Brak dokumentów na gaz

17 Lip 2011, 06:53

Witam! mam taki problem, posiadam auto z zamontowanym gazem lecz ani nie jest on wbity w DR,ani nie posiadam na niego papierów.Wiem że w zakładzie gdzie montowali gaz by takie papiery wydali ale z byłym właścicielem auta też nie mam kontaktu żeby ustalić taki warsztat. Czy jest jakaś możliwość znalezienia takiego warsztatu lub inna forma zdobycia dokumentów ?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
tomasz82
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: nissan sunny 1.4

17 Lip 2011, 08:31

Największy problem chyba masz z papierami od butli, bo to one są sprawdzane przy OPT. Żeby wbić gaz do DR - podjedź do najbliższego gazownika i zapytaj jakie ma w tym względzie propozycje ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Lip 2011, 11:46

tomasz82 napisał(a): Czy jest jakaś możliwość znalezienia takiego warsztatu lub inna forma zdobycia dokumentów ?

Jezeli nie masz mozliwości znalezienia warsztatu który to montował/tak zrozumiałem/to musisz znalezć pierwszy lepszy i z nimi się dogadać zeby Ci wystawili niezbędne dokumenty tak abyś mógł zalegalizowac fakt posiadania instalki LPG w samochodzie.
Musisz mieć:
1/ F-ra na montaz instalacji LPG
2/ W yciąg świadectwa homolpgacji na montaz LPG
3/ Poswiadczenie TDT na zbiornik gazowy
Poz.1 i 2 jest niezbędna zeby WK wpisał posiadanie przez poj.instalacji LPG w DR
Poz.3 niezbędna kiedy pojedziesz na SKP wykonac OBT .....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

19 Lip 2011, 19:50

Dzięki! jak będe miał troche czasu to podskocze do jakiegoś gazownika i pogadam na jakiej kwocie sie zamkne. Odezwe sie ile wydałem.
tomasz82
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: nissan sunny 1.4

24 Mar 2014, 19:16

witam kupiłem auto z gazem 4 letnim jest wbity w dowód tylko niemam żadnych dokumentów na gaz gdzie napisać o duplikat na ten gaz?? dziękuje z góry za inf.
zbych91ck
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Mar 2014, 20:30

Witam

Do gazu dostaje się dwa dokumenty:
1. Dokument z montażu instalacji wyszczególnieniem elementów składowych
2. Homologację na zbiornik.

Co do pierwszego punktu, nikt ode mnie tego nie wymagał (może kiedyś dawno przy wpisywaniu instalacji do dowodu rejestracyjnego (minęło już prawie 10 lat).
Według mnie warto by było mieć potwierdzenie montażu przez fachowców, gdyby w trakcie eksploatacji wyszły jakieś sprawy związane ze szczelnością, które mogłyby wpłynąć na bezpieczeństwo eksploatacji.

Punkt drugi jest dużo ważniejszy, bo wymagany jest przy każdym przeglądzie rejestracyjnym. Bez ważnej homologacji na zbiornik samochód nie przejdzie przeglądu.

Co do duplikatów
1. Potwierdzenie montażu można uzyskać tylko w warsztacie, który montował.
2. Homologacja na zbiornik: czasami da się uzyskać ją od producenta (przypuszczalnie po numerze seryjnym zbiornika), ale jeśli nie ma takiej możliwości, to pozostaje tylko wyrobienie nowej homologacji w warsztacie współpracującym z Transportowym Dozorem Technicznym. W moich okolicach kosztuje to ok 400 zł i trwa 2-4 dni: trzeba przyjechać do nich z pustym zbiornikiem, który demontują; zbiornik przygotowują do testów ciśnieniowych (wchodzi w to ewentualne piaskowanie i malowanie); przyjeżdża do nich inspektor z TDT, który ocenia wyniki testów i wystawia nową homologację na 10 lat; przyjeżdża się po zbiornik, który montują na nowo.
W zależności od częstotliwości wizyt inspektorów trwa to, jak powiedziałem 2-4 dni.
robee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 2.0 GLI

25 Mar 2014, 23:39

robee napisał(a):Punkt drugi jest dużo ważniejszy, bo wymagany jest przy każdym przeglądzie rejestracyjnym.
Homo-czy potwierdzenie wydane przez TDT... :?: Dla mnie tylko i wyłacznie potwierdzenie wydane przez TDT... :!: :!:
zbych91ck napisał(a):witam kupiłem auto z gazem 4 letnim jest wbity w dowód tylko niemam żadnych dokumentów na gaz gdzie napisać o duplikat na ten gaz??
Przeczytaj sobie post wyzej a będziesz wszystko wiedział...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

26 Mar 2014, 11:45

Migi60 napisał(a):Homo-czy potwierdzenie wydane przez TDT... :?: Dla mnie tylko i wyłacznie potwierdzenie wydane przez TDT... :!: :!:

Jeśli już czepiamy się szczegółów :), to nie potwierdzenie, tylko poświadczenie, które jest dokumentem składającym się z protokołu z badania i decyzji TDT zezwalającej na dalsza eksploatację zbiornika. Decyzja te jest wydawana na podstawie Art.14.4 Ustawy o dozorze technicznym.
Ale tu nie forum prawne, dlatego użyłem określenia potocznego, którego często używa się mówiąc o przedłużaniu pozwolenia na użytkowanie zbiornika LPG w aucie. Używa się też określenia "legalizacja"
robee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 2.0 GLI