Witam wszystkich,
za kilka dni(mam nadzieję ,że szybko podejmę decyzję) stanę się właścicielem BMW 5(napaliłem się jak szczerbaty na suchara
).Chciałem prosić o poradę bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem, na który silnik się zdecydować .Wiem ,że będzie to diesel tylko nie wiem który
Nie wiem czy kupić 520d,525d czy 530d? Moja jazda to 80% miasto przeważnie 6km do roboty i 6km z powrotem, sporadycznie wypad do miasta 10km w te i 10km we fte
.
no i trasa raz w roku(czasami dwa razy) nad morze w dwie strony 600km i raz w roku 1500km ↔ odwiedziny u rodziny. Od czasu do czasu(5x w roku) trasa 100-200km do Zoo czy na lody z dzieckiem do stolicy, w sumie ok.10 max 12tys.km. Który silnik jest lepszy i będzie z nim mniej "kłopotu" ada więcej frajdy.
Chciałbym diesla bo chce mieć trochę "przyjemności" z jazdy. Obecnie jeżdżę passatem b8 1.5Tsi 150KM.do miasta nawet lepiej niż wystarczający ale kiedy jadę gdzieś w trasę to mnie wkurza, raz ,że "hałasuje" przy prędkościach autostradowych a dwa gdzieś na trasach krajowych strach wyprzedać. Depczę gaz, passerati wyje jak szalony ale jechać za bardzo nie chce :cry2: (czy raczej nie może)Poprzednio jeździłem przez 6 lat Zafirą C 2.0 CTDI(165 kucy) i byłem zadowolony, no może po za tym ,że raz w miesiącu(jeśli nie wyjeżdżałem na trasę) musiałem go parę kilometrów "pogonić" bo zapalał się komunikat DPF pełny! No ale coś za coś. Napaliłem się na "piątkę" bo zajefajnie mi się podoba(zwłaszcza kolor...mediteran blue)i choć przegrywa z miejscem na tylnej kanapie i wygodzie z tyłu z paskiem to jest dużo lepiej wyciszona od passata(prędkości autostradowe) i lepiej się zbiera. Nie jeździłem ani 520 ani 530 i nie wiem czy jest sens dopłacać do większej mocy i czy 190 kucy da radę? Czytałem trochę w internecie i...ile komentarzy tyle różnych opinii ,że 520 trochę "leniwa",że jest ok... Jeździłem 525d i było ok. Ale w 525 mały wybór i chcąc zmieścić się w moim budżecie i moich wymaganiach(przebieg ,wyposażenie) łatwiej wybrać w 520 lub 530.Co byście doradzili. Wystarczy 520d? wtedy mógłbym kupić z mniejszym przebiegiem i lepszym wyposażeniem niż 530.Za wszystkie porady i sugestie(merytoryczne i bez...złośliwości
) będę bardzo wdzięczny.