REKLAMA
Dobry wieczór Wszystkim!
Od kilku dni szukam na różnych forach przypadków podobnych do mojego, jednakże wciąż nie byłem w stanie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na napotkany problem.
Słowem wstępu: Kilka lat temu zmarł mój ojciec - jedyny właściciel naszego rodzinnego samochodu. Nikt nie spodziewał się, że sprawa spadkowa będzie trwała aż tak długo (niebawem stuknie 5 lat). Rok, albo dwa lata temu (jeszcze nie byłem kierowcą, więc nie interesowały mnie sprawy auta) skończyło się miejsce w DR na "wbicie przeglądu", w związku z czym po upływie miesiąca od ostatniego okresowego przeglądu powinienem odstawić auto do garażu i czekać na zakończenie sprawy spadkowej.
Tutaj pojawia się problem. Jest to jedyne auto rodzinne, i odstawienie go "w kąt" nie wchodzi w rachubę. Odpowiedź na mój pierwszy problem częściowo znalazłem w innych tematach. Wyczytałem, iż wyrobienie nowego DR nie będzie możliwe, gdyż do zakończenia sprawy spadkowej właścicielem pozostaje mój nieżyjący tata, a nikt inny nie ma możliwości załatwienia formalności. Czy to prawda? Może jednak istnieje jakiś sposób, by móc legalnie jeździć autem? Chciałbym uniknąć jazdy z nieważnym DR, gdyż podczas ostatniej kontroli policjant powiedział mi, że powinien zabrać mi dowód, jednak nie zrobi tego w drodze wyjątku. Dodam, że mam niezwykłe szczęście do rutynowych kontroli (a wcale nie jeżdżę szybko!) i policjanci zazwyczaj sami nie wiedzą, co powinienem zrobić w tej sytuacji.
Teraz druga, właściwie najważniejsza dla mnie sprawa. W czerwcu muszę jechać autem na południe Francji. Chciałbym mieć wtedy pewność, że w razie ewentualnej kontroli na terytorium innego państwa, w papierach będę miał porządek. Obawiam się, że sprawa spadkowa nie skończy się do tego czasu. Wpadłem dziś na pomysł, aby odbyć okresowe badanie pojazdu na kilka dni przed wyjazdem. Wówczas otrzymałbym ważne 30 dni zaświadczenie o odbyciu przeglądu. I tutaj pojawia się pytanie: czy na terytorium innych europejskich państw takie zaświadczenie pozwoli mi przez miesiąc poruszać się "legalnie" moim autem? Może jest to dokument ważny jedynie w Polsce?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Proszę także o wyrozumiałość, gdyż starałem się znaleźć informacje w istniejących tematach.
Serdecznie pozdrawiam!