Brak kompresji na 3 cylindrze Polo 1.2 55km, A TO NOWOŚĆ!

05 Lip 2020, 16:20

Tak jak w temacie, deficyt kompresji na 3 cylindrze
1 i 2 cylinder 9 barów, 3 cylinder 6 barów
Wiadomo, że najlepiej byłoby zdjąć głowicę i zajrzeć na zawory, pierścienie itd. Ja się za to nie zabiorę, ponieważ nie posiadam wiedzy, umiejętności, sprzętu, miejsca.
Obawiam się, że potrzebny będzie swap silnika, co wiąże się jak dla mnie z nie małymi kosztami, tym bardziej patrząc na to, że kupiłem to auto 3,5 miesiąca temu, w cenie samochodu w bardzo dobrym stanie.
Kupując je, pojechaliśmy do diagnosty, który zauważył zbyt wysoką Lambdę i spaliny, sprzedający powiedział, że auto stało 2 tyg i może dlatego katalizator świruje, albo wystarczy świecę/cewkę wymienić. Teraz domyślam się, że sprzedający bardzo dobrze wiedział o stanie silnika, lecz umiejętnie to ukrywał. Przechodząc do sedna, co wgl polecacie mi zrobić w tej beznadziejnej sytuacji? Sądzić się ze sprzedającym o wadzie ukrytej, zbierać kasę na nowy silnik, zbierać kasę na pole do manewru dla mechanika czy sprzedać to za 3tyś nie zatajając prawdy czy jeszcze widzicie jakąś inną opcję?
damzen
Nowicjusz

05 Lip 2020, 18:44

Jesli stało się to nagle,sprawdziłbym rozrząd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Lip 2020, 22:38

Problem już występował jak kupiłem samochód bo komputer wyświetlał blad o przerwie w zapłonie i o wartości poniżej progowej na trzecim cylindrze, ale zbagatelizowałem po tym jak diagnosta powiedział, że pewnie świece lub cewka, w
NAJGORSZYM przypadku katalizator
damzen
Nowicjusz

06 Lip 2020, 01:03

No tak,a problem jest głębszy,zobacz sobie na YT garażowe hobby Mercedes B brak ciśnienia na jednym cylindrze,mechanicy spisali silnik na straty,przyczyna okazała się ,,prozaiczna,,tutaj może być nadpalony zawór,pęknięta głowica od sprawdzenia rozrządu bym zaczął.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Lip 2020, 16:41

Mechanik powiedział, że próba olejowa wskazała na pierścienie.
Teraz kwestia ściągnięcia głowicy, aby zobaczyć czy cylinder nie jest porysowany i czy ma sens wymiana pierścieni, bo w innym przypadku już zamiana silnika, masakra...
damzen
Nowicjusz

06 Lip 2020, 17:24

Pierscienie mogą byc zapieczone,pomyśl o innym silniku jeśli odmaczanie nic nie da,trudna sprawa gdyż nawet gdyby wlał nafty na tłok to i tak przecieknie szybko do oleju,sama wymiana pierścieni to zabieg na krótką metę,może rzeczywiście okazać się,że cylinder jest przytarty,tłok też,wtedy tulejowanie,jeśli się da,inny tłok,no ale wypadałoby robić tulejowanie pozostałych dwóch cylindrów,nowe pierścienie,szukaj silnika z rozbitka u uczciwego sprzedawcy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...

06 Lip 2020, 21:37

PhantomASA1 napisał(a):zobacz sobie na YT garażowe hobby Mercedes B brak ciśnienia na jednym cylindrze
Przestań pisać swoje posty odnosząc się do merca.( co problem fiat czy ford czy jakieś inne g..o to Ty merc ) Tutaj mamy Fajwejową kosiarkę.
damzen napisał(a):Problem już występował jak kupiłem samochód bo komputer wyświetlał blad o przerwie w zapłonie i o wartości poniżej progowej na trzecim cylindrze, ale zbagatelizowałem po tym jak diagnosta powiedział, że pewnie świece lub cewka
I tutaj trzeba było zrezygnować z zakupu. Te jednostki mają przypadłość do wypalania zaworów. Taka ich uroda .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lip 2020, 21:54

Ty Bonifacy se możesz rozkazywac ale swoim dzieciom jesli je masz,pytający jasno napisał,że próba olejowa pokazała pierscienie,gdyby to był wypalony zawór,to nic by nie dała,poza tym wszystkie silniki posiadają podobną budowę i nie ważne jest czy to Mercedes,czy fiat,no tak zapomniałem,że Mercedes posiada kwadratowe tłoki a zaworów nie ma,tą dygresj a po prosu spowodowałeś to,że nie mam juz z tobą o czym dyskutować.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lip 2020, 19:15

Próba olejowa nie zawsze jest wiarygodna. Ten silnik w odróżnieniu do innych nie za bardzo nadaje się do remontu. Procedury serwisowe nie przewidują tak banalnych czynności jak wymianę tłoka czy panewek głównych, korbowodowych. Silnik jednorazowy. Bardzo dużo aluminium podatnego na zniekształcenia przy ponownym montażu motora. Nie ma uszczelek pokryw. Wszystko składane na płynne szczeliwo. Oni czyli grupa VAG to chyba przesadzają. Dają np.aluminiowe śruby pokrywy rozrządu (1,2 Tsi ) ....i takie tam inne kwiatki....
bonifacy
Stały forumowicz

10 Lip 2020, 17:56

Kolejna osoba, która nie poleca w bawienie się remontu z tym silnikiem. Czyli polecacie natrudzić się ze znalezieniem silnika, jako iż będzie to pewniejsze rozwiązanie?
W takim razie rodzi się moje kolejne pytanie, gdzie najlepiej kupić ten silnik?
Silnik kompletny? Słupek/dól/góra/bóg wie co jeszcze? :D
damzen
Nowicjusz

10 Lip 2020, 20:54

Nie to że nie poleca. A zwraca uwagę. Ty osobiście pewnikiem remontu nie będziesz robił . Mechanik zbadał i stwierdził co napisałeś .Co powiedział jak to naprawić ? Może najpierw rozebrać jednostkę a potem decydować.
bonifacy
Stały forumowicz

11 Lip 2020, 14:55

Pisałem wyżej o tym, że najlepiej byłoby zdaniem mechanika ściągnąć górę i sprawdzić w jakim stanie jest ten trzeci cylidner, bo jak porysowany to nie ma co naprawiać tylko poszukać nowego silnika. A jeżeli jest okej, to wymiana tych pierścieni (ogólnikowo mówiąc)
1 wariant: 800-1000zł za robocizne + cena silnika pewnie ok. 1000zł
2 wariant: ok. 1500zł z tego co mechanik powiedział
Czyli no powiedzmy, że koszty w obu przypadkach podobne, pytanie co ma większy sens
damzen
Nowicjusz

11 Lip 2020, 19:05

Widać, że na siłę chcesz naprawiać ten silnik, zamiast kupić drugi.
W takim razie co mamy ci napisać? Zdejmij górę, popatrz co jest uszkodzone, kup części i naprawiaj. W tym temacie już chyba wszystko zostało napisane o tym silniku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000