganie tworzeniu sie kamienia katłowego w instalacjach wodnych ale wzrost mocy będzie nie odczuwalny.....Plusem jest zabezpieczenie układu wodnego w autku :wink:
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika