Brak mocy na niskich obrotach i zmnym silniku

05 Sty 2010, 17:00

Witam,

mam następujący problem. Posiadam samochód Kia Shuma z silnikiem 1.5 benzyna z wielopunktowym wtryskiem. Problem zaczął się ok 2 tyg. temu i wygląda następująco: po uruchomieniu silnika auto na niskich obrotach ma małą moc (tak samo jak przy ropniakach), dopiero jak przekroczy ok. 2500 obrotów to tak jakby coś się odblokowało i już jest ok. Wydaje mi się, choć na 100% pewien nie jestem, że jedną z przyczyn jest niska temperatura, bo jak silnik już trochę pochodzi to też wszystko jest ok (ale jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić, bo nie jeździłem w dłuższe trasy). Na początku myślałem że może sprzęgło się ślizga, ale obroty silnika nie skaczą więc to raczej nie to. Filtr powietrza był wymieniany 4 miesiące temu i czyszczony kilka dni temu. Filtr paliwa chyba też nie wchodzi w grę, bo mułiłoby go niezależnie czy to niskie czy wysokie obroty.

Czy ktoś z Państwa miał już podobny problem, albo może orientuje się co to może być?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Kuba
qbaos
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 05 Sty 2010, 17:09

Kuba, teraz jest zimno,pozwól jednostce napędowej i układowi przeniesienia napędu na rozgrzanie się.Pozwól olejom na to by nabrały temperatury roboczej,wyjdzie to twemu autu na zdrowie! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

06 Sty 2010, 09:13

Dzięki za odpowiedź. Nie myśl proszę, że ja na zimnym silniku cuda wyczyniam z samochodem, po prostu to da się wyczuć jadąc bardzo spokojnie na niskich obrotach. Poza tym wolę się zapytać, bo nie spotkałem się jeszcze z czymś takim :smile:
    qbaos
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
      Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...