BMW/Mercedes/Audi do 35 tys

04 Gru 2019, 12:37

Witam,
Jestem tu nowy- zarówno na forum jak i w świecie motoryzacyjnym ogólnie. Co prawda jestem już dawno po osiemnastce ale dopiero teraz podjąłem decyzję zakupu samochodu. Przebrnąłem przez ok. 10 stron ów podforum i w dalszym ciągu mam lekki mętlik.

Jeśli chodzi o samochód który szukam: chciałbym by miał te chociaż od 120-150 koni. W sezonie zimowo-jesiennym będzie używany w większym mieście ale późna wiosna-lato planuję jakieś większe eskapady po całej Polsce czy nawet trochę poza granice.
Także myślę że benzyna z LPG się tu nada (ekonomiczne względy).

Czy jestem w stanie dorwać w dobrej kondycji samochód z wyżej wymienionych marek za te 35 kawałków (koszt końcowy, wliczając wszystkie ewentualne koszta niezwiązane z bezpośrednim zakupem samochodu)? Tak, bym te chociaż 5 lat pojeździł i sprzedał potem bez problemu?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez russosche 04 Gru 2019, 13:54, edytowano w sumie 3 razy
russosche
Nowicjusz

04 Gru 2019, 12:59

Pytanie czego oczekujesz i jak często będziesz wykorzystywał auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Gru 2019, 13:37

Aj sory, zapomniałem.
Post zedytowany.
russosche
Nowicjusz

04 Gru 2019, 16:08

Poleciłbym tu C klasę 1.8 kompresor w Audi nie ma sensownej benzyny a BMW to m54 ale tam jakoś szczególnej trwałości nie ma a poza tym koszta spore
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Gru 2019, 17:56

Pytanie jakie mi się nasuwa to dlaczego chcesz marki premium? Rozumiem, że nie jest potrzebny Ci mocny silnik (a zazwyczaj marki premium mają mocniejsze wersje). Szukasz komfortu, bardzo dobrego prowadzenia, wyciszenia, wyposażenia?

Ogólnie to W204 to chyba najciekawszy wybór, chociaż ja wolałbym mieć te 40tys. na zakup i podstawowy serwis. Tutaj przykładowe auto z salonu PL:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

BMW e90 jest dość drogie w serwisie, a silniki benzynowe mają tam kilka słabych i kosztownych słabych punktów.

Audi w tym budżecie - tylko diesel.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Gru 2019, 18:14

Gość chce kupić auto do 35k razem z pakietem startowym więc gdzie tu w204 :ok:
Zerknij na coś innego, volvo s60. Kupisz coś z końca produkcji a wolnossące silniki są praktycznie niezniszczalne a i lpg podejdzie bez problemów
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy autostrada może zahipnotyzować kierowcę?
    Czy zdarza ci się przejechać kilkadziesiąt kilometrów i zupełnie tego nie pamiętać? Dotykający kierowców na dłuższych, prostych i monotonnych odcinkach drogi stan tzw. hipnozy drogowej czy autostradowej niejednokrotnie ...

04 Gru 2019, 20:56

Invi napisał(a):więc gdzie tu w204
spokojnie dostanie coś z pierwszych roczników a pakiet startowy też nie jest wysoki
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2019, 11:24

Jak czytam te wszystki historie o kosztach naprawy Audic lub Bawar to aż mi się w głowie kręci. Wrzucić 30k na samochód i prawie drugie tyle w wszelkie naprawy? Kyrie Eleison.

Bardzo, ale to bardzo podobają mi się samochody z takim 'opływowym' kształtem a la Audi A7, Laguna III czy W219.
Czy znajdę coś z takim designem w tej cenie? Ja wiem że nie powinno się brać wrażeń wizualnych jako głównego kryterium zakupu samochodu, no ale wiecie jak jest, nie?

Fajnie jest wracając z Biedronki z siatką ziemniaków z promocji do ładnego samochodu, i mimo siarczystego mrozu, zatrzymać się na te 5 sekund by po raz 234,432,575 raz popodziwiać kunszt współczesnej motoryzacji.

I a propos; o co chodzi z tym Mercedesem W219? Ceny nie są jakoś specjalnie wysokie a jakaś tam siła drzemie pod maską a i wygląd jest niezgorszy. Ale strasznie mało informacji o nim na internetach. Awaryjny?
russosche
Nowicjusz

05 Gru 2019, 12:21

CLS-a w tym budżecie odpuść, 50 tys.to bezpieczny budżet. CLS to tak naprawdę poliftowy Mercedes W211 w wysokiej wersji wyposażenia i trochę zmienionym nadwoziu.
Za 35 tys.moze znajdziesz Lagunę Coupe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002