BMW e46 318CI Jaki płyn chłodniczy???

16 Lis 2013, 16:55

Witam,
Po przeszukaniu kilku forow i nie znalezieniu konkretnej i sprecyzowanej odpowiedzi jak zwykle postanowilem napisac tutaj, mianowicie chcialbym zmienic plyn w aucie poniewaz temperatura jest co raz nizsza i nie wiem co jest tam wlane gdyz auto kupilem kilka dni temu. Dodam ze obecnie jestem w Niemczech i tutaj raczej nie ma czegos takiego jak koncentrat plyny uniwersalne itp. W sklepie moto oferuja tylko plyn czerwony lub niebieski i co najciekawsze w sklepach twierdza ze do mojego auta z 2004r powinno sie lac czerwony plyn poniewaz niebieski jest do "starszych aut" a w serwisie bmw powiedzieli mi ze oni leja niebieski i czerwony jest zly wiec pytanie kieruje do was jak to jest z tymi plynami, jaki powinienem kupic czy ktorys z nich jest mieszalny bo wiadomo ze do konca plynu mi nikt nie zleje zawsze cos zostanie.

Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Lis 2013, 02:30

Zerknij do instrukcji tam powinieneś mieć podaną specyfikację jakie parametry powinien spełniać taki płyn do układu chłodzenia. Moim zdaniem dobrym wyborem będzie np. Castrol Radicool NF lub oryginalny koncentrat BMW Nr. katalogowy BMW 83 19 2 211 191 (miesza się go z wodą destylowaną 1:1 osiągając temperaturę krzepnięcia - 35 stopni)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...