BMW seria 5 e39 vs e60

17 Wrz 2019, 20:26

Kafarr napisał(a):A ja się trochę nie zgadzam kto normalny jeździ do ASO z nastoletnim autem? albo wkłada oryginały? :roll: jest multum zamienników bardzo dobrej jakości a jeżdżenie do ASO nie świadczy o lepszym dbaniu o auto absolutnie. ASO jest po to żeby gwarancji nie stracić, a nie po to żeby wydawać zbędną gotówkę.

Oj widzę że dalej jest przeświadczenie tych cudownych zamienników które notabene są często w takiej samej cenie jak część oem w aso... a co zrobisz jak wysypie Ci się automatyczna skrzynia np. GM parowana często z 3,0d (akurat chyba nie e60)
A co zrobisz jak Ci się wysypie chłodniczka spalin która wokół siebie ma masę przewodów i wszystkie sparciałe... tak że je dotkniesz i rozpadają się ... kupisz używki w takim samym stanie?
Co zrobisz z turbiną ze zmienną geometrią łopatek jest wadliwa w poszczególnych rocznikach?
Co zrobisz z klapami ?
A wtryski jakie ?
Zawieszenie zamienniki hmmm ciekawe to powiedz mi ile kosztują dobre zamienniki a ile kiepskie???
Kolejna sprawa elektromechanika ... + wszędobylskie wynalazki typowe dla BMW
ostatnio szukałem naprawiacza od kompa zwykłego benzynowego e90 bo ktoś wymyślił elektryczną pompę wody z czujnikami i możliwością zatrzymania jej podczas jazdy... jest to feler jakiś konkretnych wypustów który zazwyczaj kończy się kapotą dla silnika i... w tym konkretnym przypadku laweta i wycieczki przez miesiąc z warsztatu do warsztatu + finalna diagnoza 1,5k + potem wymiana kompa, czujników, wyjęcie silnika i włożenie następnego + starter nowego motoru olejowo świecowy.

Jak chcesz to wkleję jutro zdjęcia e90 i 2,0d z tylnym rozrządem + xdrive ... będzie to starter na dobry początek auta za 20k które mało niby pali a wyszło ponad 5k... teraz już wiem że będzie powrót na zawias :o

Więc zgodzę się z Tobą nikt starych aut w aso nie serwisuje ale wyspecjalizowane warsztaty biorą i tak dużą kasę za robotę i stosują dobre zamienniki a często korzystają ze sklepów ASO.

p.s.

Teraz jest u mnie rekordzista 3ka z 16r. po prawie roku diagnoz, to tyle z taniości i fajności ... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Wrz 2019, 20:29

Może mi ktoś wyjaśnić jaki jest sens kupować auto na siłę za 20 tys. a potem w ciągu roku wykładać na nie połowę tej kwoty? Nie lepiej dozbierać parę tysięcy i kupić coś lepszego? :roll: Jeszcze pakiet startowy kosztujący roczną eksploatację :D

A co do autora to za 20 tys. możesz kupić dobrego passata lub porządne e39, ale lepiej się śmiać, bo to plebejskie i próbować na siłę kupować droższy samochód...
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

17 Wrz 2019, 20:40

Kafarr napisał(a):A ja się trochę nie zgadzam kto normalny jeździ do ASO z nastoletnim autem? albo wkłada oryginały?

Duzo osob w tym miedzy innymi ja, roznica w cenie nie jest taka duza, nastoletnie auta maja rabaty np 30% na czesci i usluge wiec wychodzi tylko nieznacznie drozej niz w normalnym warsztacie

Kafarr napisał(a):jest multum zamienników bardzo dobrej jakości
typowe januszowe podejscie, a pozniej czytasz na forum ze wielowahacz sie wymienia co 20tys km, wlasnie na takich zamiennikach :)
Czytaj więcej: bmw-seria-5-e39-vs-e60-vt117301-15.htm#postingbox
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Wrz 2019, 21:42

Raziel11 napisał(a):typowe januszowe podejscie, a pozniej czytasz na forum ze wielowahacz sie wymienia co 20tys km, wlasnie na takich zamiennikach

Jak nie szanujesz swoich pieniędzy i lubisz przepłacać w ASO za praktykantów którzy się na Tobie uczą, za to że gość w koszulce przy kompie Cię obsłuży no to już nie mój biznes, pamiętaj że części z wygrawerowanym napisem Vw/Audi czy BMW Germany nie oznaczają że będą wieczne :wink:
Dobre zamienniki plus gość który siedzi w BMW a ma normalne ceny za robocizne i auto lepiej naprawione niż w ASO, ale jak masz takie podejście że w ASO które nie ma pojęcia o naprawach aut lepiej się Twoją furą zajmie bo drożej się płaci to spoko.

