02 Maj 2024, 21:43
Witam, mam problem z niedziałającą klimatyzacją.
Otóż niedawno kupiłam bmw e87 wiedząc że klimatyzacja nie działa i będę musiała ją naprawić. Niestety naprawa przerasta moich mechaników.
Do rzeczy - po kupnie samochodu został nabity czynnik do klimatyzacji, widząc że klima nadal nie działa wina została zrzucona na czujnik. Czujnik został wymieniony, klimy dalej brak więc wentylator do wymiany - poprzedni podobno nie działał, nie chłodził ogólnie samochodu co mogło prowadzić do przegrzania. Po wymianie wentylatora klimy dalej brak. U jednego mechanika po sprawdzeniu na komputerze wyświetlił się błąd 00C910 - brak wiadomości, odbiornik JBE, nadajnik IHKA. Od mechanika dowiedziałam się że najprawdopodobniej wina modułu komfortu i trzeba pojechać do elektromechanika. Kolejny mechanik dziś - u niego brak błędów na komputerze. A ogólnie klima sprawdzana na "krótko" działa ale nie załącza się wentylator. Bezpieczniki posprawdzane, niby wszystko działa. Sprężarka również sprawdzona. Dzisiaj było też spotkanie z elektomechanikiem który powiedział że wina leży w nowym, nieoryginalny wentylatorze, że przelutuje coś ze starego wentylatora do nowego i będzie działać. Jakoś nie chce już mi się w to wierzyć. Dziś jeszcze nie mając żadnego pojęcia dobrałam się do sterownika silnika i kierując się tym, że tam pod nazwą F04 - wentylator e-box powinien być tam jakiś bezpiecznik. Niestety miejsce na bezpiecznik jest puste i moje pytanie czy to, że nie ma tam takiego bezpiecznika może mieć związek z brakiem działania klimy? Co do tego bezpiecznika i jego braku to załańczam zdjecia w załączniku. Czy ktoś się na tym zna? Czy ktoś miał podobny problem? Czy ktoś wie o co chodzi?