Brak kart pojazdu.

05 Lut 2016, 21:09

Witam, kupiłem auto ale nie wiedziałem że jest coś takiego jak karta pojazdu - nie dostałem jej. Po rozmowie z osobą która sprzedała mi te auto, twierdzi ze on tez jej nie ma, zadzwonił do poprzedniego od którego kupił i on też nie dostał - kartę pojazdu posiada 4 osoba wstecz - posiada lub zgubiła - minęło dużo czasu i 4 z rzędu właściciel jest już bardzo stary i nawet nie będzie miał sił żeby szukać tej karty.

Czy mogę wystąpić razem z przejerejestrowaniem na mnie o wtórnik karty pojazdu podając że nie została mi dana przez poprzedniego właściciela?

Czytałem że musi to zrobić osoba która zgubiła - i raczej nie ja bo składa się oświadczenie prawdy pod odpowiedzialnością karną.

Ten stary dziadek który miał te auto kiedyś tam napewno też tego nie zrobi.

Czy mogę uzyskać w jakiś sposób wtórnik? Żeby móc zarejestrować auto? Mogę to sam załatwić w jakiś sposób?

Sam kontakt do tamtego dziadka i wgl nie jest za bardzo możliwy.
Pawelkk
Obserwowany

Auto: Audi A4

05 Lut 2016, 21:10

P.S Mam w umowie że samochód jest wolny od wad prawnych. Czytałem ze jest to wada prawna, może to coś pomoże?
Pawelkk
Obserwowany

Auto: Audi A4

06 Lut 2016, 11:19

Bez KP nie przerejestrujesz auta. Jeżeli w umowie było napisane, że pojazd jest bez wad prawnych, a ty to podpisałeś, to oznacza to, że sprawdziłeś, zgadzasz się z tym i to akceptujesz. Nie wiem teraz, czy uda ci się załatwić tą sprawę. Prawdę mówiąc, samochód ma wadę prawną, ale ty podpisałeś, że nie ma...Jakbyś tego nie podpisał, to mógłbyś samochód zwrócić, ponieważ nie można go przerejestrować. Pozostaje ci dogadać się z poprzednim właścicielem, żeby przed zgłoszeniem sprzedaży w WK zgłosił zgubienie KP.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lut 2016, 13:24

Pawelkk napisał(a): kupiłem auto ale nie wiedziałem że jest coś takiego jak karta pojazdu - nie dostałem jej
Ok nie dostałeś jej.A raczyłes sprawdzić w DR pojazdu czy była kiedykolwiek wydana.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Cze 2016, 19:48

Są portale oferujące pomoc prawną w zakresie wad technicznych ale także wad prawnych występujących podczas zakupu samochodu. Po wypełnieniu formularza otrzymasz bezpłatną analizę sprawy wraz z ewentualną wyceną naprawy danej wady, dopiero wtedy się zdecydujesz czy skorzystasz z usług takiej firmy.
grimsch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 2,5TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999