06 Cze 2017, 18:01
BMW, ale nie chce walić kasę. Na dzień dobry wymiana oleju, filtra oleju, powietrza, paliwa to koszt rzędu 500-600zł.
Sam mam silnik N47 i wiem, że do tanich nie należy.
Rozrząd umiejscowiony z tyłu to koszt nawet i 4tysie. Choć gdyby miał usterkę to zapewne już dawno by się urwał, bo ten silnik miał z tym problem. Ja nie słyszę niepokojących dźwięków, więc nie ruszam, a mam już około 200 tysięcy przebiegu.
Z ciekawostek mechanik mi powiedział, że gdybym miał problem z turbo to kolejne 4tysiące.
Sprzęgło+koło dwumasowe to koszt rzędu 2-2,5 tys.
Dochodzi zawór EGR - z tym akurat miałem problem, ale ja dałem tylko przeczyścić, więc nie wymieniałem.
Są jeszcze wtryski, dpf...jeden oryginalny wtrysk kosztuje tysiąc albo i więcej. Można też regenerować albo zastosować zamiennik.
W tym silniku lubią się też urywać klapki kolektora ssącego, a w konsekwencji jeśli nie utkną one w kolektorze, trafią do silnika i dalej już tym silnikiem nie pojedziesz.
Tarcze, klocki w przypadku serii 5 też do tanich należeć nie będą.
Czasem czytam sobie forum BMW i widzę, że część ludzi stosuje filozofię, a w d... jak się rozpierdzieli wymienię cały silnik na używany - co wychodzi taniej niż jego serwisowanie.
Oczywiście powyżej to tylko możliwe scenariusze. Ja miałem problem z EGR-em, czujnikami parkowania, przewodem do odmy, świecami żarowymi, sterownikiem świec żarowych. W tej chwili od 2 lat nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby, ale nie jest to dla mnie rzecz niezbędna.
Możesz mieć szczęście albo żałować swojej decyzji. W serii 5 dochodzi jeszcze mnóstwo elektroniki, która może się psuć.