Brak ciągłości OC... co robić?

27 Lis 2013, 10:49

Witam wszystkich na forum, mam nadzieje pisać tu częściej, jednak teraz piszę w konkretnej sprawie.

Mam killkunastoletnie auto warte 800pln.
Mam je od 5 lat.

Corocznie ubezpieczałem je na kolejny rok. Jednak w wyniku nieporozumienia z agentem za ostatni rok, który upłynął w 31.10.2013 - nie zapłaciłem pełnej składki.
Zaskutkowało to tym, że polisa automatycznie się nie odnowiła. Kiedy zacząłem dzwonić do agenta w listopadzie, ten mi o tym oznajmił. Nie chciał się zgodzić na to aby polisa była od 1 listopada.
Dostałem do zapłaty nową polisę od 21 listopada na kolejny roku.
Skutek jest taki, że mam dziurę w oc - 20 dni.

CHCE SIĘ AUTA pozbyć w taki sposób, żeby UFG się o tym nie dowiedziało, że mam dziurę w ciągłości OC.
Co mam robić? Mogę z tym autem zrobić wszystko, sprzedaż, zezłomować, jednak chce dać UFG jak najmniej szansy aby na mnie zarobiło.

Pytania.
1 W jaki sposób na dzień dzisiejszy UFG wychwytuje takie rzeczy?
2 Kto mi poradzi, co zrobić, żeby się nie wystawić?

Dziękuje za porady
Pozdrawiam
R
Robin77
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 06 1962
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW Golf

29 Lis 2013, 21:05

UFG dostaje informacje od ubezpieczycieli o przebiegu polisy. Z tego co wiem, takie raporty wysyłane są dość regularnie, więc najpewniej taką informację już mają. To, że sprzedaż to auto teraz już niczego nie zmieni, bo ta przerwa jest przypisana do ciebie a nie do samochodu.
Wydaje mi się że możesz zrobić tylko dwie rzeczy:
- nic i modlić się żeby cię nie wykryli (a mają na to aż 5 lat)
- reklamować. ale to w wypadku jeśli nie dostałeś żadnego powiadomienia o zaleganiu ze składką, bo raczej powinieneś być o tym fakcie powiadomiony
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003