BMW e36,e46 |Audi A4 b5, b6

21 Wrz 2014, 17:09

Ewentualnie można zrobić tanim kosztem to co jest na już do roboty i wtedy opchnąć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Wrz 2014, 17:15

A ja dalej podtrzymuje to że nie warto dokładać do tego ani złotówki. Jeździj tym aż się nie rozkraczy i złom.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Wrz 2014, 17:19

Witam ja kupiłem Astre F 1.6 8v rok temu też niepotrzebnie sie napaliłem , progi na zywice byly robione podloga troszke dziurawa ale okej jeszcze , oponki lysawe troszke zsiekniete , buda coś była robiona hehe , kielich byl pękniety nom i spawany , ale rok nią pojeździłem plus opłaty musiałem w niej porobić na rok dałem za to wtedy 1450zł :) ale rok pojeździłem po czym juz mi akumulator padł , olej całkiem zaczał cieknąć z walka rozrzadu na uszczelniaczu zalałem go superolem ale nie wiele to dało tylko na jakis czas hehe :) opłaty mi sie konczyły opony przód łysawe a tyl dalem jedna inna druga inna i za 1000zł to sprzedałem :) ale drugi raz nei chcial bym takiego auta kupic co prawda to wymienilem w nim tylko przewody WN nom i swieczki na fajne irydy i z nimi sprzedałem hehe :) a tak to wiecej w neigo raczej nei inwestowałem :) aha nom i przed sprzedaza go ladnei umylem odkurzyłem plak poszedł w ruch umylem silnik czesciowo tylko z tego towotu zeby w miare to wygladało aby sie pozbyć bo okolo 800zł jak nei wiecej musial bym w neigo jeszcze znów włozyć :) strasznei ciezko jest w dzisiejszych czasach kupić autko :) myśle o kupnie tej nexii co rok stałą nom ale koledzy z forum mi odradzają , a nei chciał bym popełnićtakiego błędu jak Ty choć ona stoi za 2300zł do negocjacji i kusi mnie chociaz ja obejrzeć czy sparciałe są elementy itp to chyba nie dam rady tego tak od razu ocenić prawda ?:)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

21 Wrz 2014, 17:22

Jedz z kimś kto choć troche sie zna na rzeczy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Wrz 2014, 14:47

Powiem Ci tak...

JA OSOBIŚCIE:

Nie wyjechałbym samochodem z niepewną budą na ulicę.

Nie miałbym serca go odpicować i komukolwiek sprzedać bo gryzło by mnie sumienie jak 150.

------------------------------------

Nie opłaca się go rozbierać na części... To znaczy samochód zawsze jest wart więcej na części niż w całości ale sporo będziesz miał przy tym roboty, a zysk symboliczny bo używane graty do starych BMW są tanie jak barszcz. Zwłaszcza że u Ciebie jest 1.6, więc nic na swap w eter raczej nie puścisz... Gdybyś kupił np. E36 2.8 które okazałoby się przerdzewiałe to trochę inna rozmowa... W takiej sytuacji przy sprawnym układzie napędowym mógłbyś się trochę odbić.

Albo oddaj to na złom albo zostaw sobie na zimę i to wcale nie jest głupi pomysł.

W zimę pojeździsz sobie na jakimś parkingu i pouczysz się prowadzenia RWD. Tym sposobem masz samochód którego totalnie nie będzie Ci szkoda, a wytrenujesz się na swoje np. przyszłe BMW. Po zimie puścisz go na złom i po pieśni... To chyba najlepsza dla Ciebie opcja.

bartek9405 napisał(a):Btw. Znalazłem poprzedniego właściciela BM'ki z Bytowa, na podstawie dowodu rejestracyjnego.

W dowodzie rejestracyjnym nie było sprzedawcy... Być może teraz jest to zaleta.

Wrzuć na forum skan umowy kupna-sprzedaży -> swoje dane personalne zamaż kolorem zielonym, a sprzedawcy czerwonym (nawet w paint'cie, nie istotne). Zostaw wszystkie informacje na temat samochodu i treść umowy. Do tego poproszę Cie o wrzucenie czytelnego zdjęcia tabliczki znamionowej. Zobaczymy co podpisałeś to może coś wymyślimy...

Niech zgadnę... Podpisaliście jego umowę, nie Twoją... No nic, czekam na zdjęcia. Bardziej myślę o podejściu do sprawy od tej strony...

Ps. Bym zapomniał: Sprawdź czy wszystkie informacje z DR są zgodne z samochodem (w tym VIN). I poza czytelnym zdjęciem tabliczki znamionowej napisz mi też VIN (który co prawda jest tam zawarty ale napisz).

