Brak karty pojazdu i problem z rejestracją

06 Maj 2009, 17:21

witam kupiłam samochód i mam problem z zarejestrowaniem go,ponieważ nie ma on nr karty pojazdu a osoby zajmujące sie rejestracja twierdza ze musze mieć tą karte.Jestem teraz 3 właścicielem tego pojazdu,poprzedni właściciel w dowodzie rejestracyjnym ma wpisane ze tej karty nie wydano a pierwszy właściciel ma puste okienko w tym miejscu.Pracownik twierdzi ze pierwszy własciciel nie odebrał tej karty z salonu gdzie kupił samochód a było to w 1999r. co ja mam teraz zrobić?I czy powinni robić mi takie problemy skoro 2 właściciel ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym że karty nie wydano.
Sylwia09
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

07 Maj 2009, 09:03

To zależy kiedy dokładnie został kupiony samochód.Karta pojazdu była wydawana od 1 lipca 1999r. na podstawie ustawy Prawo o ruchu drogowym.Każdy pojazd zarejestrowany od tego dnia musi mieć wydaną taką kartę.A jeżeli tej karty nie ma,to oznacza to,żesamochód może być kradziony i nie można go zarejestrować.Jeżeli samochód został kupiony przed tą datą,to nie ma karty pojazdu i dlatego może pisać w dowodzie,że karta nie została wydana.Wówczas wydział komunikacji musi zarejestrować samochód bez tej karty,ponieważ poprostu jej nie ma.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2009, 12:04

Niestety są też takie sytuacje o których tu piszecie.

Wynika to z tego, że na początku po wejściu w życie ustawy o której pisz MotoAlbercik nie było kart pojazdu - jak to w Polsce bywa - okres przejściowy i urzędy rejestrowały bez przez co nie można było wpisać nr karty bo jej fizycznie nie było.

Następnie sprzedawcy - salony miały obowiązek wysyłać te karty nabywcom. Nie wszyscy pewnie to robili.

Teraz rejestrując taki pojazd należy taką kartę pozyskać od pierwszego właściciela lub dealera.

Jeżeli nie jest to możliwe to urzędy komunikacji zostawiają adnotację, że karty nie wydano lub wydają nową kartę pojazdu podczas przerejestrowania.

Do Wydziałów komunikacji dotarły wytyczne z Ministerstwa Infrastruktury o podanym wyżej trybie postępowania.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

07 Maj 2009, 14:07

Pierwszy właściciel kupił i zarejestrował ten samochód 20.09.1999r.

[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 14:14 ]
Chodzi mi o to że 2 właścicielowi nie robiono takich problemów i wpisano mu że karty nie wydano a ja teraz muszę tę kartę mieć a 2 właściciel rejestrował ten samochód w tym samym miejscu co teraz ja chcę i nagle żądają jej ode mnie.Zastanawiam się czy za takie coś ktoś powinien ponieś konsekwencję bo przecież na dowodzie rejestracyjnym 2 własciciela jest nazwisko osoby która zarejestrowała ten samochód bez party pojazdu.czy mam jakieś szanse zeby wygrać tę sprawę?
Sylwia09
Nowicjusz

07 Maj 2009, 23:48

z tego co się dzisiaj dowiedział w urzędzie komunikacji to w przypadku gdy masz wpis "karty pojazdu nie wydano" nie powinni jej od Ciebie żądać.

Jeżeli jednak byłoby to pole puste to powinno się zwrócić do pierwszego urzędu komunikacji z wnioskiem o uzupełnienie tego pola o wpis albo nr karty pojazdu albo że karty nie wydano.

W Twoim przypadku jak rozumiem masz zapis, że karty nie wydano powinnaś powiedzieć że są pisemne wytyczne Ministerstwa Infrastruktury w tej sprawie i w tym przypadku powinni Ci zostawić zapis, że karty nie wydano.

Jak będzie problem to zgłoś się z tym do kierownika działu rejestracji pojazdów a jeśli i on będzie się upierał to do osoby, która jest jego przełożonym.

W najgorszym razie złóż pismo z prośbą o rejestrację pojazdu bez karty gdyż jej nie posiadasz ani nie posiada jej żaden z poprzednich właścicieli co zostało odnotowane już dwukrotnie przez urzędy komunikacji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

08 Maj 2009, 10:39

Dziękuje bardzo za poradę :) pozdrawiam
Sylwia09
Nowicjusz

09 Lut 2010, 11:45

witam..mam taki problem kupilem auto przy kupnie nie zauwazylem ze jest karta pojazdu po powrocie z WK zadzwonilem do poprzedniego wlasciciela i on niby cos tam zalatwia bo okazalo sie ze ja zgubil a trwa to juz pol roku..chcialbym sie dowiedziec czy moge cos zrobic by to przyspieszyc??i czy nie bede mial zadnych problemow przy przerejestrowaniu auta po uplywie pol roku od jego kupna??i jeszcze jesli poprzedni wlasciciel mi przysle tylko jakies zaswiadczenie to czy bede musial skladac jeszcze jakies wnioski itd??z gory dziekuje za odpowiedz
mikus
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów

10 Lut 2010, 16:07

Nic się nie powinno stać jak zarejestrujesz samochód po pół roku w urzędzie komunikacji.

