BMW E36 - automatyczna skrzynia biegów

13 Lis 2012, 17:32

Witam,
Od roku posiadam BMW E36, rocznik 1991 z automatyczną skrzynią biegów. Jakiś czas temu pojawił się problem ze zmianą biegów.Problem polega na tym że samochód zmienia biegi, ale przy bardzo wysokich obrotach rzędu ok 5 tys obrotów. Dodatkowo świeci się kontrolka która wygląda jak śruba. Samochód wstawiłem do warsztatu,okazało się że wyciekał olej ze skrzyni. Została wymieniona uszczelka, zmieniony olej. Niestety problem pozostał. mechanik się poddał, oddałem samochód do innego warsztatu, tym razem mechanik sprawdzał go "ręcznie" od strony elektronicznej i według niego wszystko jest ok. Mechanik twierdzi że ze skrzynią jest wszystko ok, ale że nie ma połączenia skrzyni z silnikiem. Po podłączeniu auta do komputera wyświetla się komunikat "brak połączenia". Na dodatek mechanik twierdzi że skrzynię sprawdzał gdzieś i ona działała. Już od półtorej miesiąca samochód stoi w warsztacie i nikt nie wie co mu dolega. Pod koniec tygodnia jestem umówiony z innym mechanikiem i mam nadzieje że może coś ruszy.
Może ktoś wie co może mojemu samochodzikowi dolegać, liczę na jakąś pomoc , może podpowiedź, z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje. :)
bialy30
Obserwowany

Auto: BMW E36

19 Gru 2012, 10:02

Skrzynia najprawdopodobniej jest uszkodzona mechanicznie,tylko jej rozebranie ukaże przyczynę problemu,mogł siąść np.przemiennik momentu obrotowego(konwertor)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to znaczy być uprzejmym na drodze?
    Po pierwsze być kierowcą przewidywalnym, a nie chaotycznym i pełnym emocji. Po drugie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Po trzecie kierować się zasadą współpracy, ostatecznie intencją wszystkich jest bezpieczne ...
    Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...