BMW e90 wymiana - do 40tys

15 Gru 2018, 16:50

Hej,

Potrzebuje waszej opinii.
Aktualnie posiadam BMW e90 2.0 150 koni. Planuje wymienić ten samochód na coś innego w budżecie do 40 tyś. Interesuje mnie tylko benzyna - nie planuje montować LPG.
Głównie samochodem przemieszczam się po Krakowie.
BMW - utrzymanie trochę kosztuje tego modelu (kupiony używany więc to może dlatego). Samochód mnie nie zrujnował, zarabiam całkiem dobrze aczkolwiek wiem, że te silniki są dość awaryjne dlatego póki wszystko jest zrobione to chcę go uczciwie sprzedać i kupić coś nowego.

Z tego przeglądałem internety to podobają mi się najbardziej modele :
- w204 silnik 1.8 kompressor
- lexus is250

Jak to wygląda z awaryjnością i kosztami utrzymania/napraw tych samochodów względem siebie nawzajem i względem bmw ?

Może warto pomyśleć o e90 z innym silnikiem jakims R6 ? Podoba mi się też mazda 6 II ale obawiam się mimo wszystko o rdzę. Może coś innego ?
paul123
Nowicjusz

16 Gru 2018, 10:26

Cześć, o mercedesie się nie wypowiem za wiele poza tym że też kiedyś brałem go pod uwagę, gdzieś obiło mi się o uszy że ciężka sprawa z np. nowym kompresorem i do tego problemy Mercedesa z rdzą mnie odrzucają.
Co do Lexusa - cała seria silników GR z Toyoty ma lekki problem z bębnami VVTI - wariatory od zmiennej fazy rozrządu - podobne działanie jak Vanos w BMW. Objawy to przy odpalaniu na zimnym silniku słychać charakterystyczny terkot przez 1 lub 2 sekundy dopóki pompa nie wpuści tam oleju i wtedy wszystko ustępuje. W serwisie usłyszałem że to typowy problem i można z tym jeździć bo nijak wpływa to na pracę silnika.
Co do reszty - nienaganny samochód, ocynk, wersje z nagłośnieniem Mark Levinson robią robotę, jeżeli masz ponad 180 wzrostu to możesz miewać problemy z pozycją za kierownicą, za słabe podparcie ud.
Wybieraj tylko wersję z automatem - manual nie nadaje się do takiego auta. I nie ma co się bać automatów - lexus ma jedne z najlepszych jak nie najlepsze skrzynie na rynku.
Kwestia budżetu, na dobry egzemplarz z Polskiego salonu z wpisami i książeczkami może być trochę mało. Na dobrą sprowadzoną wersję jest szansa tylko trzeba dobrze szukać, bo większość Lexusów w Polsce są sprowadzonym szrotem - wiem co mówię.
Co więcej powiedzieć, jako użytkownik GS-a III mogę Ci polecić markę.
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 04 2012
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 V6 249KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

16 Gru 2018, 10:53

Lexus fajna sprawa, miałem 2 lata w zasadzie tylko oleje i eksploatacja nic więcej zrobiłem tym autem 60tys km na prawdę fajne auto godne polecenia.
Jeśli chodzi o manual to osobiście miałem taki choć wolałbym na pewno w tamtym czasie automat no ale trafiła się fajna sztuka która miała wszystko oprócz automatu, ale finalnie mogę napisać że nie ma co się bać manuala w lexie.
Matt93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: brak

16 Gru 2018, 12:02

Lexus niesamowicie mi się podoba. Jeszcze co prawda nie miałem okazji się nim przejechać, ale spodziewam się tej samej przyjemności z jazdy jak przy bmw lub nawet wyższej.
Większość modeli jest już doposażona na max co jest dużą zaletą. W tej cenie mercedes raczej będzie bieda edition chyba, że się mylę.

Jedyny problem jest taki, że strasznie mało tych lexusów na ogłoszeniach więc raczej spodziewam się długich poszukiwań.

Co do wzrostu to mam 182 centrymetry wiec pewnie na styk. W BMW nie mam problemu ze wzrostem ale podobno lexus trochę bardziej ciaśniejszy ?

A co do spalania to dużo więcej mi wyjdzie niż w przypadku bmw ? tutaj mam aktualnie średnie spalanie 11,7 po Krakowie + weekendy czasami trasa 80 km. Jak z dynamika i przyspieszeniem takiego samochodu ? w BMW nie ukrywam ale o dziwo jestem zadowolony. Oczywiście gdy w samochodzie są dodatkowe osoby to już nie jest tak kolorowo
paul123
Nowicjusz

16 Gru 2018, 16:34

paul123 napisał(a):Co do wzrostu to mam 182 centrymetry wiec pewnie na styk.

