Brak miejsc na wbicie przeglądu w DR, sprawa spadkowa

20 Lut 2016, 22:39

Dobry wieczór Wszystkim!
Od kilku dni szukam na różnych forach przypadków podobnych do mojego, jednakże wciąż nie byłem w stanie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na napotkany problem.
Słowem wstępu: Kilka lat temu zmarł mój ojciec - jedyny właściciel naszego rodzinnego samochodu. Nikt nie spodziewał się, że sprawa spadkowa będzie trwała aż tak długo (niebawem stuknie 5 lat). Rok, albo dwa lata temu (jeszcze nie byłem kierowcą, więc nie interesowały mnie sprawy auta) skończyło się miejsce w DR na "wbicie przeglądu", w związku z czym po upływie miesiąca od ostatniego okresowego przeglądu powinienem odstawić auto do garażu i czekać na zakończenie sprawy spadkowej.
Tutaj pojawia się problem. Jest to jedyne auto rodzinne, i odstawienie go "w kąt" nie wchodzi w rachubę. Odpowiedź na mój pierwszy problem częściowo znalazłem w innych tematach. Wyczytałem, iż wyrobienie nowego DR nie będzie możliwe, gdyż do zakończenia sprawy spadkowej właścicielem pozostaje mój nieżyjący tata, a nikt inny nie ma możliwości załatwienia formalności. Czy to prawda? Może jednak istnieje jakiś sposób, by móc legalnie jeździć autem? Chciałbym uniknąć jazdy z nieważnym DR, gdyż podczas ostatniej kontroli policjant powiedział mi, że powinien zabrać mi dowód, jednak nie zrobi tego w drodze wyjątku. Dodam, że mam niezwykłe szczęście do rutynowych kontroli (a wcale nie jeżdżę szybko!) i policjanci zazwyczaj sami nie wiedzą, co powinienem zrobić w tej sytuacji.
Teraz druga, właściwie najważniejsza dla mnie sprawa. W czerwcu muszę jechać autem na południe Francji. Chciałbym mieć wtedy pewność, że w razie ewentualnej kontroli na terytorium innego państwa, w papierach będę miał porządek. Obawiam się, że sprawa spadkowa nie skończy się do tego czasu. Wpadłem dziś na pomysł, aby odbyć okresowe badanie pojazdu na kilka dni przed wyjazdem. Wówczas otrzymałbym ważne 30 dni zaświadczenie o odbyciu przeglądu. I tutaj pojawia się pytanie: czy na terytorium innych europejskich państw takie zaświadczenie pozwoli mi przez miesiąc poruszać się "legalnie" moim autem? Może jest to dokument ważny jedynie w Polsce?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Proszę także o wyrozumiałość, gdyż starałem się znaleźć informacje w istniejących tematach.

Serdecznie pozdrawiam!
Tomek37ck
Obserwowany

Auto: Seat Toledo

21 Lut 2016, 00:19

Tomek37ck napisał(a):Czy to prawda?
Niestety ale myślę ze tak.Zastrzegam sobie jednak ze nie jestem znawcą prawa w takim temacie.
Tomek37ck napisał(a): Wówczas otrzymałbym ważne 30 dni zaświadczenie o odbyciu przeglądu.
W takim przypadku zaświadczenie po wykonaniu OBT pojazdu jest wazne na rok.Masz jednak termin 30 dni zeby udać się do WK i dokonac wymiany DR pojazdu.Owszem mozesz próbowac jezdzić z aktualnym DR pojazdu +zaświadczenie z SKP o wykonanym OBT ale roznie to moze sie skończyć.Kiedyś trafisz trafisz na"smerfa"słuzbistę i DR wyląduje na biurku w WK.
Tomek37ck napisał(a):Może jednak istnieje jakiś sposób, by móc legalnie jeździć autem?
Do legalnej jazdy uprawnia jedynie:
1/ DR pojazdu z aktualnym OBT
2/ PC pojazdu wazne z reguły na 30 dni....
Tomek37ck napisał(a): I tutaj pojawia się pytanie: czy na terytorium innych europejskich państw takie zaświadczenie pozwoli mi przez miesiąc poruszać się "legalnie" moim autem?
Myślę ze odpowiedz na to pytanie masz napisaną wyzej...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Lut 2016, 01:02

