BMW e36,e46 |Audi A4 b5, b6

08 Wrz 2014, 19:37

Witam, z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać i na początek lekko o sobie powiedzieć. :)
Mam prawo jazdy od 2 lat i przez te 2 lata (od razu po egzaminie) miałem przyjemność jeździć Mamy samochodem - Rover`em 200 - którego zawsze będę miło wspominał :)
Sytuacja jest tego typu, że jestem już po technikum i planuję studia zaoczne, pracuje od lipca (i przez okres studiów). Jestem ze Słupska. Na politechnikę muszę dojeżdżać co tydzień jakieś 70-120 km (zależy czy się dostane do Gdańska czy do Koszalina) + do pracy mam 10km w jedną stronę od pon do piątku. Więc dużo kilometrów będę robił - a dobrze by było, gdyby moje przyszłe "4 koła" to wytrzymały.
Aktualnie mam 4 tysiące złotych (jak sprzedam komputer - 6 tyś). W tej kwocie można "wyrwać" jakieś BMW e36 2.0 w gazie (uprzedzam, że nie jestem typowym dresem, który do swojego BMW wstawiłby duży, japoński spojler na mode "Żółtków"). Nie, nie - stylistyka tych samochodów podobała mi się od dziecka i np. do rzędowych "szóstek" mam wielki szacunek.
Jedyne czego się w nich obawiam - to napęd na tylną oś (zwłaszcza zimą w trasie!), stąd też myślę o e46, która jest bezpieczniejsza i Audi a4 - ale o tym za chwilę.
Pewnie padnie pytanie: Skoro taki z Ciebie fan BMW, to po kiego grzyba byś chciał go truć gazem? Odpowiedź jest oczywista: dużo, dużo i jeszcze więcej kilometrów :) Więc gaz to niestety podstawa dla mojej osoby (a może diesel?)
Dylemat jest bardzo duży, bo za samochodami się rozglądam od... kwietnia? Czytam fora, co nie tylko - dlatego chciałbym, aby ten temat był podsumowaniem (przedewszystkim) Waszych rozważań jak i tych moich. :)

Pozostałe samochody\silniki, jakie biorę pod uwagę:
Audi A4 b5 - 1.8T - boje się o wielowahacze.
Audi A4 b6 - 1.8T \ 1.9 TDI 130 konny - te diesle są niezawodne, ale czy zaoszczędze jak np. turbina padnie? Ciężko jest wykalkulować. Tu też mamy wielowahacze, słyszałem, że na naszych "pięknych" polskich drogach wytrzymują przeciętnie 70 tyś km, podczas gdy producent przewidział ich wymianę co 200 tyś :D To taki paradoks, bo producent jest w Niemczech, no tak... Mój kraj taki piękny :)
BMW e46 - 320i 150km+gaz sekwencyjny lub 320d - 136km\150km - common rail (do 15 tyś z CR, to możliwe?)

No i takie perełki:
Mitsubishi Eclipse 2G
Porsche 911
- nie no, żart :) ale może kiedyś!

Wyżej wspomniałem, że mam do wydania ok. 6 tyś zł; Teraz uwaga:
Jeżeli faktycznie się opłaca wziąść kredyt i coś sensowniejszego (Audi A4 b6, BMW e46), to mogę się zapożyczyć, żeby mieć te 15 tysięcy na wszystko w zamknięciu. Ważne jest też to, że samochód wolałbym mieć na lata (8, 10 max)

Po samochód mogę jechać w obrębie 400 km, no chyba, że okazja to 401 - każdy wie o co chodzi :)

Proszę Was o pomoc :)
Jakieś pytania, czegoś nie dopisałem?
Pozdrawiam - Bartek
Gość68990

