BMW Porada

06 Cze 2017, 10:07

Witam.
Mam zamiar kupić sobie BMW, ale nie mam pojęcia jak ze silnikiem i ogólnie jak sprawuje się samochód, czy często się coś sypie w nim, trochę cena tego samochodu jest duża i nie chce wywalić kasę, a potem naprawiać coś ciągle. Podaje dane auta
BMW Porada
Ogłoszenie do tego samochodu : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bardzo bym prosił o opinie silnika i opisanie czy w ogóle warto myśleć nad tym samochodem.
Kwota do: 50tyś
Rejon: Małopolska
Własne potrzeby: Wyposażenie coś mniej wiecej takie jak w ogłoszeniu.
Z góry wielkie dzięki.
Ostatnio edytowany przez Marcin231, 06 Cze 2017, 13:26, edytowano w sumie 1 raz
Marcin231
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 2016
Auto: Nie mam

06 Cze 2017, 13:12

Bez szczegółów nic nie doradzimy. Poprawiaj wg tego wzoru https://www.forumsamochodowe.pl/wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm albo kosz. I wklej przy okazji link do ogłoszenia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2017, 17:36

Jak będziesz miał pcha to trafi Ci się uszkodzone koło pasowe, które jest zintegrowane z wałem korbowym i silnik na śmietnik. 2,0d jak wiele innych ostatnio stosowanych silników od BMW to szmelc.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Cze 2017, 17:56

Jeśli robisz mało km to daj sobie spokój z klekotem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Cze 2017, 18:01

BMW, ale nie chce walić kasę. Na dzień dobry wymiana oleju, filtra oleju, powietrza, paliwa to koszt rzędu 500-600zł.
Sam mam silnik N47 i wiem, że do tanich nie należy.
Rozrząd umiejscowiony z tyłu to koszt nawet i 4tysie. Choć gdyby miał usterkę to zapewne już dawno by się urwał, bo ten silnik miał z tym problem. Ja nie słyszę niepokojących dźwięków, więc nie ruszam, a mam już około 200 tysięcy przebiegu.
Z ciekawostek mechanik mi powiedział, że gdybym miał problem z turbo to kolejne 4tysiące.
Sprzęgło+koło dwumasowe to koszt rzędu 2-2,5 tys.
Dochodzi zawór EGR - z tym akurat miałem problem, ale ja dałem tylko przeczyścić, więc nie wymieniałem.
Są jeszcze wtryski, dpf...jeden oryginalny wtrysk kosztuje tysiąc albo i więcej. Można też regenerować albo zastosować zamiennik.
W tym silniku lubią się też urywać klapki kolektora ssącego, a w konsekwencji jeśli nie utkną one w kolektorze, trafią do silnika i dalej już tym silnikiem nie pojedziesz.
Tarcze, klocki w przypadku serii 5 też do tanich należeć nie będą.

Czasem czytam sobie forum BMW i widzę, że część ludzi stosuje filozofię, a w d... jak się rozpierdzieli wymienię cały silnik na używany - co wychodzi taniej niż jego serwisowanie.

Oczywiście powyżej to tylko możliwe scenariusze. Ja miałem problem z EGR-em, czujnikami parkowania, przewodem do odmy, świecami żarowymi, sterownikiem świec żarowych. W tej chwili od 2 lat nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby, ale nie jest to dla mnie rzecz niezbędna.
Możesz mieć szczęście albo żałować swojej decyzji. W serii 5 dochodzi jeszcze mnóstwo elektroniki, która może się psuć.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

06 Cze 2017, 18:36

A co sądzicie o tym?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Marcin231
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 2016
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?
    Temat płukanek do silnika to powód do niekończące się dyskusji. Niektórzy uważają, że użycie płukanki nie tylko nie pomaga, ale może nawet zaszkodzić silnikowi. Inni są fanami płukanek i stosują je jako środek ...