BMW M5 (model E60)

16 Sie 2011, 10:08

Interesuja mnie wasze doswiadczenia i opinie na temat BMW M5 (model E60). Poniewaz zastanawiam sie nad kupnem takiego auta lecz chcialbym poznac opinie innych osob niz sprzedawca, a jako iz jest to najwieksze forum motoryzacyjne w Polsce (jakie umialem znalezc przynajmniej) to mozna miec nadzieje iz znajdzie sie tutaj ktos kto ma jakies doswiadczenia z szybkimi limuzynami.

Oto przykladowe: [link do Otomoto wygasł] lub [link do oferty na Allegro wygasł]

Konurencja dla tego samochodu nad ktorej zakupem sie zastanawiam sa Jaguar XJR (X350 czyli modele 2004-2008) oraz Mercedes S55 AMG (model W220).

BMW M5 E60 wydaje sie miec najlepsze wlasciwosci do szybkiej jazdy (przyspieszenie 4,9 sek 0 - 100 km/h) szczegolnie po innych drogach niz autostrada, ale jest takze w "nizszej klasie limuzyn". Do tego nie mam pojecia czy jest w jakis sposob lepiej ustablizowany i chroniony przed wiatrem od zwyklego modelu E60. Gdyz do tej pory mam okazje korzystac z E60 530ia i przy predkosciach powyzej 160 km/h jesli jest wiatr na autostradzie to autem bardzo mocno trzesie a przy mocniejszych bocznych podmuchach raz nawet az je odrobine przesunelo (na szczescie nie na tyle mocno aby moglo dojsc do wypadku). Jesli ktos jezdzil kiedys takim samochodem to prosze o opinie na temat stabilnosci na wietrze.

Na duzy minus jesli chodzi o wybor tego samochodu dzialaja jak dla mnie "wlasciwosci szpanerskie" gdyz przez nieznajace sie osoby moze nie byc odrozniany od zwyklych E60tek i do tego jest to limuzyna nie najwyzszej klasy (ktora u BMW jest seria 7 niestety nie posiadajaca samochodu konkurencyjnego osiagami do Mercedesow S-klasy czy Jaguara XJR), pozatym majac dostep do E60tki nie jest az tak "ciekawy" dla mnie osobiscie. Aha i moze niedoczytalem czegos ale wydaje mi sie ze ten silnik nie jest z turbo wiec takze moze nie miec tego efektu "wciskania w fotel". Do tego zastanawia mnie takze spalanie tego samochodu poniewaz 530ia przy dynamicznej jezdzie na trasie pali 13-14 litrow wiec M5 moglby palic teoretycznie ponad 30 przy danych Jaguara (17 litrow na miescie (czyli pewnie podobnie przy szybkiej jezdzie) oraz 20 litrach Mercedesa. Nie zeby duze spalanie mnie martwilo (poniewaz planuje jezdzic glownie w Polsce podczas letnich 2 miesiecznych wakacji (w Norwegii tylko troche "nie legalnie" na polskich tablicach (norweski avgift na takie samochody to 3x wartosc samochodu do zaplacenia) nie na codzien do pracy)) lecz niechce nie moc przejechac po trasie chociazby 500 km bez tankowania.
XardasKSP
Nowicjusz

Auto: BMW 530ia

25 Sie 2011, 20:52

Generalnie jeśli chcesz porównywać tak auta to AMG zestaw sobie z http://www.alpina-automobiles.com/ww/mo ... -data.html
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Paź 2011, 19:01

BMW M5 E60 ma bardzo slabam szkrznie bieguw (szybko sie cos psuje)
i sprzeglo co jakiesz 80.000 (przy spokojnie jedzie)

Silnik nie ma wad.
Mam parę filmików między innymi jak sprzęgło się popsuło!

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

BerlinT83
Obserwowany

Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sala koncertowa na czterech kołach
    Czasy klasycznego radia AM/FM i stosów kaset magnetofonowych zdolnych zaspokoić większość muzycznych potrzeb kierowcy dawno już minęły. W najnowszym Lexusie LS można znaleźć nie tylko styl nawiązujący do japońskiej ...