Brak papierow

18 Sty 2015, 23:51

Witam, przymierzam sie do kupna samochodu, szukam bardziej wiekszych (ze wzgledu na prace; sezonowa co prawda ale pewne wymagania sa). Moim typem stal sie opel astra f kombi, tanie czesci, malo pali itp. Znalazlem jedno ogloszenie, blisko mnie, jest to 1.6 16V 100km 1996 r. tylko jest jeden problem. " Samochód wyposażony jest w instalację LPG dobrej klasy (niestety brak dokumentów na instalację, instalacja nie wbita w dowód), którą sam montowałem po zakupie samochodu przy przebiegu 200000 km. Oczywiście działa na niej bezproblemowo ( przy -15' C można od razu przełączać na LPG)"
Czy oplaca sie brac taki samochod? Jezeli tak co trzeba z nim zrobic?(najlepiej po kolei) Ile to moze kosztowac?
Pytalem kolegi to mowil ze wymiana butli (500zl) z homologacja -> przeglad z nowa butla(200zl) -> wbicie w dowod.
Dodam tyle ze samochod do sprzedazy za 2600 z negocjacja.
w0rk18
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa b
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

19 Sty 2015, 10:46

Jak dobrze pamiętam musisz mieć wyciąg ze świadectwa homologacji instalcji, którą wydaje uprawniony do montażu instalacji LPG warsztat - jak napisałeś sam montowałeś tą instalację - dlaczego nie wydałeś stosownego dokumentu? Oprócz tego potrzebne jest poświadczenie homologacji butli LPG. Skoro zakładałeś LPG, to dlaczego nie wydałeś tejże homologacji właścicielowi? Przecież ta homologacja jest wydawana razem z butlą. A jak została zagubiona to jak dobrze pamiętam w ITD można dostać kopię. Jak będziesz miał te dokumenty, to musisz iść do WK i wbić LPG do DR i KP jak została wydana. Bez tego nie zrobisz przeglądu na SKP.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sty 2015, 11:58

Nie, źle mnie zrozumiałeś...
1. Ja planuje kupić samochód, znalazłem ogłoszenie i ten cytat pochodzi z tego ogłoszenia.
2. Czy opłaca się kupić taki samochód?
3. Co powinienem zrobić w takim razie po zakupie?
4. Jaki to będzie około koszt :)

+ dodam jeszcze ze jak rozmawiałem z gościem od ogłoszenia, napisał mi taka rzecz:
"nie mam dokumentów na butlę i FV za montaż więc nie da się tego zalegalizowac."
w0rk18
Nowicjusz

19 Sty 2015, 17:45

w0rk18 napisał(a):nie mam dokumentów na butlę i FV za montaż więc nie da się tego zalegalizowac."

Jezeli nie masz "zaprzyjaznionego"warsztatu to nic w tym temacie nie zrobisz a więc nie ma sensu cos takiego kupowac.Musisz mieć:
1/F-ra montazu instalki
2/Świadectwo homo instalki
3/Dokument na zbiornik gazowy podpisany przez insp.TDT
Jezeli nie masz tych dokumentów to WK nie wpisze w DR ze samochód ma instalkę a diagnosta nie wykona OBT.
MotoAlbercik napisał(a):ITD
Moto-AL-TDT... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Sty 2015, 18:28

A jak pojadę do nich żeby sprawdzili wszystko nie podpiszą się pod tym?
3. - chodzi o homologacje butli?
w0rk18
Nowicjusz

19 Sty 2015, 19:07

w0rk18 napisał(a):A jak pojadę do nich żeby sprawdzili wszystko nie podpiszą się pod tym?
Kto to są oni... :?: Pod czym maja się podpisac... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeep Wrangler Unlimited
    Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...

19 Sty 2015, 20:29

Warsztat - to oni; -podpisali sie pod tym - ze to ich instalacja, za odpowiednia oplata
w0rk18
Nowicjusz

20 Sty 2015, 10:55

Migi60 - masz oczywiście rację - TDT :wink:
w0rk18 napisał(a):Warsztat - to oni; -podpisali sie pod tym - ze to ich instalacja, za odpowiednia oplata

Jeżeli warsztat montuje instalację wydaje na to fakturę montażu i świadectwo homologacji. Jak dany warsztat tego nie robił, to wątpię, żeby jakiś inny wziął na siebie ryzyko i się pod tym podpisał. Poza tym to niezgodne z prawem. Tak samo jak to, że ów właściciel sam montował ten gaz w aucie.
Powiem krótko - masz za dużo kasy, chcesz mieć kłopoty i kombinować? Kup. A jeżeli chcesz mieć spokój i cieszyć się nabytkiem, to poszukaj innego auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000