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jednakże, jednej rzeczy wciąż nie jestem pewny:

Masz jednak termin 30 dni zeby udać się do WK i dokonac wymiany DR pojazdu

Wydaje mi się, że właśnie to jest niemożliwe z racji tego, że właściciel nie żyje, a o samochód toczy się sprawa spadkowa. Niemniej dziękuję, bo mam już pewien "trop". W wolnej chwili wybiorę się do WK i tam postaram się pozyskać dalsze informacje.
Tomek37ck
Obserwowany

Auto: Seat Toledo

29 Maj 2016, 22:25

Witam
Chciałbym,odświezyć temat, mam podobny problem co kolega wyżej, ale trochę się różni szczegółami
Otóż mam auto w rodzinie, dla którego też skończyły się miejsca na pieczątke Badania technicznego i problem polega na tym, że właścicielem jest moj dziadek nie żyjący oraz mama. Czy jest jakiś sposób aby wyrobić nowy dowód, jeśli jest współwłaściciel ??
FRAGOKOV
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Myślibórz
Prawo jazdy: 04 07 2004
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: TOYOTA
Silnik: 1,4D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2016, 10:37

Czy jest jakiś sposób aby wyrobić nowy dowód, jeśli jest współwłaściciel ??

Obawiam się, że najpierw trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po dziadku
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

31 Maj 2016, 14:46

@ FRAGOKOV Procedura wygląda następująco :

WYMAGANE DOKUMENTY

Wniosek o wydanie wtórnika dokumentów ,tablic rejestracyjnych, wpis adnotacji w dowodzie rejestracyjnym i inne.

Załączniki:

oryginał dowodu rejestracyjnego,
oryginał karty pojazdu, jeżeli była wydana,
oryginał wyciągu z rejestru badań technicznych pojazdów prowadzonego przez stację kontroli pojazdów, jeżeli termin następnych badań technicznych pojazdu nie jest możliwy do odczytania z dowodu rejestracyjnego,
w przypadku załatwiania sprawy przez pełnomocnika lub przez jednego z współwłaścicieli pojazdu wymagany jest dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa

Do wglądu:

dowód uiszczenia opłaty komunikacyjnej i ewidencyjnej,
dowód osobisty,
aktualny wyciągu z KRS i REGON (dotyczy podmiotów posiadających osobowość prawną) lub kopie potwierdzone pieczęcią podpisem i datą osoby upoważnionej.

Do odbioru dowodu rejestracyjnego należy przedstawić następujące dokumenty:

oryginał dowodu rejestracyjnego,
oryginał karty pojazdu, jeżeli była wydana,
dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie
w przypadku załatwiania sprawy przez pełnomocnika lub przez jednego z współwłaścicieli pojazdu wymagany jest dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa
oryginał wyciągu z rejestru badań technicznych pojazdów prowadzonego przez stację kontroli pojazdów, jeżeli termin następnych badań technicznych pojazdu nie jest możliwy do odczytania z dowodu rejestracyjnego.

Skontaktujcie się ze swoim Wydziałem Komunikacji w tej konkretnej sprawie
i złóżcie wniosek ;)

Pozdrawiam
Maciek
porównywarka OC i AC
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

31 Maj 2016, 15:34

Dziękuję za odpowiedź :)

Byłem dziś w WK i tam powiedziano Mi, że jest potrzebny podział spadkowy po zmarłym, jeśli jest właścicielem i pomimo tego, że również jest żyjący współwłaściciel. Niestety polega na tym problem, że BT ważne jest jeszcze 2 miesiące, a przez ten czas podział nie jest możliwy w tak szybkim tempie oraz oświadczenie spadkobierców, ponieważ jest ich aż 5, w tym 1 osoba za granicą i nie ma z nią kontaktu :(
FRAGOKOV
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Myślibórz
Prawo jazdy: 04 07 2004
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: TOYOTA
Silnik: 1,4D4D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2012

31 Maj 2016, 15:55

Życzę Ci w takim razie szybkiego i korzystnego rozwiązania sprawy :)
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40