BMW e61 2,5d problem ze automatem

29 Sie 2020, 19:36

Witam. To mój pierwszy wpis, chciałem się poradzić, może ktoś miał podobny przypadek. Bmw e 61 2,5d 2005r. Automat. Problem dotyczy skrzyni biegów. Mianowicie na zimnym silniku (skrzyni) problem nie występuje, dopiero po rozgrzaniu, przejechaniu kilku kilometrów przy dojeżdżanie np. do skrzyżowania jest szarpnięcie przy hamowaniu, zbiciu przez skrzynie biegu. Za wszystkie pomocne rady dzięki z góry.
DamianBMWe61
Nowicjusz

29 Sie 2020, 19:54

Obroty falują przy stałej prędkości? Na tempomacie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Sie 2020, 20:31

Nie, wszystko w porzadku
DamianBMWe61
Nowicjusz

29 Sie 2020, 20:35

Problem jest tak jakby gdy skrzynia zrzuca bier przy z 2 na 1, przy dojeżdżanie, zatrzymaniu się. ( olej nie zmieniany, nie wiem czy to zaczepiać, bo jeżdżę już z tym dwa lata, jakieś 40 tys km)
DamianBMWe61
Nowicjusz

29 Sie 2020, 20:40

Trzeba podłączyć pod dobrego kompa i wejść w skrzynie, sprawdzic czy nie ma błędów lub uchybień pracy. Zrobić adaptacje.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sie 2020, 20:59

Ok, dzięki.
Może ktoś miał podobny przypadek?
DamianBMWe61
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus LS 500h - luksusowa limuzyna
    Najnowsza luksusowa limuzyna Lexus LS 500h jest już w Polsce. Pierwszy pokaz tego modelu odbył się 2 sierpnia 2017 roku w Sali Koncertowej w Szczecinie. W ciągu najbliższego miesiąca samochód zostanie zaprezentowany ...

29 Sie 2020, 21:01

Ale spotkałeś się z czymś takim? Myślisz ze „adaptacja” pomoże?
DamianBMWe61
Nowicjusz

29 Sie 2020, 21:10

Spróbować nie zaszkodzi. Jeżeli są jakieś problemy ze skrzynia lub konwerterem to może pokazać się błąd w sterowniku skrzyni
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2020, 09:36

Specjaliści nazywają to twardym zapięciem biegu. Problemów może być kilka.
Sprawdź czy olej jest klarowny w skrzyni i nie czuć w nim spalenizny oraz czy jego stan jest prawidłowy. Czy po wymianie oleju problem nie ustąpił? Była robiona po wymianie oleju adaptacja skrzyni?

Problemy w automacie najczęściej objawiają się przy rozgrzanym oleju.

Ja kiedyś jak dobrze pamiętam w X5 z 2003 roku miałem problem z podszarpywaniem między pierwszym i drugim biegiem. Okazało się że winy był wahacz z tyłu który miał lekki luz. Spece od skrzyń mówili że nie są w stanie pomóc w ustaleniu usterki wspominali o solenoidach ale nie do końca to wszystko pasowało ze sobą. Zawieszenie było sprawdzane kilka razy a na wahaczu luz był tylko w jedną stronę i to wcale nie jakiś wielki ale jak się okazało bardzo mocno wpływał na niskie przełożenie z 1 na 2 i czasem na redukcję. Najciekawsze było to że odczucia przy szarpnięciu były takie jakby od skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Wrz 2020, 08:24

To są bdb skrzynie,niestety wrażliwe na zaniedbania serwisowe(filtr,olej),po tym zabiegu rzeczywiście warto zrobić adaptację,samemu,czyli nauczyć skrzynię na nowo,trzeba tylko znależć procedurę adaptacyjną dla tego modelu z tą skrzynią,do W204 mojego brata 7Gtronic znalazłem,po wymianie dynamicznym oleju ,zrobił wedle instrukcji adaptacyjnej,i obeszło się bez serwisu,kompa,przestała szarpać delikatnie przy zbijaniu biegu w dół.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Lut 2023, 15:54

Hej, odświeżam wątek - mam identyczne objawy. Czytałem już mnóstwo pomysłów jak im zaradzić: o upgradzie softu, o kończącym się sprzęgle hydrokinetycznym, o uszkodzonej mechatronice, uszkodzonym zawieszeniu tylnym. Każdy mówi co innego. Co było przyczyną w Twoim przypadku?
5zielu5
Obserwowany