Jak dostaniesz kartkę - zaświadczenie o karcie pojazdu od poprzedniego właściciela to z nią idziesz do urzędu komunikacji i rejestrujesz.

Nie zapomnij zapłacić podatku 2% na to masz 14 dni od daty umowy.
tu możesz sobie wypełnić i wydrukować deklarację PCC-3
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

10 Lut 2010, 17:09

dziekuje bardzo za odpowiedz...podatek juz zaplacilem.ok juz rozumiem czyli teraz moge tylko czekac na zaswiadczenie.pozdrawiam
mikus
Nowicjusz

13 Lut 2010, 00:36

witam wszystkich !
trafiłem do tego tematu, bo mam taki sam problem jak jego założycielka.

w skrócie :

auto sprowadzone z holandii.
pierwsza rejestracja w kraju 08.1999
od tamtej pory 2 właścicieli (mam ich umowy kupna podstemplowane przez odpowiednie wydziały komunikacji)
wpis w dowodzie rej. "Karty nie wydano"

i jak to w polsce, zaczęły się problemy. wydział komunikacji chce karte pojazdu, bo w formularzu w komputerze trzeba podać jej numer. dealer karty nie wyda, bo wydaje tylko dla aut sprzedanych na terenie RP. wydział komunikacji w którym poraz pierwszy zarejestrowano auto, nie udzieli informacji przez telefon.

dzięki uprzejmości pani w okienku (co się rzadko zdarza) oraz kierownika WK, zarejestrowano mi auto, dano tablice i pozwolenie czasowe, jednakże nie dadzą twardego dowodu, dopóki sprawa się nie wyjaśni.

widze że kolega DariuszSawicki, jest głęboko w temacie, w związku z tym chciałem prosić o poradę, mianowicie czym się podeprzeć w próbie załatwienia tej sprawy.rozporządzenie ministra infrastruktury nie opisuje sytuacji nie wydanej karty pojazdu.czy można gdzieś znaleść tę dyspozycję którą rzekomo otrzymały wydziały komunikacji w sprawie rejestracji pojazdów? czy wystarczy powiedzieć " że są pisemne wytyczne Ministerstwa Infrastruktury"?
electro_01
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

13 Lut 2010, 10:37

DariuszSawicki napisał(a):
Nie zapomnij zapłacić podatku 2% na to masz 14 dni od daty umowy.
tu możesz sobie wypełnić i wydrukować deklarację PCC-3
[link wygasł]

I dodam od siebie że nie masz co zaniżać wartości samochodu po Pan/Pani z US wyciągnie swoją magiczną książeczkę i przeliczy według niej :/ Ja za Vectre B dałem 5900zł a musiałem zapłacić od 7700zł do 8900zł to już wpisałem tą wartość 7700zł no i 154zł poszło się pierdzielić :/ I guzik go to obchodziło że dałem za auto taką kase jaką dałem...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Lut 2010, 01:31

i jak, podpowie ktoś?
electro_01
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

23 Lut 2010, 23:28

mam jeszcze jedno pytanie. czy moge cos zrobic jesli poprzedni wlasciciel utrudnia dostarczenie zaswiadczenie o karcie pojazdu??
mikus
Nowicjusz

17 Maj 2010, 19:09

prosze o rade

A wiec tak. Kupiłem motocykl bez karty pojazdu od osoby która go nieprzerajestrowała na siebie a trzymała motocykl około 2 lat . I teraz moje pytanie brzmi czy musze odnalesc goscia który widnieje w dowodzie rejestracyjnym aby to on poszedł do WK i poprosił o zaswiadczenie ze karta pojadu była wydana? Problem polega na tym ze nie wiem czy gosciu wogóle jest w pl czy co bo jak by nie było mineło 2 lata. Czy po prostu moge sam isc z papierami ktore posiadam(umowy kupna-sprzedaży, stary dowód rej na którym widnieje własciciel pojazdu, oc ) do Wk skad jest dowód rej i po prostu mi wydarza takie zaswiadczenie? Jesli tak to czy moge takie zaswiadczenie wysłac listownie do Wk bo gosciu jak i placówka wydziału które widnieją w dowodzie mieszka 100km ode mnie.

Bardzo proszę o odp
Pozdrawiam Mietek
mietek020
Nowicjusz

Miejscowość: zakopane

18 Maj 2010, 11:09

1. możesz sam to załatwić ale wtedy oświadczasz, że zgubiłeś kartę pojazdu.
2. Tutaj potrzebne jest zgłoszenie sprzedaży przez właściciela widniejącego w dowodzie rejestracyjnym w jego urzędzie komunikacji
3. To czy można to załatwić korespondencyjnie zależy od urzędu komunikacji. Musisz tam zadzwonić i ustalić z nimi czy można przesłać i co należy załączyć.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz