Brak miejsca w dowodzie, przejestrowanie a ubezpieczenie

06 Mar 2017, 17:36

Witam, mam problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Kupiłem jakiś czas temu auto na czarnych blatach - nie miałem jeszcze w planach go przerejestrowac. W dowodzie nie ma miejsca na przegląd techniczny, dokument z SKP jest ważny 30 dni, jak się udam do WK przerejstrowanie będzie wymogiem, co wtedy z polisa?
Dodam że udało się ją opłacić do końca a ubezpieczyciel prawdopodobnie nie wie kto jest aktualnie właścicielem.
Co mam zrobić przerejestrowac i zgłosić do ubezpieczalni? Nie będę musiał dopłacać nic do końca polisy?
Szukam najprostszego rozwiązania dodam, że nie kręci mnie go teraz przerejestrowywać.

Pozdrawiam
lnsert
Nowicjusz

Auto: Lanos
Silnik: 1.6 106 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2017, 14:35

lnsert napisał(a):Dodam że udało się ją opłacić do końca a ubezpieczyciel prawdopodobnie nie wie kto jest aktualnie właścicielem.
Nabywca pojazdu czyli Ty czy tego chce czy nie to przejmujesz polisę OC i to dalej Ty decydujesz co z nią zrobisz. Czy będziesz z niej dalej korzystał po ewentualnej rekalkulacji składki.

Tak czy inaczej musisz przerejestrować auto żeby wszystko było zgodnie z przepisami. Spotkałem się też z tym że ludzie potrafią jeździć z tym zaświadczeniem z OSKP prawie rok. Wszystko jest dobrze dopóki nie spowodujesz kolizji lub nie złapie Cię Policja.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2017, 15:07

Wysłałem przelew ostatniej raty, babka z agencji załatwiła numer konta tej polisy, przez telefon jej powiedziano że nie było rekalkulacji to teraz będę mieć spokój do końca tej polisy?
Muszę ich poinformować o przerejestrowaniu czy się dowiedzą i dostanę jakiś papierek?
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!
lnsert
Nowicjusz

Auto: Lanos
Silnik: 1.6 106 KM
Typ: Hatchback

07 Mar 2017, 16:48

lnsert napisał(a):babka z agencji załatwiła numer konta tej polisy, przez telefon jej powiedziano że nie było rekalkulacji to teraz będę mieć spokój do końca tej polisy?
Rekalkulację robią ale nie muszą jak polisa przechodzi na nowego właściciela czyli w tym przypadku Ciebie.

lnsert napisał(a):Muszę ich poinformować o przerejestrowaniu czy się dowiedzą i dostanę jakiś papierek?
Powinieneś ich poinformować bo jak przerejestrujesz auto. Z ubezpieczenia OC poprzedniego właściciela możesz korzystać do końca jego ważności. Tu trzeba pamiętać o wykupieniu nowego bo to automatycznie się nie przedłuża.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...
    Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...