Brak możliwości regulacji lewego reflektora.

04 Lut 2023, 23:50

Witajcie pacjent to Daewoo Kalos (r. 2003). Posiadam problem z regulacją reflektorów. Udałem się na stację celem regulacji i o ile prawy reflektor można zarówno śrubką jak i systemem z auta (suwakiem) ustawić, tak lewy w ogóle nie reaguje :/ Pracownik stacji zasugerował żebym się sam pobawił i próbował ustawić lewy względem prawego (który ustawił odpowiednio) jednakże nie wiem jak się za to zabrać. Co może być przyczyną? Do wymiany jest reflektor czy może coś z elektryką? :?:
szymanovvvsky
Nowicjusz

05 Lut 2023, 00:29

Skoro manualnie nie reaguje to coś musi być uszkodzone w środku reflektora.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2023, 14:21

szymanovvvsky napisał(a):Do wymiany jest reflektor czy może coś z elektryką?

A jak przekręcisz pokrętło regulacji reflektora, to snop światła z tego lewego reflektora idzie w dół i w górę tak jak z prawego, czy światło stoi w miejscu, a tylko ten prawy reflektor reaguje? Silniczek w lewym reflektorze słychać czy nie?
Regulacja elektryczna i regulacja manualna to dwie osobne regulacje i mogą, albo i nie, ze sobą współpracować. Może być np. uszkodzona regulacja manualna, a elektryczna będzie działać. Może być też tak, że silniczek słychać ze chodzi, ale snop światła nie reaguje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2023, 20:48

Skoro manualnie nie reaguje to coś musi być uszkodzone w środku reflektora.

Tak się domyślam tylko nie wiem czy oddawać to do mechanika, myślałem, że sam może najpierw poszukam :/

A jak przekręcisz pokrętło regulacji reflektora, to snop światła z tego lewego reflektora idzie w dół i w górę tak jak z prawego, czy światło stoi w miejscu, a tylko ten prawy reflektor reaguje? Silniczek w lewym reflektorze słychać czy nie? Regulacja elektryczna i regulacja manualna to dwie osobne regulacje i mogą, albo i nie, ze sobą współpracować. Może być np. uszkodzona regulacja manualna, a elektryczna będzie działać. Może być też tak, że silniczek słychać ze chodzi, ale snop światła nie reaguje.

No właśnie nie reaguje na pokrętło. Najpierw diagnosta próbował manualnie śrubokrętem ale nie było żadnego efektu, więc próbowaliśmy pokrętłem ale również nie reagował. Prawy zaś zarówno manualnie jak i pokrętłem jeździ góra/dół. Silniczek? Nie nasłuchiwałem się, ale jutro postaram się zajrzeć pod maskę i się wsłuchać. Dzięki za sugestie.
szymanovvvsky
Nowicjusz

05 Lut 2023, 20:50

Mechanik nie wiele wymyśli, szukaj drugiej lampy, najprostsze i najszybsze rozwiązanie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lut 2023, 11:05

Posłuchaj jeszcze czy silniczek w tej lampie działa. Warto też sprawdzić co się dzieje z tą śrubą regulacyjną - czy cały czas kręci się swobodnie, czy przeskakuje itd. Poszukaj w necie opisu jak działa ta regulacja manualna i z silniczkiem, to będziesz wiedział na co zwrócić uwagę. Jest to dość proste. Jak pooglądzasz to będziesz wiedział dlaczego ta regulacja nie działa i czy dasz radę ją naprawić i czy wogóle da się naprawić. Zwróć uwagę, czy wszystko z tej regulacji w reflektorze sie kręci. Może się okazać, że tak jak napisał Kao trzeba będzie wymienić reflektor.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Pierwszy kabriolet Volkswagena stworzony na bazie SUV-a
    W ramach wielkiej ofensywy nowych modeli Volkswagen wprowadzi na rynek swój pierwszy kabriolet na bazie auta typu SUV – T-Roc cabrio. Jego produkcja rozpocznie się w pierwszym półroczu 2020 roku w Osnabrück. ...