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

23 Wrz 2014, 19:28

Ok, przepraszam, zrobie to jutro, bo teraz troche za późno jest :)
Jem kolacje i ide spać, na 5 wstaje.
Pozdrawiam i standardowo dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
Gość68990

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

23 Wrz 2014, 23:18

bartek9405 napisał(a):Ok, przepraszam, zrobie to jutro, bo teraz troche za późno jest :)

Nie przepraszaj :mrgreen:, bo przez chwilę aż miałem wrażenie jakbym o czymś nie wiedział :mrgreen:...

Zrób sobie na spokojnie, nie spinaj się :wink:. Nigdzie się nie pali :ok:. Będziesz miał wolną chwilę to Nam wszystko podsuniesz. Po prostu wrzuć do tematu jak będziesz miał :yes:.

bartek9405 napisał(a):na 5 wstaje.

Znam ten ból. Ja O 5 wstaję... Witam w klubie, niestety ch***wy ten klub, strasznie go nie lubię :wink:.

Vermin
Stały forumowicz

24 Wrz 2014, 18:27

Załączam zdjęcia z wszelkimi informacjami, jakie udało mi się zgromadzić:
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]

Pozdrawiam

P.S - zastanawiam się, czy przed szybą musi być tylko rejestracja, czy coś jeszcze.
Gość68990

25 Wrz 2014, 22:32

To jego umowa prawda??? Coś tak czuję...

Pkt. 5 - Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany...

Kwota zakupu 900 zł???!!!

Tego Vinu to nawet nie widzę... Niestety Cię nie pocieszę... Z tak skonstruowaną umową nie masz opcji powalczyć. Miałem cichą nadzieję że będzie głupia i prosta... No ale jak handluje to jest przygotowany na takie rzeczy... Twoją jedyną nadzieją jest to że samochód mógł np. zostać wyprodukowana w 93r. A pierwsza rejestracja była w 94r. W umowie jest napisane że produkcja 94r. Bez Vinu i tak nie powiem... Niestety nawet go nie widzę. Ale to żaden argument niby... Na pewno nie przy takiej "reszcie" umowy. To mogłoby być dodatkiem... Ale jako główny powód to trochę marnie.

Słuchaj od strony prawnej on ma Cię w garści, niestety. Nie ma sensu podejmować żadnej próby czy grozić sądem bo umowa jest tak skonstruowana pod niego... Ehhhh, no niestety.

Vermin
Stały forumowicz

26 Wrz 2014, 14:55

A co jeżeli się okaże, że pojazd nie ma katalizatora? (co jest częstym zjawiskiem w e36); wtedy będzie uważany za "niekompletny", bo kat. być powinien. A wpisał tylko "uszkodzony".

Chyba tutaj jest ten wątek poruszony:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Gość68990

26 Wrz 2014, 21:31

bartek9405 napisał(a):A co jeżeli się okaże, że pojazd nie ma katalizatora? (co jest częstym zjawiskiem w e36); wtedy będzie uważany za "niekompletny", bo kat. być powinien. A wpisał tylko "uszkodzony".

Chyba tutaj jest ten wątek poruszony:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Słuchaj... Marne szansę.

Generalnie jeżeli chcesz to napisz do niego maila typu -> w samochodzie jest totototototo "nie tak jak być powinno", dołącz fotki i zapytaj jakie on widzi rozwiązanie bo Ty byś chciał ******* (napisz co najbardziej by Cię interesowało). Możesz od niego niby wymagać naprawy która i tak będzie bezsensowna lub zwrotu 900 zł które masz na umowie kupna-sprzedaży. Maila, żadnego telefonowania... Będziesz miał wtedy wszystko na papierze ale i tak marnie to widzę po tym jak zobaczyłem tą umowę.

Vermin
Stały forumowicz

29 Wrz 2014, 16:07

Dzisiaj pomyślałem;
Chyba wiem jak go załatwie.
Oczywiste jest to, że nie jetsem pierwszym i ostatnim klientem jakiego wrobił.
Poczekam, aż wystawi aukcję z innym samochodem, w między czasie załatwiając dyktafon.
Porozmawiam z kimś, kto zgodziłby się do niego jechać i "zrealizować" zakup, uprzednio czytając całą umowę.
Na następny dzień dałbym mu wybór, albo oddaje pieniądze, albo zgłaszam na policję obecną sytuację.
Jak to wygląda prawnie?
Gość68990

29 Wrz 2014, 16:39

Nie rozumiem, tzn na czym konkretnie chcesz go złapać?
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI

29 Wrz 2014, 18:51

Na spisaniu podobnej umowy, pomimo, że w ogłoszeniu jest inaczej i w łape daje mu inną kwotę :)
Gość68990

29 Wrz 2014, 19:07

Tzn na niezgodności ceny z tym co jest w umowie? Przecież osoba kupująca samochód widzi co podpisuje, więc godzi się na to.
Silu
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: E46, CX-7
Silnik: M54, 2.3 Tubo DISI