Brak mocy nie ma siły jechać pod górę - Astra H 1.6 2006 rok

20 Lut 2023, 08:46

Witam. Mam lekki problem z swoją astra...
Ja i brat posiadamy takie same Astry GTC 1.6 bez gazu, i mianowicie brata astra dużo lepiej się zbiera, gdzie jego astra na 5 biegu przyspiesza pod górkę to moja zwalnia delikatnie... W obu dowodach 77 kw...
Czy może być problem u mnie np. w przytkany filtr paliwa? Brudny EGR? Lub nieszczelność na łączeniu elastycznym tłumika? Lub nawet sam katalizator zatkany? Żaden błąd mi nie wyskakuje, świece nowe, kable nowe, odpala dobrze, obroty nie falują.
Morfal99
Nowicjusz

21 Lut 2023, 11:24

Sprzęgło ci się nie ślizga?

Z samym przyspieszeniem nie ma problemów jak chcesz to zrobić dynamicznie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 11:32

Sprzęgło raczej w porządku bo obroty nie rosną, największa różnica jest przy 2 tysiącach obrotów, brata auto po wciśnięciu gazu do oporu wyrywa do przodu a mój dopiero się budzi tak przy 4 tysiącach.

Wiem że ten silnik Szatanem nie jest ale ja muszę zredukować o 2 biegi w dół żeby dynamicznie wyprzedzić ciężarówkę a brat nawet nie potrzebuje redukcji.
Morfal99
Nowicjusz

21 Lut 2023, 11:43

Generalnie silnik silnikowi jest nie równy i czasem dwie takie same jednostki mogą sprawiać wrażenie tak jak u Was.

A jak ze spalaniem, palą Wam podobnie?

Problemy mogą być różne i można zacząć od wymiany filtra paliwa, wyczyszczenia zaworu EGR i sprawdzenia czy działa prawidłowo, sprawdź też filtr powietrza, idąc dalej może być np. przytkany katalizator.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 18:33

Morfal99 napisał(a):Żaden błąd mi nie wyskakuje
|Gdzie nie wyskakuje ? Pod komputer podłączyć . Nie jakiś tam elm a coś co czyta opla .
Morfal99 napisał(a):kable nowe
Kolejne pytanie . jakie te kable :shock:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2023, 20:30

Spalanie podobne, około 7 litrów, i właśnie zauważyłem, że mój filtr paliwa jest chyba od nowości...
I na dodatek zaczął pierdzieć.. łącznik elastyczny wydmuchany :o
Więc filtr do wymiany tłumik do zrobienia a EGR do czyszczenia. A filtr powietrza nowiutki.

A no tak... Tam już cewka zapłonowa jest lecz podmieniłem cewke brata do mojej astry i nie widzę różnicy.
Morfal99
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...
    Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...