08 Wrz 2014, 19:50

bartek9405 napisał(a):Audi A4 b5 - 1.8T - boje się o wielowahacze.
Audi A4 b6 - 1.8T \ 1.9 TDI 130 konny - te diesle są niezawodne, ale czy zaoszczędze jak np. turbina padnie? Ciężko jest wykalkulować. Tu też mamy wielowahacze, słyszałem, że na naszych "pięknych" polskich drogach wytrzymują przeciętnie 70 tyś km, podczas gdy producent przewidział ich wymianę co 200 tyś To taki paradoks, bo producent jest w Niemczech, no tak... Mój kraj taki piękny
BMW e46 - 320i 150km+gaz sekwencyjny lub 320d - 136km\150km - common rail (do 15 tyś z CR, to możliwe?
na serio chcesz kupić te auta za 6k :shock: dawno nie przeczytałem czegoś bardziej szokującego
Na B5 i e46 com najmniej 10-11k, B6 to z 15k i onmo też ma wielowachacz
Poszukaj Pug 406, Renault Laguna, Corolla e11
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2014, 19:59

Przepraszam, źle mnie zrozumiałeś :)
Chodzi mi o to, czy jest sens brać kredyt i kupować (do 15 tyś) B6, lub e46.
Bo jeżeli chodzi o b5 - to za 7 - 8 tyś chyba dostanę?
Gość68990

08 Wrz 2014, 20:18

Fakt, sory, nie doczytałem :wink: zwracamy honor
O ile warto do e46 to do B6 już niekoniecznie. Zawieszenie tak samo kiepskie jak w poprzedniku i wytrzymuje nie tak jak powiedziałem 70k ale w najlepszym wypadku 20k :yes:
Ale po co za młodu od razu ładować się w kredyt? :sly: kup jakiś jdm typu Carina/ Corolla za połowę tej kredytowej kwoty i pojeździsz spokojnie kilka/naście lat. Primera p11 też fajne auto
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2014, 20:33

Ja też bym proponował Carinę.
e36 jest okej, może jakaś Vecra B 1.8?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Wrz 2014, 21:05

Vectra niestety odpada.
W takim razie bitwa pomiędzy e46 a e36 - szczerze, troche mi ulżyło :)
Dziś już jedną jeździłem:
[link do oferty na Olx wygasł]
Gość (wytatuowany 20 latek) kupił nie dawno tą BMK`ę a już ją sprzedaje, bo wyjeżdża za granicę (podobno), niby coś trzeba zrobić, a coś nie. Sam dopatrzyłem się (nie mówiąc) troche szpachli na bagażniku, podwoziu i na masce. W środku ok, przejechałem się kawałek, ale jednak czekam na jakąś ofertę z 2.0.
Stąd też jutro (jak się uda, już wysłałem wiadomość) odwiedzę Pana z tego ogłoszenia:
[link do oferty na Olx wygasł]
Napiszcie mi proszę, na co zwrócić uwagę?
Gość68990

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na pamięć i kierowca jak na autopilocie
    Mówi się, że praktyka czyni mistrza. W przypadku codziennej jazdy tymi samymi drogami to powiedzenie nie zawsze się sprawdza. Jazda jak na autopilocie, dekoncentracja, zmniejszona świadomość, a nawet niedostrzeganie ...

08 Wrz 2014, 21:12

Za 5000zł ciężko kupić ładną E36 a Ty wklejasz linki z autami za 3000zł i to typowo od młodych gniewnych..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Wrz 2014, 21:16

Może dlatego, że takie są w Słupsku :)
[link do oferty na Olx wygasł] troche dalej, Cekcyn :)

Btw. - coś mi się wydaje, że i tak to wszystko idzie na jedno kopyto.
Zobaczmy: Jak kupię e36 za 8 tyś. to nie wierze, że będzie idealna, wydam 3 tyś na remonty jakieś itd.
Jak kupie "złomka" za 3 tyś to też wydam tyle, żeby po prostu jeździł, a z czasem coś zrobie, kupię jakąś część - doprowadzając auto do stanu użyteczności.
Ostatnio edytowany przez Gość68990, 08 Wrz 2014, 21:21, edytowano w sumie 1 raz
Gość68990

08 Wrz 2014, 21:21

A może:
Audi 80 1.9 TDI?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ? I ogólnie Prelude
[link do oferty na Allegro wygasł] ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

08 Wrz 2014, 21:25

No ta czarna wygląda ladnie i do tego świeży gaz. Te MG zdecydowanie za tanie.. Prelude również.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Wrz 2014, 22:07

przesiadka z Rovera na MG? :) No, no! Też fajny pomysł :)
Dziękuję za odpowiedzi, może ktoś coś doda :)
Gość68990

08 Wrz 2014, 22:17

Bierz to E36 i zadnych kredytow na prywatne auto, bo to glupota. Za 6 tysi kupisz ladne 320i w sedanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

08 Wrz 2014, 22:36

jiGsaw napisał(a):Bierz to E36 i zadnych kredytow na prywatne auto, bo to glupota. Za 6 tysi kupisz ladne 320i w sedanie.

