BMW seria 5 e39 vs e60

17 Wrz 2019, 19:26

Kafarr napisał(a):A ja się trochę nie zgadzam kto normalny jeździ do ASO z nastoletnim autem? albo wkłada oryginały? :roll: jest multum zamienników bardzo dobrej jakości a jeżdżenie do ASO nie świadczy o lepszym dbaniu o auto absolutnie. ASO jest po to żeby gwarancji nie stracić, a nie po to żeby wydawać zbędną gotówkę.

Oj widzę że dalej jest przeświadczenie tych cudownych zamienników które notabene są często w takiej samej cenie jak część oem w aso... a co zrobisz jak wysypie Ci się automatyczna skrzynia np. GM parowana często z 3,0d (akurat chyba nie e60)
A co zrobisz jak Ci się wysypie chłodniczka spalin która wokół siebie ma masę przewodów i wszystkie sparciałe... tak że je dotkniesz i rozpadają się ... kupisz używki w takim samym stanie?
Co zrobisz z turbiną ze zmienną geometrią łopatek jest wadliwa w poszczególnych rocznikach?
Co zrobisz z klapami ?
A wtryski jakie ?
Zawieszenie zamienniki hmmm ciekawe to powiedz mi ile kosztują dobre zamienniki a ile kiepskie???
Kolejna sprawa elektromechanika ... + wszędobylskie wynalazki typowe dla BMW
ostatnio szukałem naprawiacza od kompa zwykłego benzynowego e90 bo ktoś wymyślił elektryczną pompę wody z czujnikami i możliwością zatrzymania jej podczas jazdy... jest to feler jakiś konkretnych wypustów który zazwyczaj kończy się kapotą dla silnika i... w tym konkretnym przypadku laweta i wycieczki przez miesiąc z warsztatu do warsztatu + finalna diagnoza 1,5k + potem wymiana kompa, czujników, wyjęcie silnika i włożenie następnego + starter nowego motoru olejowo świecowy.

Jak chcesz to wkleję jutro zdjęcia e90 i 2,0d z tylnym rozrządem + xdrive ... będzie to starter na dobry początek auta za 20k które mało niby pali a wyszło ponad 5k... teraz już wiem że będzie powrót na zawias :o

Więc zgodzę się z Tobą nikt starych aut w aso nie serwisuje ale wyspecjalizowane warsztaty biorą i tak dużą kasę za robotę i stosują dobre zamienniki a często korzystają ze sklepów ASO.

p.s.

Teraz jest u mnie rekordzista 3ka z 16r. po prawie roku diagnoz, to tyle z taniości i fajności ... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Wrz 2019, 19:29

Może mi ktoś wyjaśnić jaki jest sens kupować auto na siłę za 20 tys. a potem w ciągu roku wykładać na nie połowę tej kwoty? Nie lepiej dozbierać parę tysięcy i kupić coś lepszego? :roll: Jeszcze pakiet startowy kosztujący roczną eksploatację :D

A co do autora to za 20 tys. możesz kupić dobrego passata lub porządne e39, ale lepiej się śmiać, bo to plebejskie i próbować na siłę kupować droższy samochód...
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

17 Wrz 2019, 19:40

Kafarr napisał(a):A ja się trochę nie zgadzam kto normalny jeździ do ASO z nastoletnim autem? albo wkłada oryginały?

Duzo osob w tym miedzy innymi ja, roznica w cenie nie jest taka duza, nastoletnie auta maja rabaty np 30% na czesci i usluge wiec wychodzi tylko nieznacznie drozej niz w normalnym warsztacie

Kafarr napisał(a):jest multum zamienników bardzo dobrej jakości
typowe januszowe podejscie, a pozniej czytasz na forum ze wielowahacz sie wymienia co 20tys km, wlasnie na takich zamiennikach :)
Czytaj więcej: bmw-seria-5-e39-vs-e60-vt117301-15.htm#postingbox
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Wrz 2019, 20:42

Raziel11 napisał(a):typowe januszowe podejscie, a pozniej czytasz na forum ze wielowahacz sie wymienia co 20tys km, wlasnie na takich zamiennikach

Jak nie szanujesz swoich pieniędzy i lubisz przepłacać w ASO za praktykantów którzy się na Tobie uczą, za to że gość w koszulce przy kompie Cię obsłuży no to już nie mój biznes, pamiętaj że części z wygrawerowanym napisem Vw/Audi czy BMW Germany nie oznaczają że będą wieczne :wink:
Dobre zamienniki plus gość który siedzi w BMW a ma normalne ceny za robocizne i auto lepiej naprawione niż w ASO, ale jak masz takie podejście że w ASO które nie ma pojęcia o naprawach aut lepiej się Twoją furą zajmie bo drożej się płaci to spoko.

