Brać Lexusa ? - dylemat.

17 Gru 2011, 14:54

Cześć!
Kolega ma do sprzedania Lexusa IS250 2007r. 180tys. za 42 tys ! Jest to wersja Comfort, jedyne czego nie ma to AWD i systemu NAVI... sęk w tym, że obecnie mam skodę z NAVI i jakoś nie mogę sobie wyobrazić jazdy bez niej. Dlatego właśnie nie wiem czy kupić tego Lexa, czy może jakąś inną alternatywę (chociaż nie wiem czy się znajdzie w takiej cenie).
Murawsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Gru 2011, 15:59

Glupi dylemat, bo naprawde fajna Navi mozna kupic w sklepie za 1000zl, ktora bedzie nawet lepsza od fabrycznej. Zreszta juz takie za 500zl sa lepsze od fabrycznej, tylko maja maly wyswietlacz, jedyny minus ze trzeba ja chowac, bo mozna stracic szybe jak sie w aucie ja zostawi.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Pierwszy lepszy link z allegro... 7 cali i Auto Mapa z roczna aktualizacja.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

17 Gru 2011, 18:25

Tak jak poprzednik napisał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Gru 2011, 21:25

Tylko, że nie chodzi tu o samą nawigację. Fabryczna NAVI w lexusie ma jeszcze kamerę cofania, 14-głośnikowy Mark Levinson, dotykowe sterowanie klimą, wybieranie głosowe, możliwość oglądania filmów, bluetooth, ...
Poza tym taka kupowana NAVI (pomijając to, że po każdej skończonej jeździe trzeba ją zdejmować) zajmuje gniazdko, do którego mógłbym podłączyć np. lodówkę no i jest moim zdaniem brzydka (w porównaniu do fabrycznej) i taka nieadekwatna do tego auta, mógłbym powiedzieć trochę wiochmeńska. A poza tym "zwisa" z przedniej szyby, co moim zdaniem jest niewygodne.
Murawsky
Początkujący

17 Gru 2011, 21:36

Rozumiem, że kolega jest pierwszym właścicielem tego Lex'a a auto jest krajowe i ma pełną historię serwisową? jeśli tak to warto, jeśli nie to odpuściłbym sobie bo koszty ewentualnych napraw są duże.
Zawsze możesz sobie dokupić rozgałęźnik do zapalniczki, mam coś takiego i na raz mogę podłączyć nawigację i np. CB radio, zresztą masz okazję kupić Lexusa w cenie podstawowego Yarisa a wybrzydzasz jakbyś kupował nówkę w salonie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2011, 22:20

W sumie masz rację, trochę wybrzydzam :P
Ale... te nawigacje przenośne trochę mnie odstraszają. Chociaż z drugiej strony nigdy takowej nie miałem. Niby można kupić fabryczną, ale cena takiej to 3,5tys + montaż, więc chyba się nie opłaca.
W takim razie jaką moglibyście polecić przenośną nawigację w cenie do ok 1000zł (min. 7") ?

A.. i jeszcze jedno pytanie. Czy położenie takiej nawigacji (tj. środek przedniej szyby) nie przeszkadza podczas jazdy (mam na myśli gorszą widoczność)? Nie dałoby się zamontować jej jakoś bardziej centralnie (najlepiej na stałe) ?
Murawsky
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...
    Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...