Popieram :).

Lub dozbieraj kasę jeśli masz czas.

bartek9405 napisał(a):Pewnie padnie pytanie: Skoro taki z Ciebie fan BMW, to po kiego grzyba byś chciał go truć gazem?

Masz Nas za jakichś kosmitów :D? Gaz do BMW polecam w 85% tematów z nimi.

bartek9405 napisał(a):Jeżeli faktycznie się opłaca wziąść kredyt i coś sensowniejszego (Audi A4 b6, BMW e46), to mogę się zapożyczyć, żeby mieć te 15 tysięcy na wszystko w zamknięciu. Ważne jest też to, że samochód wolałbym mieć na lata (8, 10 max)

Zapamiętaj sobie jedną rzecz:

Raz na zawsze zapomnij o jakichkolwiek kredytach na samochód. Nigdy!!! Nie pakuj się w coś takiego nigdy! Albo dozbieraj... Albo kupuj za tyle na ile stać Cię w tym momencie.

bartek9405 napisał(a):Btw. - coś mi się wydaje, że i tak to wszystko idzie na jedno kopyto.
Zobaczmy: Jak kupię e36 za 8 tyś. to nie wierze, że będzie idealna, wydam 3 tyś na remonty jakieś itd.
Jak kupie "złomka" za 3 tyś to też wydam tyle, żeby po prostu jeździł, a z czasem coś zrobie, kupię jakąś część - doprowadzając auto do stanu użyteczności.

Bardzo mi się podoba to co napisałeś, wbrew pozorom to bardzo dobra droga. Szukanie idealnej E36 jest drogą przez mękę. Lepiej kupić tani ale pewny samochód -> Do zrobienia jest dużo ale wiemy o nim wszystko. Zarówno 318is jak i 320i to dobry wybór.

Jeden warunek do wszystkich -> zdrowa buda!!! Nie ma być już 5x skasowana i po pięciu prostowaniach na ciepło + nie ma być przerdzewiała. Gdybyś musiał wybierać to bierz nie bitą ale generalnie skup się na obu. Z bitej budy nie zrobisz nie bitej, z za to zardzewiałej zrobisz nie zardzewiałą ale będzie to kosztowało woreczek sałaty. Szukaj budy w dobrym stanie... Silnik, zawieszenie, most... Drugorzęęędne sprawy, eksploatacyjne można wręcz powiedzieć...

Obie 320i z linków odpuść... Jeśli chodzi o 318is to nie bardzo można coś ocenić przy tych fotkach.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

09 Wrz 2014, 18:44

Dziękuję za naprowadzenie każdemu z Was po kolei.
Gdybyśmy się spotkali, postawiłbym piwo! :)

Dziś właśnie spotkałem się z właścicielem tej niebieskiej e36'stki z "rzędową szóstką", w samochodzie są sworznie z przodu do wymiany (wymienia się parami), prawy reflektor się zaparowuje. Pan Bartłomiej (25 lat na oko), mówił, że jest to sprawka jakiegoś faceta, który przypalił reflektor papierosem. - Jakoś tak było powiedziane. Samochód na moją głowę słabo się zbierał. Po dwóch litrach spodziewałem się lepszych osiągów. Mówił, że sprzęgło należy szybko puszczać, tak zalecał - dlaczego? Brało od razu, więc raczej nie zjechane.
Zapomniałem dodać; mam też w głowie A3 1.8T 150konny, który wg. danych osiąga setkę w 8.2 sek. co jest dobrym wynikiem pomiędzy spalaniem a dynamiką. Szkoda, że ta A4 b5 ma wielowahacze, bo tak to już bym był pewny, a A3 to niestety za mały samochód. Mindfuck Panowie :)
Gość68990

09 Wrz 2014, 18:49

bartek9405 napisał(a):mówił, że jest to sprawka jakiegoś faceta, który przypalił reflektor papierosem
:lol: :lol: :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra