Bmw e46 vs mercedes w208 clk

06 Mar 2016, 15:15

Witam wszystkich na forum, przyszedł w końcu czas na zakup pierwszego już można powiedzieć wymarzonego auta także przechodzę do sedna. Mój budżet na tą chwilę wynosi 16 tys na zakup auta, +3k na pakiet startowy(rejestracje, naprawy itp). Ogólnie przez bardzo długi czas moim faworytem było Bmw e46, aż nagle wczoraj gdzieś w internecie natknąłem się na w208 clk i trochę mi się światopogląd zmienił :).
Auto będę używał do dojazdów do pracy i na uczelnię 70%trasa-30%miasto, roczny przebieg powiedzmy z 20tys km. Planuję w przyszłości założyć instalacje lpg.
Wybierałbym między e46 z silnikami 2.5, 2.8 a mercedesem z 3.2 v6. Wiem, że w e46 miejsca z tyłu za dużo nie ma, a jak jest z tym miejscem w clk? Auto będę użytkował głównie sam, ale np jak kiedyś będzie trzeba jechać gdzieś w 4 osoby. Awaryjność, jakość wykonania jak to wygląda w tych modelach? Czy prawdą jest, że Clk ma problemy z rdzą?
Pewnie jak mawia hasło reklamowe Bmw, "radość z jady" jest plusem a e46, co stoi po stronie w208? Jeszcze clk brać automat czy manual? Które auto bardziej polecacie? Czy mój budżet pozwala ,,walczyc" o te auta? Czy trzeba go trochę zwiększyć?
mati9595
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam