Brak OC - nie muszisz mieć przy sobie potwierdzenia opłaty!

06 Kwi 2009, 06:39

MotoAlbercik napisał(a):Przepis wchodzi w życie z dniem 19 marca 2009.
Ale należy pamiętać o tym,że nie zmieniono w tej ustawie art.129 pkt 2.
Oznacza to,że jednak kierując samochodem,powinniśmy posiadać dowód zawarcia ubezpieczenia OC,tak jak prawo jazdy i dowód rejestracyjny.W przeciwnym razie,samochód nie zostanie odholowany i będziemy mogli kontynuować jazdę,ale zapłacimy mandat 50 zł za brak wymaganego dokumentu podczas kontroli.
A z pewnych źródeł wiem,że jak kierowca nie okaże dokumentu zawarcia umowy OC podczas kontroli,to procedura będzie taka - mandat 50 zł za brak wymaganych dokumentów,a poza tym policjant z całą pewnością sprawdzi,czy ta umowa jest zawarta.Jeżeli okaże się,że nie,to wówczas tak jak było dotychczas - holowanie i wysoka kara.

Proszę nie wprowadzać w błąd społeczeństwa. Ustawa obowiązuje 14 dni od ogłoszenia (umieszczenia w Dz.U) a nie od uchwalenia. Podanie daty 19.03.2009 jest wielce nieodpowiedzialne i naraża kolegów kierowców na koszta związane z holowaniem. Tak przy okazji dzisiaj tj. 06.04.2009 ustawa leży sobie jeszcze w senacie. (rada - mieć OC). Pozdrawiam Moderatorka.
waldeman
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 11:24

Ustawa zaczyna obowiązywać po 14 dniach ogłoszenia tego faktu w Monitorze Polskim.Ogłoszenie miało być umieszczone w dniu 5 marca( w tym dniu miało być to ogłoszone właśnie w MP.Niestety jak kolega zauważył,prawdopodobnie jeszcze do tego nie doszło,więc termin 19 marca jest oczywiście nieaktualny.Nie sprawdzałem na chwilę obecną,gdzie leży ten projekt i czy nowelizacja została już ogłoszona w MP.Tak więc nie ma 100% pewności co do tej ustawy.
Co do posiadania potwierdzenia zawarcia umowy OC przy sobie,to tak czy inaczej,takie potwierdzenie nalezy mieć zawsze przy sobie,nawet jak ta nowelizacja wejdzie w życie - jak już pisałem wcześniej,taki dokument nalezy okazać policji podczas kontroli,ponieważ w tej nowelizacji,zmieniony będzie jedynie zapis,że jeżeli się tego dokumentu nie okaże,to policja nie odholuje samochodu na parking policyjny.Zostaje natomiast przepis,że policjantowi należy taki dowód okazać.Jeżeli nie mamy go przy sobie,to i tak zapłacimy mandat.Dodatkowo,jeżeli takowego dokumentu nie okażemy policjantowi podczas kontroli,to z całą pewnością stracimy całe mnóstwo czasu,zanim policjant sprawdzi,czy mamy to OC.Tak więc ten dokument należy mieć nadal przy sobie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Kwi 2009, 10:22

Witam, ponownie, senat zgłosił jednak poprawki do omawianej noweli.
A główna polega na dopisaniu dwóch kluczowych słów "w Rzeczpospolitej Polskiej albo...". Wynik może być taki, że dla samochodów zarejestrowanych w RP kompletnie nic się nie zmieni (dalej holowanie, dowód rejestracyjny i fundusz gwarancyjny)

http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/914_u.htm
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/914.htm
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wg ... e/1870.pdf

Pozdrawiam.
waldeman
Nowicjusz

22 Kwi 2009, 15:40

Bartek19Bwa napisał(a):Moim zdaniem to głupota dawac mandat za brak dokumentów. Po to jestesmy w rejestrze w komputerach ze moga sprawdzic i puscic nas bez zadnego mandatu. Ale niestety nas rzad słabo mysli.

Zgadzam się, ale należy pamiętać, że nie wszystko jest tak pięknie, ponieważ wszystkie systemy komputerowe są w jakimś stopniu narażone na przeciążenia itp. raz gdy wracałem z imprezki (oczywiście nie samochodem) sprawdzali mój dowód, policjantka podała kilka razy mój pesel przez woki toki :) , po czym powiedziała, że system się zawiesił. Z ubezpieczeniem OC mogłoby być podobnie, a polisę trzeba sprawdzić, mając ze sobą dokument na pewno zaoszczędzimy czas w tak beznadziejnej sytuacji.
silverArrow
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Kwi 2009, 08:57

mysle ze to juz powinno byz i obowiazywac dawno bo przecvie technika poszla w gore a policjanici chyba juz nie sa jeden pisze drugi czyta tez niech baniakami rusza i sie zajma czyms a nie tylko pisaniem mandatow bo tyle umieja i jaki to wielki kozak z niego ja jestem za zeby juz bylo to z komputerami jak sie zapomnie oc pozdrawiam
vectra96
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnow

26 Kwi 2009, 21:43

bardzo dobrze ze taka ustawa weszla w zycie. za kazdym razem jak gdzies jade to trzeba pamietac o tym OC a teraz chociaz troche nam ulatwili zycie :)
matt90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Maserati GranTurismo - opinia i wrażenia z jazdy
    Miałem okazję trochę pojeździć i jako że nie ma opini na temat tego auta więc się podziele wrażeniami. Maserati GranTurismo Silnik 4.2 V8 405 KM Skrzynia aut. 6 Biegowy Rok prod. 2010 Całokształt Uważam że to bardzo fajne ...