BMW/MERCEDES Do 35tys Coupe do zagazowania

15 Lip 2019, 07:32

Drodzy,

Chcę zakupić BMW lub Mercedesa najlepiej w Coupe, może być również Sedan. Bardzo zależałoby mi żeby silnik dobrze znosił instalację LPG, oraz jak wiadomo był stosunkowo bezawaryjny.

Wstępnie rozglądałem się za BMW 320 i 170 KM oraz Mercedesem CLC 1.8 Kompressor 184 km.

Proszę podajcie na jakie silniki mogę zwrócić jeszcze uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze.
zuchorek
Obserwowany

15 Lip 2019, 07:48

CLC to jest tak naprawdę face lifting W203 Sportcoupe - auto prostsze i tańsze w utrzymaniu od BMW. W silnikach z kompresorem słabym punktem jest łańcuch rozrządu z napinaczem - trzeba być przygotowanym na ich wymianę co około 150-200 tys.km (za około 2 tys.zł).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Lip 2019, 05:53

Dziękuję za odpowiedź, czyli Twoim zdaniem Mercedes jest lepszym wyborem niż BMW ?
zuchorek
Obserwowany

16 Lip 2019, 08:27

Mercedes będzie tańszy w eksploatacji (poza tym nieszczęsnym rozrządem), te nowsze silniki BMW mają troché kosztownych bolączek.
BMW będzie przyjemniejsze w jeździe, ale nie wiem czy to rekompensuje koszty.
Możesz popatrzeć również na Mercedesa CLK W209, Renault Lagunę Coupe, Peugeota 407.

Moim faworytem z powyższych jest Laguna, niepozorne autko, a silnik 2.0T to jeden z najlepszych benzyniaków z tamtych lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 13B-REW - Mazda
    Na liście słynnych silników stosowanych w autach sportowych nie mogło zabraknąć jednostki Wankla. A skoro o silniku z wirującym tłokiem mowa, to na myśl od razu przychodzi Mazda i jej sportowy model RX-7. Prawdopodobnie ...
    Jazda na oponach letnich zimą to przepis na wypadek
    Jesienno-zimowa pogoda za oknem, a niebawem zapowiadana mroźna zima to także pogorszenie warunków jazdy na drogach. Kierowcy powinni przywyknąć do opadów deszczu i mokrych ulic – przymrozków, śniegu, ...