BMW X3 E83 vs Freelander II vs alternatywa?

04 Lip 2018, 06:39

Cześć, potrzebuje Waszej pomocy, chętnie fizycznych użytkowników niż internetowych znawców. Też już wszystko przeczytałem :twisted:

Zatem do rzeczy, obecnie jeżdżę Oplem Astra 2016 w hatchbacku 150km i niestety w związku ze zmianami w życiu auto jest dla mnie niewystarczające. Po pierwsze dziecko, a po drugie dom, który położony jest kawałek od drogi gruntowej i po deszczu albo zimą po prostu trudno przejechać. Dojrzałem więc do SUVa i jeszcze nie wiem, czy będzie to II auto w rodzinie czy docelowe, ale z pewnością muszę kupić chociażby ze względu na bagażnik to Astry nie mieści się wózek.

Uwagę skupiam właściwie na dwóch modelach BMW X3 E83 oraz Freelander II oba rocznik 2010 w dieslu z tym, ze w BMW 3.0 218km a LR 2.2 160km oba w automacie.

Czy ktoś z użytkowników posiada/posiadał któryś z modeli? Testowałem oba i każdy z punktu widzenia moich potrzeb mi pasuje, ale czy ktoś coś wie więcej na temat długoterminowego użytkowania?

Z góry zaznaczam, że nie interesują mnie żadne pseudo suvy typu Sportage, ix35, Qashqai etc. Po prostu nie ten pułap jakościowy.

Pomożecie? Granica cenowa to 45-50 tys, a więc jeśli ktoś ma doświadczenia z wymienionymi modelami lub ma ciekawa propozycje to będę wdzięczny za pomoc.

Dzięki!
Sekal
Nowicjusz

04 Lip 2018, 18:17

Sekal napisał(a):Testowałem oba i każdy z punktu widzenia moich potrzeb mi pasuje, ale czy ktoś coś wie więcej na temat długoterminowego użytkowania?

Auta ogólnie spoko, bez jakiś spektakularnych wpadek. Freelander ze względu na słabą opinię o poprzedniku jest dość mało popularny i nie trzyma ceny szczególnie dobrze.
Skoro obydwa Ci pasują to musisz sam podjąć decyzję :ok: Warto jednak zdawać sobie sprawę, że koszty napraw eksploatacyjnych diesla "premium" takich jak wtryski/turbo/dwumasa, szczególnie 6 cylindrowego nie będą niskie.

Osobiście poszukałbym chyba XC90. Fajne autko i fajne silniki - możesz brać który tylko chcesz, żaden nie jest "wadliwy".
Jakąś opcją jest też touareg - ale tutaj tematy pod maską mogą być kosztowne.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lip 2018, 21:31

Zdaje sobie sprawę z kosztów serwisowania, gdyż posiadałem E90 i serwisowałem także jestem gotowy wrócić do klasy premium.

Za BMW przemawia fakt, że sporo tego na rynku zatem i części i wiedza mechaników większa. Natomiast Freelander ma prostszego diesla i ponoć bardziej niezawodnego niż sławny 3.0 D od BMW, ale na rynku pojedyncze sztuki i serwis raczej w specjalistycznym warsztacie. Trudno wybrać...
Sekal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Atlas - 7-miejscowy SUV
    Światowa premiera Volkswagena Atlasa w Kalifornii. Nowy 7-miejscowy SUV przeznaczony na rynek Stanów Zjednoczonych został 27 października późnym wieczorem zaprezentowany na molo w Santa Monica, gdzie kończy ...