Brak mocy i pojedyncze - b.mocne szarpnięcie podczas ruszania.

23 Sty 2020, 18:02

Cześć!Mam problem ze swoim Hyundaiem Santa Fe z 2002 roku.Auto jeździ w gazie ,ale problem występuje zarówno na gazie jak i na benzynie.Często (nie zawsze)zdarza mu się szarpnąć przy ruszaniu już w momencie puszczania samego sprzęgła -wygląda to tak,że auto łapie potężnego "muła" trochę tak jakbym miał wrzucony wyższy bieg i trzeba je niezle przypiłować,żeby w ogóle ruszyło -muli muli i nagle znikąd dostaje pełnej mocy i pojawia się właśnie to pojedyncze mocne szarpnięcie ,dosłownie jakby ktoś wjechał w tył :no: Wiem ,że sprzęgło było wymieniane niedawno temu stąd też zwracam się z prośbą o jakieś sugestie ,bo nie znam się aż tak bardzo na samochodach ,a ten użytkuję do dojazdów do pracy i nie mogę pozwolić sobie na to żeby auto stało tydzień lub dwa u mechanika- wolę zdiagnozować usterkę i w miarę możliwości coś z tym zrobić.
Fred0004
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: Nissan Micra
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • 23 Sty 2020, 18:20

Tylko przy ruszaniu na jedynce czy na wstecznym też tak się dzieje? Jak jedziesz np. na drugim biegu i dodajesz gazu to problem braku mocy (takiej dziury) nie występuje?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

23 Sty 2020, 18:49

Z tego co zauważyłem to to szarpnięcie pojawia się tylko na jedynce natomiast jeśli chodzi o wsteczny to raczej jest ok,ale też go delikatnie muli i czasem trzeba dać mu solidniej gazu żeby nie zgasł.Im dalej tym lepiej :) na dwójcie i dalej auto zbiera się ładnie- bez szarpnięć i spadków mocy .
    Fred0004
    Nowicjusz

24 Sty 2020, 10:52

Zrób jeszcze jeden test żeby wyeliminować tu problem ze sprzęgłem. Rusz na jedynce tak bez gazu żeby samochód powoli się toczył (sprzęgło puszczone do końca) i wtedy dodaj gazu zobacz czy też będzie się dusił? Możesz też to samo powtórzyć na dwójce jadąc powoli bez gazu. Oczywiście w obu przypadkach nie wciskaj gazu w podłogę tylko dynamicznie :)

Generalnie problem może być tylko przy niskich obrotach a raczej wychodzeniu z nich.

Kiedy miałeś wymieniany filtr powietrza?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

26 Sty 2020, 15:42

No więc za twoją radą pojeździłem trochę i dokładniej przypatrzyłem się tej przypadłości i jest tak,że niestety szarpnięcie pojawia się nawet przy próbie ruszenia z samego sprzęgła,czasem nawet auto gaśnie :/ Są momenty gdy chcę ruszyć spod świateł i samochód kompletnie nie reaguje na puszczanie pedału sprzęgła tylko b,mocno zrywa tuż przed samym końcem zakresu jego ruchu.Mało tego zauważyłem ,że sam pedał sprzęgła potrafi mocno drżeć i coś chrobocze pod maską ,gdy samochód stoi na luzie i dopiero po naciśnięciu sprzęgła ten dzwięk znika .Wiem,że sprzęgło było wymieniane ,bo poprzednim właścicielem był mój brat ,ale czy istnieje możliwość ,że ktoś je zle założył?Z tego czego się ostatnio dowiedziałem,to ta wersja ma koło dwumasowe ,które nie zostało wymienione wraz z dociskiem ,tarczą i łożyskiem sprzęgła.. :ok:
    Fred0004
    Nowicjusz

29 Sty 2020, 13:53

Fred0004 napisał(a):Z tego czego się ostatnio dowiedziałem,to ta wersja ma koło dwumasowe ,które nie zostało wymienione wraz z dociskiem ,tarczą i łożyskiem sprzęgła..
    I to pewnie był błąd bo wszystko wskazuje na to że to właśnie z nim jest problem. Jaki masz przebieg i czy wiesz czy wcześniej było już kiedyś wymieniane to koło dwumasowe?
    Ono ma za zadanie tłumić drgania, wyciszać napęd jak jest na wykończeniu to potrafi hałasować dodatkowo przenoszą się drgania często na cały samochód.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
      Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...