BMW e90 n47 2.0d 163 nie wskazuje poziomu paliwa

10 Gru 2020, 11:31

Witam, zmagam się z problem od dłuższego czasu a problem ten dotyczy błędnego wskazywania paliwa. Wymieniłem pływaki w oby dwóch komorach i wskazówka stoi w miejscu nie opada nic się z nią nie dzieje. Na ukytym menu pokazuje 36 litrów paliwa po zrobieniu 430 kilometrów. Gdy miałem już zrobione 380 km to pokazywało 35 litrow miał ktoś taki problem? Proszę o pomoc.
Moje drugie pytanie brzmi czy ktoś orientuje się przy ilu litrach w prawej komorze paliwo jest przepompowywane z lewej do prawej? Z góry dziękuję za pomoc
Wiktorek200
Nowicjusz

10 Gru 2020, 12:03

Jak tankujesz do pełna to pokazuje pełny bak?

Na ukrytym menu te wartości ilości litrów paliwa zmieniają się? Przy tankowaniu pokazuje że masz pełny zbiornik i później stopniowo podczas jazdy zmniejsza się ilość litrów? Jeżeli tak jest to problem może być w sterowaniu samym wskaźnikiem w liczniku pokazującym ilość paliwa.

Wiktorek200 napisał(a):Na ukytym menu pokazuje 36 litrów paliwa po zrobieniu 430 kilometrów. Gdy miałem już zrobione 380 km to pokazywało 35 litrow miał ktoś taki problem?
Tu wskazanie nigdy nie pokaże dokładnej ilości litrów w zbiorniku i te dane są szacunkowe. Zależą od warunków w jakich się poruszasz itd. więc różnica litra lub dwóch nie koniecznie musi oznaczać jakąś usterkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Gru 2020, 12:26

Ogólnie był taki problem że wskazówka nie opadala poniżej 3/4 później nie podnosila się powyżej 1/2 i falowanie wskazówki na zimnym połowa wyjechałem z domu i już 3/4 to wtedy wymieniłem oby dwa pływaki i teraz pokazywało 35 litrów zrobiłem około 40 km i wskazówka stoi nadal w jednym punkcie nie opada
Wiktorek200
Nowicjusz

04 Sty 2021, 20:18

Miał ktoś taki przypadek?
Wiktorek200
Nowicjusz

05 Sty 2021, 10:33

Najlepiej by było podpiąć się np. do INPA i tam dokładnie sprawdzić jak zachowuje się poziom paliwa i jak się zmienia po takim przebiegu jak wspomniałeś. Być może problem jest w liczniku.

Generalnie wskazówki pokazują orientacyjny poziom paliwa i może się zdarzyć że prze 50km a nawet więcej ona nawet nie drgnie.

Pamiętam jeszcze że jak są dwa czujniki poziomu paliwa w baku a tak powinno być u Ciebie jak się nie mylę to jak jeden z nich szwankuje to pojawia się najczęściej falowanie wskazówki poziomu paliwa. Wskazówka pokazuje sumę ilości paliwa w jednej i drugiej komorze. Jak czujnik przerywa lub coś z nim nie tak i raz działa a raz nie to właśnie sprawia że powstaje falowanie. Jednak powinno to być też widoczne w i interfejsie że ilość paliwa nie jest stała i zmienia się.

PS. Znam przypadek od znajomego, że wskazówka od paliwa falowała jak był uszkodzony czujnik ABS przy tylnym kole. Oczywiście w innym modelu BMW. Chociaż nie wiem czy to nie jakiś zbieg okoliczności :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sty 2021, 19:46

Najpierw podepnij samochód pod komputer i sprawdź poziom paliwa bo bardzo możliwe, że to czujnik/wskażnik na budziku.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Motrio Cup mistrzowskim pucharem
    Pomimo trudnej sytuacji związanej z pandemią COVID-19, firma Renault Polska postanowiła kontynuować puchar Dacii Duster, podtrzymując swoje motorsportowe tradycje. Trzy lata doświadczeń pokazały, że projekt markowego pucharu ...

07 Sty 2021, 19:36

Wymienilem już pompy na inne, paliwo się przelewa bo na ukytym menu już jest odczyt przykladowo mówiąc 00:24 00:20 jak wymienialem pompy brakowalo mi czarnego przewodu w komorze on właśnie odpowiadał za ten przelew bo wcześniej miałem wyniki takie jak 27:9 było dobrze przez 3 dni paliwo pokazywalo aż w końcu jak auto stoi na wolnych obrortach to wskazówka podskoczy przejade kawalek to opada ogladalem na YouTubie że to może być pływak w lewej komorze teraz przynajmniej na to wygląda bo wcześniej to stała w miejscu nic się z nią nie działo jak podpinam auto pod kompa nie ma błędu a w inpie wykryje mi ten błąd?
Wiktorek200
Nowicjusz

07 Sty 2021, 19:52

A jeszcze dodam że na ukytym menu na 6.1 podczas jazdy te wskazania zwiększając się zmniejszaja ale wydaje mi się ze to norma na 6.2 pokazuje dokladniejszy wynik i tak tsk już to nie skacze a z tego co wiem to ten wynik z 6.2 idzie na wskazówkę w zegarze
Wiktorek200
Nowicjusz