Brak lewego światła długiego. Pomocy

22 Lis 2024, 18:58

Witam, mam problem w swoim audi a3 8l 98rok 1.8T Mianowicie zginął mi gdzieś prąd bo masa jest w przewodzie który idzie do żarówki. Napięcie wynosi nie co ponad 1v. Sprawdzałem już bezpieczniki jak i również napięcie na nich i wynosi ponad 12v czyli prawidłowo jak lewej i prawej strony świateł długich. No i już nie mam pomysłu dlaczego zginęły mi długie z lewej strony.
IMMO
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

24 Lis 2024, 09:45

Pomoże tu ktoś ??
IMMO
Nowicjusz

24 Lis 2024, 11:51

To świadczy o zakłóceniu w przepływie napięcia ..między bezpiecznikiem lub przekaźnikiem a żarówką. Jeśli są u ciebie na tym przewodzie kostki lub inne złącza elektryczne to sprawdź je i oczyść . Teraz jest okres gdzie wilgoć króluje i może weszła ci w takie złącze kostki .Jeśli ich nie ma to pociągnij bezpośrednio przewód od bezpiecznika lub przekaźnika do tej żarówki.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

25 Lis 2024, 20:13

Korozji nie ma bo jest garażowany zresztą styki sprawdzałem.. Powiedz mi gdzie jest ten przekaźnik od tych świateł albo jakie ma oznaczenie... Bo też kabel plusowy do żarówki ma kolor żółto zielony a co idzie od przełącznika do bezpieczników szaro zielony i gdzieś w tej plataninie idzie dalej więc nie jest to jeden ciągły przewód
, Edit// Tak czy owak podłączyłem kabel bezpośrednio ze sprawnej żarówki i działają długie
IMMO
Nowicjusz

25 Lis 2024, 22:40

Wychodzi na to że to przekaźnik. Nie wiem jak jest u ciebie ale w Mitsubishi ASX jest skrzynka przekaźników. Musisz zlokalizować skrzynkę przekaźników w swoim aucie .U mnie wygląda to tak. U ciebie powinno być podobnie.Wyjmuj kolejno przekaźniki i świeć długie światła aż trafisz na ten właściwy wówczas nie będziesz miał ani lewego ani prawego światła drogowego..Może na podstawie poniższego tekstu uda ci się zlokalizować ten właściwy po oznaczeniu. Mam jeszcze pytanie ..czy sprawdziłeś styki przełącznika świateł ,,długich" przy kierownicy??
Poniżej link
[link do iParts wygasł]
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/rag ... gLjFPD_BwE
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/mpr ... ik-swiatel
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

27 Lis 2024, 11:00

jeśli korozję już sprawdziłeś, oczywiste usterki wyeliminowałeś to czy warto nad tym dumać? elektryk poradzi sobie z tym szybko i sprawnie, a grzebiąc samemu możesz więcej rzeczy uszkodzić niż pierwotnie jest uszkodzonych
matyldav
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...
    Kody tablic rejestracyjnych w krajach członkowskich UE
    Obecnie tablice rejestracyjne w całej Unii Europejskiej są zunifikowane. Dzięki rozporządzeniu Rady (WE) nr 2411/98 z dnia 3 listopada 1998 powstało pojęcie euroband (lewy niebieski pasek na tablicy rejestracyjnej - europasek). ...