BMW/MERCEDES Do 35tys Coupe do zagazowania

15 Lip 2019, 08:32

Drodzy,

Chcę zakupić BMW lub Mercedesa najlepiej w Coupe, może być również Sedan. Bardzo zależałoby mi żeby silnik dobrze znosił instalację LPG, oraz jak wiadomo był stosunkowo bezawaryjny.

Wstępnie rozglądałem się za BMW 320 i 170 KM oraz Mercedesem CLC 1.8 Kompressor 184 km.

Proszę podajcie na jakie silniki mogę zwrócić jeszcze uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
zuchorek
Obserwowany

15 Lip 2019, 08:48

CLC to jest tak naprawdę face lifting W203 Sportcoupe - auto prostsze i tańsze w utrzymaniu od BMW. W silnikach z kompresorem słabym punktem jest łańcuch rozrządu z napinaczem - trzeba być przygotowanym na ich wymianę co około 150-200 tys.km (za około 2 tys.zł).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Lip 2019, 06:53

Dziękuję za odpowiedź, czyli Twoim zdaniem Mercedes jest lepszym wyborem niż BMW ?
zuchorek
Obserwowany

16 Lip 2019, 09:27

Mercedes będzie tańszy w eksploatacji (poza tym nieszczęsnym rozrządem), te nowsze silniki BMW mają troché kosztownych bolączek.
BMW będzie przyjemniejsze w jeździe, ale nie wiem czy to rekompensuje koszty.
Możesz popatrzeć również na Mercedesa CLK W209, Renault Lagunę Coupe, Peugeota 407.

Moim faworytem z powyższych jest Laguna, niepozorne autko, a silnik 2.0T to jeden z najlepszych benzyniaków z tamtych lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...