REKLAMA
Witam, z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać i na początek lekko o sobie powiedzieć.
Mam prawo jazdy od 2 lat i przez te 2 lata (od razu po egzaminie) miałem przyjemność jeździć Mamy samochodem - Rover`em 200 - którego zawsze będę miło wspominał
Sytuacja jest tego typu, że jestem już po technikum i planuję studia zaoczne, pracuje od lipca (i przez okres studiów). Jestem ze Słupska. Na politechnikę muszę dojeżdżać co tydzień jakieś 70-120 km (zależy czy się dostane do Gdańska czy do Koszalina) + do pracy mam 10km w jedną stronę od pon do piątku. Więc dużo kilometrów będę robił - a dobrze by było, gdyby moje przyszłe "4 koła" to wytrzymały.
Aktualnie mam 4 tysiące złotych (jak sprzedam komputer - 6 tyś). W tej kwocie można "wyrwać" jakieś BMW e36 2.0 w gazie (uprzedzam, że nie jestem typowym dresem, który do swojego BMW wstawiłby duży, japoński spojler na mode "Żółtków"). Nie, nie - stylistyka tych samochodów podobała mi się od dziecka i np. do rzędowych "szóstek" mam wielki szacunek.
Jedyne czego się w nich obawiam - to napęd na tylną oś (zwłaszcza zimą w trasie!), stąd też myślę o e46, która jest bezpieczniejsza i Audi a4 - ale o tym za chwilę.
Pewnie padnie pytanie: Skoro taki z Ciebie fan BMW, to po kiego grzyba byś chciał go truć gazem? Odpowiedź jest oczywista: dużo, dużo i jeszcze więcej kilometrów Więc gaz to niestety podstawa dla mojej osoby (a może diesel?)
Dylemat jest bardzo duży, bo za samochodami się rozglądam od... kwietnia? Czytam fora, co nie tylko - dlatego chciałbym, aby ten temat był podsumowaniem (przedewszystkim) Waszych rozważań jak i tych moich.
Pozostałe samochody\silniki, jakie biorę pod uwagę:
Audi A4 b5 - 1.8T - boje się o wielowahacze.
Audi A4 b6 - 1.8T \ 1.9 TDI 130 konny - te diesle są niezawodne, ale czy zaoszczędze jak np. turbina padnie? Ciężko jest wykalkulować. Tu też mamy wielowahacze, słyszałem, że na naszych "pięknych" polskich drogach wytrzymują przeciętnie 70 tyś km, podczas gdy producent przewidział ich wymianę co 200 tyś To taki paradoks, bo producent jest w Niemczech, no tak... Mój kraj taki piękny
BMW e46 - 320i 150km+gaz sekwencyjny lub 320d - 136km\150km - common rail (do 15 tyś z CR, to możliwe?)
No i takie perełki:
Mitsubishi Eclipse 2G
Porsche 911
- nie no, żart ale może kiedyś!
Wyżej wspomniałem, że mam do wydania ok. 6 tyś zł; Teraz uwaga:
Jeżeli faktycznie się opłaca wziąść kredyt i coś sensowniejszego (Audi A4 b6, BMW e46), to mogę się zapożyczyć, żeby mieć te 15 tysięcy na wszystko w zamknięciu. Ważne jest też to, że samochód wolałbym mieć na lata (8, 10 max)
Po samochód mogę jechać w obrębie 400 km, no chyba, że okazja to 401 - każdy wie o co chodzi
Proszę Was o pomoc
Jakieś pytania, czegoś nie dopisałem?
Pozdrawiam - Bartek