Bora do oceny

14 Lut 2016, 12:50

Barol napisał(a):dwie takie Bory na czarnych tablicach jeszcze więc raczej muszą służyć bezawaryjnie

Bzdura. Nikt nich nie kupił ani nie przerejestrował. Tak samo można powiedzieć o każdym innym aucie na czarnych blachach.
A to czy się psuje, czy nie - zależy od wielu czynników. Eksploatacji, serwisu czy błędów konstruktorskich, ale już na pewno nie od koloru tablic... :lol:
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lut 2016, 12:58

Już to widzę jeżdzę ponad 15lat autem który się psuje ale nie sprzedam bo mam do niego sentyment.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lut 2016, 13:35

Może się psuje od góry do dołu ale kierowca ma na to wyrąbane, albo psuje się i nie ma wyrąbane ale robi po najniższej linii oporu. Cięzko wyrokować po kolorze tablic tylko.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

14 Lut 2016, 14:12

piotrekbdg napisał(a):Może się psuje od góry do dołu ale kierowca ma na to wyrąbane, albo psuje się i nie ma wyrąbane ale robi po najniższej linii oporu. Cięzko wyrokować po kolorze tablic tylko.

No wiadomo, że nie ale czarne blachy i pierwszy właściciel to dość duży plus gdyż raczej dbał o auto i wie co ma więc auto nieco pewniejsze niż inne :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

14 Lut 2016, 14:54

Niekoniecznie. Ostatnio pod sklepem widziałem dziadka, który wsiadał do Astry F na czarnych blachach. Specjalnie zaczekałem przy swoim samochodzie aby zobaczyć jak mu będzie szło. Szło mu tragicznie, ledwo co ruszył i zostawił za sobą smród palonego sprzęgła. Widać było ewidentnie, że swój bolid ma od nowości.
Wątpie też aby w tak podeszłym wieku sprawdzał stan oleju czy dopuszczał się innych podstawowych czynności serwisowych.

Z jednej strony plus bo długo w rodzinie, ale z drugiej....?
BrutusM
Początkujący

14 Lut 2016, 15:26

BrutusM napisał(a):Niekoniecznie. Ostatnio pod sklepem widziałem dziadka, który wsiadał do Astry F na czarnych blachach. Specjalnie zaczekałem przy swoim samochodzie aby zobaczyć jak mu będzie szło. Szło mu tragicznie, ledwo co ruszył i zostawił za sobą smród palonego sprzęgła. Widać było ewidentnie, że swój bolid ma od nowości.

No cóż zdarzają się i tacy :) Choć nie każdym autem na czarnych blachach jeździł jakiś emeryt bo i dość młodzi ludzie jeżdżą. :ok:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

14 Lut 2016, 16:07

Owszem dlatego zawsze, każdy egzemplarz samochodu rozpatrujemy osobno.
Mój kolega zrobił bezawaryjnie prawie 100k km w dwa lata czternastoletnim Audi A6C5 z tym awaryjnym 2.5TDI pod maską i tiptronickiem. Jak sprzedawał autko miało 350.000 km przebiegu. Myk polegał na tym, że auto zanim zostało sprowadzone do Polski - Niemiec zrobił poważny remont i jeździło ,,jak trzeba".

Przepraszam za ten offtopic.
Co do Bory, całkiem wporządku auto, dobrze zabezpieczone antykorozyjnie i proste, tanie w naprawie zawieszenie. Benzyniaki paliwożerne, diesle to temat rzeka.
BrutusM
Początkujący

15 Lut 2016, 18:05

Barol napisał(a):Już to widzę jeżdzę ponad 15lat autem który się psuje ale nie sprzedam bo mam do niego sentyment.. :roll:

mi aż się łezka w oku kręciła jak widziałem odjeżdżającego Accenta, którego znałem od 9 roku życia :cry: Czasem go widzę, czyli jeszcze żyje :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

15 Lut 2016, 20:49

Coś w tym jest,ja bym tak miał podczas sprzedaży malucha,niby tylko maluch ale to na nim człowiek nauczył się jeżdzić i szacunku do drogi..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2016, 18:03

Co prawda to nie bora, ale co sądzicie o tym konkretnym egzemplarzu??

[link do oferty na Olx wygasł]
mumingo
Aktywny

Miejscowość: Trzebnica/Wrocław

16 Lut 2016, 18:21

Z tym najtrwalszym silnikiem to sprzedawca mocno się rozmija z prawdą, bo to właśnie najsłabszy element tego samochodu. Ze zdjęć nie zauważyłem niczego niepokojącego, ale tez nie widzę za bardzo czynnika który miałby mnie do tego samochodu przekonać.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

16 Lut 2016, 19:29

Wiem że to compact (są tańsze) ale cena według mnie trochę okazyjna.. obejrzyj ale cudów się nie spodziewaj.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2016, 22:47

Kolejny raz napiszę,bo obraża się tu kult vw czyli bore :) .
Auto bardzo solidnie wykonane,nawet jak trzeba rozebrać jakiś element typu osłonę drzwi widać w jakiej technologii zostało zrobione to auto a mam porównanie bo w tym samym czasie rozbierałem to w swojej e46.
Widzę,autorze że zainteresowałeś się tematem e46 wiedz jedno że to są samochody wykonane zupełnie w innych technologiach bmw ma ją bardzo starą nawet widać to w środku,gdy się coś ściągnie/rozbierze.
Podam tylko przykład zobaczcie sobie w e46 (nie wiem jak jest w wersjach poliftowych ja mówie o przedlifcie) zrobione jest mocowanie głośników na drzwiach są one w tym bmw po stronie plastikowej osłony drzwi od środka a nie tak jak w borze i w innych samochodach przeważnie na drzwiach ale od strony blachy.
Suma sumarum,lepiej i wygodniej jest mieć dostęp właśnie tak jak ma to zamocowane bora czyli na drzwiach od strony blachy a nie dopiero odpinać kable itp...
To tylko taki przykład,mój tato jeździ 6 rok taką borą z 2001 roku z silnikiem 1.9tdi i wcale nie zarżnął silnika wlewając pół baku vervy 98:).
Poza tym,że autko miało muła i potem przez 2 tygodnie był problem z odpalaniem dopóki paliwo całkiem się nie wydostało (były bąbelki na wężyku pod maską,oj były :lol: ).
Czyżbym został fanem volkswagena?:D
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

16 Lut 2016, 23:17

mateo199214 napisał(a):Czyżbym został fanem volkswagena?:D

Tak zostałeś fanem VW :lol: Sam myślę czy TDI kupić więc też chyba jestem fanem volkswagena :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2016, 17:26

Jak już nam tak dobrze idzie rozmowa to co powiecie ciekawego na temat Forda Mavericka (tylko z LPG) jak auto miejskie z dość częstymi wypadami do 300-400 km?
mumingo
Aktywny

Miejscowość: Trzebnica/Wrocław