BMW (G11 / 740) Comfort access (otwierania dotykiem klamki)

23 Lis 2022, 16:59

Witajcie,

Jak wyłączyć otwierania auta przez dotkniecie klamki tzw. comfort access?

Chciałem to wyłączyć używając BimmerCode lub Carly, ale obie firmy potwierdziły, ze nie da się wyłączyć tej funkcji za pomocą ich oprogramowania.
Ostatnio edytowany przez birkopff, 23 Lis 2022, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
birkopff
Nowicjusz

23 Lis 2022, 17:37

Domyślam się, że to BMW ale może byś napisać dokładnie jaki to samochód, model. Chodzi Ci o dostęp do samochodu bezkluczykowy i otwieranie samochodu jak włożysz rękę za klamkę taki automatyczny?

W niektórych samochodach nie mówię tu o BMW można taki dostęp wyłączyć w menu systemu multimedialnego w opcjach ustawień dostępu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 18:09

Przepraszam, zapomniałem dodać ze to BMW G11 (7 seria). W 8 serii którą jeździłem ostatnio da się to wyłączyć w dostępnych opcjach auta ale nie w G11.

Chodzi o dostęp bezkluczyckowy czyli dokładnie jak piszesz po położeniu reki na klamkę. Chce to wyłączyć.
birkopff
Nowicjusz

23 Lis 2022, 20:01

Zagłębiłem się trochę w temat i faktycznie w modelach G.. jest problem z wyłączeniem tej funkcji, a to dlatego że producent BMW uznał, że nie będzie ona potrzebna ponieważ w kluczykach wprowadzili rozwiązanie które pozwala na wyłączenie się kluczyka (chodzi o emisję sygnału), gdy jest on pozostawiony w bezruchu. Oznacza to ze jak odłożysz kluczyk nie będzie stanowić on zagrożenia dla bezpieczeństwa samochodu bo nie wysyła sygnału który można by było przejąc w celu zdalnego otwarcia.

Nawet mając odpowiedni program będzie ciężko ten system wyłączyć bo ma jakieś powiązana z innymi systemami w samochodzie które bazują na tym zdalnym otwieraniu. Dlatego też otrzymałeś taką informację od tych firm bo pewnie nie chcą brać odpowiedzialność za to że wyłączą zdalny dostęp, a okaże się że i jeszcze coś przestanie przy okazji działać.

Dokładnie komunikat z Bimmer Tech: "Co jeśli Twoje BMW ma dostęp Comfort, ale nie jesteś zainteresowany jego użyciem? Cóż, BMW tak naprawdę nie daje ci możliwości dezaktywacji Comfort Access – nie bez konieczności dokonania przez stronę trzecią znacznych modyfikacji twojego pojazdu, przynajmniej."
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2022, 17:05

Dziekuje za sprawdzenie. Znalazlem sposob ale mechaniczny. Ta opcja z BMW Nie rozwiazuje problemu kradziezy ale nie bede podawal dla czego.
birkopff
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...