Bora vs. Mondeo - mały zgryz

19 Lip 2013, 11:46

Witam. Jestem własnie w trakcie kupowania samochodu, z pośród wielu wybrałem dwie opcje.
Mianowicie jest to VW Bora, rocznik 2000, 1.6 benzyna, 194000km przebiegu, autko wygląda na doinwestowane i zadbane. Drugą opcją jest Ford Mondeo mk3, rocznik 2002, przebieg 189000km, silnik 1.8 benzyna. Również wygląda na bardzo zadbane. Obydwa autka są dosyć daleko ode mnie, a wolałbym nie jeździć na darmo, dlatego tez muszę wybrać jeden z nich. Nie miałem z tymi autami styczności, wiem że vw to podobno dobre i trwałe auta, o mondeo też nie słyszałem złego słowa. Jak sprawa ma się z kosztami serwisowania i utrzymania, spalanie itp, usterkowość... Wiem jedynie, że do Mondeo ciężko zamontować instalacje gazową, bo podobno niezbyt dobrze ją znosi, ale to tak na przyszłość, jakby złe czasy nastały ;) Proszę o małą pomoc i z góry za nią dziękuję, pozdrawiam. :)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

19 Lip 2013, 12:52

Naprawdę zależy mi na szybkiej odpowiedzi gdyż jutro muszę po jedno z nich jechać. Pozdrawiam.
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Rok produkcji: 2002

19 Lip 2013, 19:43

Ja bym wybrał Bore bo w przeciwienstwie do Mondeo dobrze znosi lpg i nie rdzewieje tak szybko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2013, 00:10

Rzadko kiedy piszę odpowiedzi w której VW wygrywa, ale:

Mondeo 1.8 , być może oznaczony SCI to silnik kompletnie do kitu, nie można zamontować LPG, nawet producent uznał ten silnik za zły i przestał go produkować. Możliwe, że to nie jest SCI, a ZETEC, on też znosi źle LPG, i nie jest najlepszy, ale taki całkowicie najgorszy też nie ;)
Mondeo nie miało za dobrej blachy, to fakt, ale jak się dobrze kupi, to nie zardzewieje.

Co do Bory - 1.6 to wyjątkowo udany silnik, do dziś montowany (Passat B6, Audi A4 B7, Skoda Octavia) od lat 1990 (już w Golfie III, Passacie B4 i Audi 80 B4). Części są baaaardzoooo szeroko dostępne i tanie, silnik naprawi każdy mechanik, jest bardzo trwały, benzynowy ideał, do LPG się tak nadaje jakby pod zasilanie gazu był zaprojektowany. VW nie ma większych problemów z rdzą :)

Wg mnie jak masz tylko te dwa porównania to zdecydowanie lepiej wziąć Borę. Tak marginesem to Bora jest klasę niżej, jest trochę mniejsza, więc jest trochę mniej komfortowa.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Rok produkcji: 2006