BMW serii 3 model E36 (1990-1999)

26 Mar 2008, 13:14

Co sądzicie na temat tego auta? Zastanawiam się nad kupnem jego, gdyż wydaje mi się całkiem fajne i jeśli chodzi o cenę to równiez wygląda to korzystnie. Jak jest z jego awaryjnością? Czy ceny części są drogie? Czy ceny części BMW nadal są spore? Z góry dzięki za rade:)
Johnson
Nowicjusz

27 Mar 2008, 18:03

Według mnie bardzo fajne autko. Tylny napęd, jest w miare trwałe, nie takie awaryjne i bardzo fajnie sie go prowadzi. No i co do ceny to fakytcznie w większości są one ok. Co do silnika to 1.6 jest za słaby, w tym aucie musi być przynajmniej ten 2.0 i najlepiej jakby to był is :) Jesli byś kupował taką z poczatku lat produkcji to odradzam silniki o oznaczeniu M40. Miały one fabryczny problem ze smarowaniem, do tych silników należy lać wyłącznie pełen syntetyk a ludzie leją półsyntetyki i potem zaczyna sie słynne klepanie spod maski. Tylko wiadomo jaką te auta mają wyrobioną opinie przez dresiarzy, łysych itd.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

27 Mar 2008, 21:27

Jeżeli ubierasz sie w dresy nie ublizajac to polecam !!!
greyt
Początkujący

27 Mar 2008, 22:05

koleś nie każdy kto ma BMW jest "dresem". to jest stereotyp. ktoś ci kiedyś ktoś naopowiadał i teraz myślisz ze BMW jest dla dresiarzy, wcale nie. to jest bardzo dobre autko i każdy nim jeździ.
Tak jak Arek nie polecam silnika 1,6. 1,8 może być ale też jest nie wystarczająco dobry( powiem że dla kobiety w sam raz) a 2l będzie najlepszym wyborem. w żadnym wypadku nie kupuj BMW z gazem.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

27 Mar 2008, 22:43

Puchacz napisał(a):w żadnym wypadku nie kupuj BMW z gazem.

A z ciekawości możesz uzasadnić dlaczego jesteś aż tak przeciwny? :)
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Mar 2008, 23:16

po pierwsze jest to katorga dla silnika, szybko straci na mocy i będzie powolny. po drugi to jest hańbienie marki BMW zakładając gaz. Nawet profesjonalna firma nie dała rady stworzyć porządnego gazu do BMW ( skończyło się na zniszczeniu silnika). BMW zostało stworzone do jazdy na benzynie(bądź) ropie. jak potrzebny ci gaz to kup coś innego. Spotkałem już parę ludzi którzy mili problemy BMW z gazem. jeden po 5 miesiącach na mocy 50%. jak liczysz na oszczędność to kup coś z mniejszym silnikiem, bo nawet nawet jak zamontujesz gaz będziesz miał duże spalanie ( w niektórych przypadkach bardzo duże)
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Avensis silnik 2.0 D-4D Powerboost
    Avensis 2.0 D-4D Powerboost rozwija moc 150 KM (o 26 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 350 Nm (w zakresie 1600-2800 obr./min., o 40 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Dzięki temu przyśpieszenie ...

28 Mar 2008, 13:18

Puchacz napisał(a):koleś nie każdy kto ma BMW jest "dresem". to jest stereotyp. ktoś ci kiedyś ktoś naopowiadał i teraz myślisz ze BMW jest dla dresiarzy, wcale nie. to jest bardzo dobre autko i każdy nim jeździ.
Tak jak Arek nie polecam silnika 1,6. 1,8 może być ale też jest nie wystarczająco dobry( powiem że dla kobiety w sam raz) a 2l będzie najlepszym wyborem. w żadnym wypadku nie kupuj BMW z gazem.

