BMW seria 3 - jest warte uwagi i kupna?

03 Lut 2022, 10:49

Witam. Proszę o pomoc. Co myślicie o tym aucie. Jest warte uwagi i kupna. Czy ten silnik nie sprawia problemów , instalacje LPG nie musi tolerować. Są jakieś usterki które skreślają to auto z tym silnikiem. Najbardziej zależy mi na benzynie i żeby był okolice tego roku 2011 bądź rok dwa młodszy bądź starszy. Dzięki za pomoc , pzdr
[link do oferty na Olx wygasł]
Gość115339

03 Lut 2022, 10:59

Gość115339 napisał(a):Czy ten silnik nie sprawia problemów

BMW po czasach e39/e46 to jeden wielki problem

Silnik ma bezpośredni wtrysk więc LPG w opłacalny sposób do niego nie zamontujesz. Zresztą w poliftowych e90 chyba tylko 325/330 wystepowały ze zwykłym wtryskiem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lut 2022, 11:40

Gość115339 napisał(a):Najbardziej zależy mi na benzynie i żeby był okolice tego roku 2011 bądź rok dwa młodszy bądź starszy. Dzięki za pomoc , pzdr

A co Ci przy tych kiblach po rocznikach ? Szukaj opcji poprawionej albo jeszcze mocno nie zawalonej i w miarę stanie technicznym.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Lut 2022, 11:48

Szybki
Możesz jaśniej , nie za bardzo rozumiem. Opcji poprawionej czyli jakiej , możesz podać konkretnie model.
Kibel , jaki kibel ???
Czy naprawde nie można uzyskać jasnej i czytelnej odpowiedzi tylko same na szybkie wypociny. Wydawało mi się że jestem na forum samochodowe , a nie pod sklepem z typowymi ziutkami....
Nie każdy musi rozumieć co ktoś ma na myśli
Gość115339

03 Lut 2022, 12:17

Co drugi dzień ktoś zakłada temat pokroju "chcę audi albo bmw w gazie za cenę hjundaja i ma się nie psuć". Naprawdę wszyscy mają już dosyć klepania w kółko tego samego. BMW to nie jest samochód dla typowego kowalskiego w tym kraju i tyle, koszty serwisu są wysokie a stan większości egzemplarzy na rynku opłakany.
Jak już musisz mieć e90 to sobie poszukaj chociaż jakiegoś R6. Każde będzie się drogo psuło ale większy silnik przynajmniej da trochę radochy
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lut 2022, 12:27

Gość115339 napisał(a):Możesz jaśniej ,

Jaśniej :mrgreen: W normalnym kiepskim aucie możesz powiedzieć uwaga na silnik bo coś może mu dolegać albo uważaj na skrzynię biegów albo na ektromechanike a tu masz tyle dziwadeł zafundowanycH przez producenta że łącząc to z przebiegami i grupą loversów BMW jest tzw.po studencku kibel.
Już nie wspomnę o cenach serwisu.

Tak jak przedmówca pisał kup R6 w manuału przynajmniej będzie jakoś jechać.

Poczytaj sobie o vanosach, panewkach, braniu oleju, wadliwych tłokach, pierścieniach, o drżącej kierownicy, wadliwych światłach, opadających szybach. Nie jestem bemkowcem ale ciekawe czy już w tym z ogłoszenia jest wynalazek w postaci pompki wody elektrycznej sterowanej czujnikami. To jest dopiero fajną opcją w leciwym aucie.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...
    Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
    Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...

04 Lut 2022, 09:39

Mnie chyba najbardziej odrzuca w tym modelu elektronika i błędy... Mam dwóch znajomych, jeden przedlift E90, drugi polift E90. Ciągle jakieś komunikaty brak płynu (jest), przepalona żarówka (nie jest przepalona), wymiana klocków (były wymieniane pół roku temu). Jedziesz i ciągle jakaś pieprzona choinka się robi. Przecież by mnie szlag jasny trafił, jakbym na to 30k wydał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Kwi 2022, 11:42

Jestem na etapie wybierania BMW z serii trzy i z tego co piszę to nie do końca może być trafiony wybór ;(
merivkal
Nowicjusz

07 Kwi 2022, 15:36

Przy BMW używanym dużo zależy od tego jak poprzedni właściciel dbał o serwis samochodu. Jeżeli trafisz na zrujnowany egzemplarz to on Cie zrujnuje :D
Wiele wymian trzeba robić zapobiegawczo aby uniknąć problemów. Wystarczy kilkoma pytań do właściciela pojazdu a już wiadomo czy ma pojęcie i jak dbał o samochód.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

07 Kwi 2022, 17:45

Dbać to można o oleje, wymianę zawieszenia i tym podobne, a nie czujniczki i błędy :ok:
galakty
Forumowicz VIP

08 Kwi 2022, 09:04

Oczywiście że się nie zgodzę ! Jeżeli ktoś posiada BMW i nie wie wyrzuceniu klap wirowych, wymianach odmy i wielu innych profilaktycznych wymianach - nie powinien posiadać tej marki bo później będzie tylko narzekał. To nie organizm - wielu problemów można uniknąć i zapłacić 1/100 bez konieczności naprawy. Samochody nie są przewidziane na okres użytkowania 10 lat i 400 tys przez inżynierów - dlatego lepiej mieć ogarniętego mechanika który wie co kiedy wymienić niż później szukać silnika bo się łańcuch w rozrządzie urwał... :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

08 Kwi 2022, 11:29

motozakup napisał(a):Oczywiście że się nie zgodzę ! Jeżeli ktoś posiada BMW i nie wie wyrzuceniu klap wirowych, wymianach odmy i wielu innych profilaktycznych wymianach - nie powinien posiadać tej marki bo później będzie tylko narzekał.

Rozumiem profilaktycznie wymieniam pół auta i co ciekawe wiele tych wymian dotyczy gownolitu a nie zużycia hmmm dobre podejście :ok:

A powiedz nam jak ominąć wynalazki jakże ochoczo stosowane w BMW ? Też je usunąć ?
szybki
Moderator - Tuning

08 Kwi 2022, 11:51

Ja jako ze tych Bmek trochę przerobiłem i nowszych i starszych, znam grono i w sumie to jest różnie.
Wszyscy się śmieją ze w bmw jak błędów nie ma to znaczy ze jest popsuta no ale co się dzwonić jak jest w nich tyle elektronicznych wynalazków ze nie ma że boli coś musi wysiąść a często są to rzeczy totalnie nie wpływające na ani bezpieczeństwo ani pracę silnika ani nie ciągnie za sobą konsekwencji więc też dlatego często użytkownicy olewają te drobne problemy ale też trzeba sobie rozgraniczyć co sobie można olać a co nie ale niestety w większości przypadków raczej olewają duża większość.
Mam spore grono znajomych gdzie serjo te auta jeżdżą bez większych problemów no ale nie są to najtańsze egzemplarze na rynku jakie były dostępne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Kwi 2022, 12:25

szybki napisał(a):
motozakup napisał(a):Oczywiście że się nie zgodzę ! Jeżeli ktoś posiada BMW i nie wie wyrzuceniu klap wirowych, wymianach odmy i wielu innych profilaktycznych wymianach - nie powinien posiadać tej marki bo później będzie tylko narzekał.

Rozumiem profilaktycznie wymieniam pół auta i co ciekawe wiele tych wymian dotyczy gownolitu a nie zużycia hmmm dobre podejście :ok:

A powiedz nam jak ominąć wynalazki jakże ochoczo stosowane w BMW ? Też je usunąć ?

Jakby nie wynalazki to byśmy nadal konno jeździli :happy:
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

08 Kwi 2022, 12:34

Kao napisał(a):Mam spore grono znajomych gdzie serjo te auta jeżdżą bez większych problemów no ale nie są to najtańsze egzemplarze na rynku jakie były dostępne.

Oh moi znajomi też twierdzą, że jeżdżą bez większych problemów. A jak Cię przewiozą to "oj cewki mam do wymiany bo przerywa, o jakiś komunikat się włączył, nie było tego wcześniej" :lol:

30k to raczej też nie najtańsza sztuka.
galakty
Forumowicz VIP