trainpro napisał(a):Akurat bmw czy np audi to nie są marki które dobrze tolerują zamienniki.
Bardzo dobrze tolerują zamienniki tylko trzeba siedzieć w branży i wiedzieć jakie są dobre a jakie są te najtańsze
Kafarr
Początkujący

Prawo jazdy: 17 06 2009
Auto: Ford Focus mk2

17 Wrz 2019, 20:54

Kafarr napisał(a):Bardzo dobrze tolerują zamienniki tylko trzeba siedzieć w branży i wiedzieć jakie są dobre a jakie są te najtańsze

W bmw szczególnie nie siedzę ale zajmuję się mechaniką vaga, więc dawaj zamienniki wahaczy do audi, przepływek, pomp paliwa, zaworków n75, dv itp itd. Czekam z niecierpliwością.
trainpro
Początkujący

Prawo jazdy: 24 06 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.7 bit
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

17 Wrz 2019, 21:03

Ale dlaczego Ty mnie pytasz? popytaj mechaników, np Febi jest bardzo dobre przy zawieszeniu, pompa to słyszałem dobre opinie o SKV a resztę nie wiem bo nie mam Audi.
Ale popytasz mechaników to Ci powiedzą.
Myślisz że każdy kto przyjeżdża ładuje wszystko ori? heh dobre
natomiast gość który naprawia auta wie co i jak wytrzymuje i co ma dobrą jakość.
I mam pytanie akumulator też kupujesz w ASO? bo przecież jak założysz Centrę to Ci wysiądzie za pół roku?
Kafarr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...
    Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...

17 Wrz 2019, 21:17

Kafarr napisał(a):dlaczego Ty mnie pytasz? popytaj mechaników, np Febi jest bardzo dobre przy zawieszeniu,

To się narobiło :D febi hmmm jeden z najgorszych zamienników jaki jest na rynku. Przyjmij zasadę że syfy typu febi, abe + pakowacze + to co nie pamiętam cenę mają połowę mniejszą niż dobre zamienniki a od dobrych zamienników często (nie zawsze) do oem gratów jest już krótka droga.
Jutro jakznajdę czas to sprawdzę :ok:
szybki
Moderator - Tuning

17 Wrz 2019, 21:21

szybki napisał(a): febi hmmm jeden z najgorszych zamienników jaki jest na rynku.

Ok może i tak szkoda że od 2 lat mam wymieniony czujnik abs na Febi i śmiga idealnie i chyba gumę stabilizatora zdaje się też od dawna, też Febi i zero luzów :)

uważasz że Febi jest gorszy od takiego Topranu?
Kafarr
Początkujący

17 Wrz 2019, 22:17

Panowie skończcie tą dyskusję i pierdołach i wróćcie do tematu :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2019, 07:43

Sa aso i ASO tak samo jak i Fachowcy i fachofcy.
Ja mam ogarniety serwis do ktorego jezdze od 3 lat i wiem co potrafia. A co do zamiennikow to...pokaz te zamienniki wahaczy czy chociazby przeplywki do 1.8T, jeszcze co do zamiennikow, ori wahacze np w A4 B6 kolega ma oryginalne przy przebiegu 270tys km po walbrzyskich dziurawych drogach, pokaz zamiennik ktory chociaz polowe tego wytrzyma, bo jak czytam po forach to kazdy kpl zawieszenia robi co 20-30tys, to jest ta jakosc zamiennikow?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Wrz 2019, 08:30

Kafarr napisał(a):może i tak szkoda że od 2 lat mam wymieniony czujnik abs na Febi i śmiga idealnie i chyba gumę stabilizatora zdaje się też od dawna, też Febi i zero luzów

Nie no to sorki ja takiej ilości czujników i gum zawieszenie naeet na oczy nie widziałem... :ok:

Ogólnie e60 3,0d za 20k będzie następnym ustrojstwem od którego warsztaty będą chciały trzymać się z daleka.
szybki
Moderator - Tuning

18 Wrz 2019, 11:33

Raziel sam sie prosisz o podświetlenie na czerwono :!: :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Wrz 2019, 19:32

Naszła mnie jeszcze pewna myśl. Jeśli dozbierał bym pieniędzy to co myślicie o e60 535d za ok. 40k? Jest opcja kupić coś takiego w tych pieniądzach w dobrym stanie, co najmniej przeciętnym wyposażeniu i roczniku minimum 2006-2007?
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316