Brak danych auta w CEPIK - czy można coś z tym zrobić?

25 Wrz 2018, 22:12

Cześć wszystkim!:) Przymierzam się do kupna konkretnego samochodu - auto nie od handlarza, zarejestrowane od ok. 3 lat w Polsce, wcześniej sprowadzone z Niemiec (stoi na ulicy, na której mieszkam z kartką z ogłoszeniem). Wszystko wydaje się w miarę ok, właściciel podał mi wszystkie dane (pozwolił zrobić zdjęcie dowodu rejestracyjnego, więc o błędzie nie ma mowy) i niestety na stronie historiapojazdu.gov.pl wyskakuje tylko komunikat:
"Niestety, w Centralnej Ewidencji Pojazdów nie ma pojazdu o podanych danych. Sprawdź czy dane są wpisane poprawnie. Możesz sprawdzić, czy informacje o pojeździe są dostępne w zagranicznym rejestrze, logując się do Profilu zaufanego (eGo). Kliknij tutaj aby przesłać dane do systemu zewnętrznego w celu wyszukania pojazdu w dostępnych zbiorach danych.".

Sprawdziłem w zagranicznym rejestrze, też nie da się go znaleźć. Sprawdziłem (jak radzą na stronie) z innymi dokumentami - kartą pojazdu VIN i datę pierwszej rejestracji - dane są te same.
O co w tym chodzi? Wszystkie inne pojazdy, które dotychczas sprawdzałem normalnie się wyszukują. Wydaje się to błędem systemu (auto jest normalnie zarejestrowane, ma pieczątki z przeglądów itd., kartę pojazdu), jednak jeśli miałbym kupić to auto, chciałbym poznać jakiekolwiek szczegóły jego historii, a poza tym nie chcę mieć problemów w przyszłości przy ewentualnej jego odsprzedaży - to jednak dziwne, że nie ma go w ogóle w bazie danych.
Ktoś ma pomysł co zrobić? Odpuścić kupowanie takiego auta? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
henrypower
Obserwowany