trainpro napisał(a):Akurat bmw czy np audi to nie są marki które dobrze tolerują zamienniki.
Bardzo dobrze tolerują zamienniki tylko trzeba siedzieć w branży i wiedzieć jakie są dobre a jakie są te najtańsze
Kafarr
Początkujący

Prawo jazdy: 17 06 2009
Auto: Ford Focus mk2

17 Wrz 2019, 21:54

Kafarr napisał(a):Bardzo dobrze tolerują zamienniki tylko trzeba siedzieć w branży i wiedzieć jakie są dobre a jakie są te najtańsze

W bmw szczególnie nie siedzę ale zajmuję się mechaniką vaga, więc dawaj zamienniki wahaczy do audi, przepływek, pomp paliwa, zaworków n75, dv itp itd. Czekam z niecierpliwością.
trainpro
Początkujący

Prawo jazdy: 24 06 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.7 bit
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

17 Wrz 2019, 22:03

Ale dlaczego Ty mnie pytasz? popytaj mechaników, np Febi jest bardzo dobre przy zawieszeniu, pompa to słyszałem dobre opinie o SKV a resztę nie wiem bo nie mam Audi.
Ale popytasz mechaników to Ci powiedzą.
Myślisz że każdy kto przyjeżdża ładuje wszystko ori? heh dobre
natomiast gość który naprawia auta wie co i jak wytrzymuje i co ma dobrą jakość.
I mam pytanie akumulator też kupujesz w ASO? bo przecież jak założysz Centrę to Ci wysiądzie za pół roku?
Kafarr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...

17 Wrz 2019, 22:17

Kafarr napisał(a):dlaczego Ty mnie pytasz? popytaj mechaników, np Febi jest bardzo dobre przy zawieszeniu,

To się narobiło :D febi hmmm jeden z najgorszych zamienników jaki jest na rynku. Przyjmij zasadę że syfy typu febi, abe + pakowacze + to co nie pamiętam cenę mają połowę mniejszą niż dobre zamienniki a od dobrych zamienników często (nie zawsze) do oem gratów jest już krótka droga.
Jutro jakznajdę czas to sprawdzę :ok:
szybki
Moderator - Tuning

17 Wrz 2019, 22:21

szybki napisał(a): febi hmmm jeden z najgorszych zamienników jaki jest na rynku.

Ok może i tak szkoda że od 2 lat mam wymieniony czujnik abs na Febi i śmiga idealnie i chyba gumę stabilizatora zdaje się też od dawna, też Febi i zero luzów :)

uważasz że Febi jest gorszy od takiego Topranu?
Kafarr
Początkujący

17 Wrz 2019, 23:17

Panowie skończcie tą dyskusję i pierdołach i wróćcie do tematu :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2019, 08:43

Sa aso i ASO tak samo jak i Fachowcy i fachofcy.
Ja mam ogarniety serwis do ktorego jezdze od 3 lat i wiem co potrafia. A co do zamiennikow to...pokaz te zamienniki wahaczy czy chociazby przeplywki do 1.8T, jeszcze co do zamiennikow, ori wahacze np w A4 B6 kolega ma oryginalne przy przebiegu 270tys km po walbrzyskich dziurawych drogach, pokaz zamiennik ktory chociaz polowe tego wytrzyma, bo jak czytam po forach to kazdy kpl zawieszenia robi co 20-30tys, to jest ta jakosc zamiennikow?
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Wrz 2019, 09:30

Kafarr napisał(a):może i tak szkoda że od 2 lat mam wymieniony czujnik abs na Febi i śmiga idealnie i chyba gumę stabilizatora zdaje się też od dawna, też Febi i zero luzów

Nie no to sorki ja takiej ilości czujników i gum zawieszenie naeet na oczy nie widziałem... :ok:

Ogólnie e60 3,0d za 20k będzie następnym ustrojstwem od którego warsztaty będą chciały trzymać się z daleka.
szybki
Moderator - Tuning

18 Wrz 2019, 12:33

Raziel sam sie prosisz o podświetlenie na czerwono :!: :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Wrz 2019, 20:32

Naszła mnie jeszcze pewna myśl. Jeśli dozbierał bym pieniędzy to co myślicie o e60 535d za ok. 40k? Jest opcja kupić coś takiego w tych pieniądzach w dobrym stanie, co najmniej przeciętnym wyposażeniu i roczniku minimum 2006-2007?
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316