Już bez przesady. Z takim wzrostem spokojnie dopasujesz się do każdego auta segmentu b a szukasz przecież d.

paul123 napisał(a):Jedyny problem jest taki, że strasznie mało tych lexusów na ogłoszeniach więc raczej spodziewam się długich poszukiwań.

Nie do końca. Takie marki jak Lexus, Volvo, Saab mają troszkę inną grupę docelową niż BMW czy vag. Te auta, o ile nie są świeżo sprowadzonymi perełkami są zwykle w dobrym stanie. + to jeszcze nie jest budżet żeby były one w posiadaniu "januszy i sebixów", których przerastają koszty utrzymania.

Popatrz na AR 159 tbi albo lagunę 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Gru 2018, 18:33

W alfie Romeo byłem zakochany już przed zakupem bmw. Byłem blisko by kupić taka z silnikiem 1.8 Opla. Niestety obawiałem się, ze z takim silnikiem będzie ten samochód trochę jeździć jak taczka.

Jak to z tym silnikiem 1.75 ? Jego awaryjność i koszty utrzymania ? Ten model w dopasionej wersji dalej mi się podoba. Jak z jakością wykończenia w tych samochodach w porównaniu np z takim moim bmw ? Nie chciałbym się cofać w tym temacie tez.
paul123
Nowicjusz

16 Gru 2018, 19:39

TBi to bardzo fajna i udana jednostka, mam taką w tym momencie w julce QV.
Nie wiem jak z osiągami w 159 ale is 250 i julka qv to jest przepaść na korzyść oczywiście alfy.
Jeśli szukasz osiągów to is nie będzie dobrym rozwiązaniem, to jest auto na trase mega dobrze wykonane i ciche w sam raz na spokojną jazdę mimo wszystko pobawić się można bo jest tam napęd na tył.
Lepszym rozwiązaniem byłby is 350 ale jego dostać z pewną historią jeszcze gorzej ponieważ nie był oferowany na rynek europejski.
W IS 250 średnie nie miałem mniejszego niż 10l mimo że mieszkam w małym mieście w krk na pewno byś miał jeszcze wyższe no ale auto swoje waży i v6 jest więc wypić musi i niestety dlatego też pozbyłem się tego auta ponieważ zależało mi na większych osiągach.
Matt93
Nowicjusz

17 Gru 2018, 12:27

Co do spalania to na moim przykładzie w GS 3 litry V6 po mieście 12 musi łyknąć, w trasie przy emerycko zawalonej drodze schodziłem spokojnie do 7 litrów, żwawa trasa autostradą to jakieś 9/10 litrów więc naprawdę tragedii nie ma. Lexus Is wcale nie wypadnie gorzej jednak trzeba zwrócić uwagę że to nie samochody sportowe tylko kulturalne limuzyny. Jeżeli chcesz wrażeń polecam Volvo s60R :)
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Gru 2018, 18:07

Co do osiągów to po prostu nie chcę by było gorzej niż w moim e90 150 koni. Wystarczająco jak dla mnie przyspiesza. W przypadku tego lexusa jest jeszcze lepiej (przynajmniej z tego co widze po danych katalogowych, aczkolwiek z dystansem do tego podchodzę). Co do spalania to znów 2 litry w lewo lub w prawo nie robią mi problemu. Najbardziej na czym się skupiam to na jakości wykonania, koszty utrzymania oraz przyjemność z jazdy (komfort, wykonczenie i inne).

Czyli reasumując to co tutaj mi radzicie to widzę takie opcje:
-lexus
-alfa
-mercedes?

Który z tych samochód da mi najwiecej radosci z przesiadki z bmw ? (wiem, ze to dość osobiste pytanie ale może jednak da radę). Tak jak mówiłem spalanie i przyspieszenie to są na ten moment dla mnie mniej ważne rzeczy.
Nie chcę po prostu zaliczyć regresu w przypadku BMW, które nie świeci bezawaryjnością oraz wykończeniem. Za dość duża kasę dostałem w sumie golasa a taki lexus dla porównania widzę, że można już liczyć na skóry, lepsze nagłosnienie itp
paul123
Nowicjusz

17 Gru 2018, 19:14

W takim razie lexus.
Matt93
Nowicjusz

18 Gru 2018, 19:12

Ja polecam tylko Lexusa, z Alfą miałem znikomą styczność, Merc do mnie nie przemawia - nie znam się więc się nie wypowiadam.
Co do kosztów utrzymania ISa to też warto żebyś wiedział że części nie są dostępne tak jak do e90, często po pierdołę trzeba jechać do ASO, na plus jest to że potencjalnie nie wiele rzeczy chce się tam popsuć :mrgreen:
Vogue
Początkujący
Awatar użytkownika