Bmw e36 compact 94r falowanie obrotow na gazie.

15 Paź 2013, 23:20

Witam, ostatnio kupilem sobie compacta z 94r z gazem. Problem polega na tym ze auto na benzynie dziala dobrze, moze lekko za niskie obroty tak 750/800 ale jakos ujdzie i trzyma rowno. Na gazie( zwykla instalacja) juz faluje na luzie od 600 do 950. Gaz mi strzelil tak ze 2 razy i rozwalilo gume od przeplywomierza. Tzn pekla i niestety narazie z brakow funduszu musialem ja zakleic( co zrobilem bardzo dokladnie i szczelnie) Dziwi mnie fakt, ze przejade 20 min i nic sie nie dzieje. Zas czasem wlaczam i odrazu po przelaczeniu na gaz buja na obrotach. Dodam ze na biegu nie ma spadku mocy itp. Przeplywomierza mi nie uszkodzilo bo przelozylem z innego i to samo. Bylem u znajomego gazownika i regulowal, ale swierdzil ze musi lapac lewe powietrze. Ale skad moze lapac ? wszystko posprawdzalem i nie ma sladu pekniec itp. Oraz czemu TYLKO na gazie buja mu obroty ? i to w dodatku nie zawsze... oraz czym to jest spowodowane ? Prosze o szybka odpowiedz
norekkkkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • 16 Paź 2013, 00:13

A na benzynie jest full ok??? Jak tak to lewe powietrze to bujda. Wtedy zmień gazownika. Jeśli uznasz że na benzynie jednak nie jest tak dobrze. To wtedy możesz się martwić o ewentualne nieszczelności.

Lewego powietrza nie szuka się tylko na dolocie (filtr powietrza - kolektor). Sprawdź też łączenie kolektora z głowicą i wszystkie podciśnienia, dopiero wtedy można wykluczyć lewe powietrze. Jaka tam jest instalacja gazowa? Ten silnik to m40b16? Gaz strzelił w dolot i rozwalił gumę od przepływomierza, dobrze zrozumiałem?????

Pozdrawiam :).
    Vermin
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
    Prawo jazdy: 06 01 1992
    Auto: Ściera
    Silnik: 2.0 DOHC EFI
    Paliwo: Benzyna
    Rok produkcji: 1993

16 Paź 2013, 23:36

Przyznam, ze dokladnie nie wiem jaki jest gaz, ale ten zwykly. ta guma i tak byla spękana to sie rozeszla i spadla z tych opasek. owinalem ja tak dokladnie ze nie ma opcji cokolwiek przepuszczac powietrza. Na benzynie dzisiaj testowalem dziala idealnie. Na gazie falowal mi od 600 do 1100. Sprawdzalem przewody od gazu sa cieple tzn takie jak powinny byc. Pobawilem sie takze w gazownika i sam regulowalem gaz. Ku mojemu zaskoczeniu, tak regulowalem ze obroty sa tak na 900 ale nie spadaja. Dodam ze gazownik tez mi regulowal i ze 2 dni te obroty dobrze dzialaly. Zreszta moze to byc parownik ktory ma juz przeciez 9 lat. A wy co o tym sądzicie ze faluja obroty na luzie i sprzegle(wylacznie gaz) na biegu jest ok, a po regulacji pewnie i tak po jakims czasie beda falowaly.
    norekkkkk
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
    Auto: Mitsubishi Lancer
    Silnik: 1.6 98 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Rok produkcji: 2006

06 Sty 2014, 20:23

Witam

Jeśli chodzi o to że na gazie gorzej pracuje jest to spowodowane że gaz jest bardziej czuły od benzyny
    Na twoim miejscu sprawdził bym filtr powietrza, kable, świece
    Ja osobiście znam taki przypadek że auto gasło pojechaliśmy na gwarancje wymienili filtr powietrza i jest ok a filtr był na wygląd i teraz trzeba zmieniać dużo częściej filtr niż na benzynie
    Capek97
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 1997
    Auto: Nie mam

08 Sty 2014, 10:40

Dokładnie jak pisze Użytkownik powyżej,taka instalacja jest bardziej czuła i wrażliwa. Poza tym sprawdziłbym w pierwszej kolejności świece i pozostałe wymienione elementy.
    Dabtuner
    Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
      Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...