No oczywiście ze nie każdy ! Bo dresa nie stać na nową 5 czy 6 :D Ale 90 % ludzi których widzę w starszych trójeczkach to nieubliżając nikomu nie są sportowcy :P No nie mówie że to kiepskie auto ale ja bym nie wybrał bo poprostu tak mi sie kojarzy . I nikt nie musiał mi nic opowiadać , poprostu jestem taki spostrzegawczy a ty pewnie się oburzasz bo posiadasz te cudo
greyt
Początkujący

28 Mar 2008, 14:51

nie posiadam BMW, ale w najbliższym czasie planuje kupić. jesli chodzi o dresów to albo mieszkasz na wsi albo w małym mieście. tam jest dużo ludzi lubiących taki strój.

może zamiast pisać o bzdurach lepiej sie wypowiadać na temat aktualny, czyli o BMW. Zdecydowałeś sie czy nie ??
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

28 Mar 2008, 19:38

Puchacz napisał(a):nie posiadam BMW, ale w najbliższym czasie planuje kupić. jesli chodzi o dresów to albo mieszkasz na wsi albo w małym mieście. tam jest dużo ludzi lubiących taki strój.

może zamiast pisać o bzdurach lepiej sie wypowiadać na temat aktualny, czyli o BMW. Zdecydowałeś sie czy nie ??

Co ma piernik do wiatraka . Jeżeli wrocław to wieś lub małe miasto to masz rację . Poprostu do tego jest forum, każdy wypowiada się jak chce , i jak tak myśle co do tego auta, to jest w miare dobre. W starszych rocznikach powolutku wychodzi rdza. Dieselki palą więcej niż inne dieselki ale ogólnie ok
greyt
Początkujący

28 Mar 2008, 22:03

greyt napisał(a):Poprostu do tego jest forum, każdy wypowiada się jak chce...

No niezupełnie. A jeśli Ty byś założył konkretny temat to odpowiadało by Ci pisanie w nim przez innych o różowych słoniach?
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Mar 2008, 09:57

arek_89 napisał(a):
greyt napisał(a):Poprostu do tego jest forum, każdy wypowiada się jak chce...

No niezupełnie. A jeśli Ty byś założył konkretny temat to odpowiadało by Ci pisanie w nim przez innych o różowych słoniach?

chodzi mi o to ze każdy ma inny pogląd na daną sytuację i chyba mam prawo to wyrażić . Pisałem o bmw czyli na temat jak byś czytał a nie o różowych słoniach :evil:
greyt
Początkujący

30 Mar 2008, 09:58

Nie no luz, chodziło mi tylko o to żeby trzymać sie tematu :wink:
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Mar 2008, 22:34

greyt napisał(a):
chodzi mi o to ze każdy ma inny pogląd na daną sytuację i chyba mam prawo to wyrażić . Pisałem o bmw czyli na temat jak byś czytał a nie o różowych słoniach :evil:

A ja osobiście myślę, że kolego nie piszesz do końca na temat bo wg mnie chodzi tu nie o stereotypy o użytkownikach BMW, a jakieś informacje techniczne bądź eksploatacyjne związane z danym modelem.
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

01 Kwi 2008, 17:01

proszę bardzo skoro taki problem !!!

Seria BMW E36 została wprowadzona na rynek w 1990 roku jako następca modelu E30. E36 wprowadzono pod koniec 1990 roku (model 1991) dla krajów europejskich, a w 1992 dla USA i Kanady. Samochód był produkowany jako limuzyna, coupé, kompakt, kombi zwany w BMW TOURING i cabrio. W wersji sedan był produkowany do 1998 roku, kiedy na rynku pojawiła się seria E46, produkcję pozostałych wersji nadwozia zakończono w 1999 roku za wyjątkiem compacta - koniec 2000 rok.
Spalanie bmw silnika 2.0 ,150 koni
minimalne spalanie 9.5 litra /100
maxymalne średnie spalanie 16 litra /100
Części dosc drogie i słaba blacharka jak na auta ze stajni BMW.
greyt
Początkujący

01 Kwi 2008, 18:21

Puchacz napisał(a):koleś nie każdy kto ma BMW jest "dresem". to jest stereotyp. ktoś ci kiedyś ktoś naopowiadał i teraz myślisz ze BMW jest dla dresiarzy, wcale nie. to jest bardzo dobre autko i każdy nim jeździ.

Hmm..co do silnika 1.8 w tym modelu, to bym powiedział, że potrafi on już dostarczyć dużej przyjemności z jazdy. Gdybyś miał jakiś ciekawy egzmplarz z 1.8 to śmiało bierz.
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz