Brak podświetlenia zegarów Mazda 3 BK

30 Mar 2022, 21:03

Witam,
Mam problem z Mazdą 3, co jakiś czas nie ma podświetlenia zegarów, ale tylko zegarów, ekranik z przebiegiem się podświetla. Brak podświetlenia też powoduje brak oświetlenia schowka. Myślałem że to przepalona żarówka ale czasem schowek był podświetlany, gdy zegary gasły to żarówka w schowku nie świeciła. Wymieniłem żarówkę ale problem nadal występuje. Podczas włączania świateł w okolicach schowka słychać takie cyknięcie, nie wiem czy to prawidłowe. Przed chwilą jechałem kilKa kilometrów i podświetlenie było, również w schowku. Zgasiłem auto, odpaliłem i już zegary nie świeciły ani schowek.
Proszę o pomoc.
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

31 Mar 2022, 19:47

Zobacz czy jak w momencie kiedy nie masz podświetlenie włączysz i wyłączysz ponownie światła to podświetlenie pojawi się?

Zerknij też w okolice gdzie słyszałeś ten dźwięk i zobacz czy tam nie ma jakiś bezpieczników. Zobacz też czy bez żarówki w schowku podświetlenie zegarów działa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Kwi 2022, 09:51

Podświetlenie działa tylko po puknięciu w skrzynkę bezpieczników, coś tam musi nie stykać, wymieniłem bezpiecznik ale dalej to samo. Podświetlenie nie działa razem z nieświecącą żarówka w schowku. Wina leży na pewno po stronie skrzynki bezpieczników, gdy lekko się ją kopnie to podświetlenie działa. Co to może być? Styki bezpiecznika czy gdzieś na kablach ?
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

03 Kwi 2022, 12:07

Skoro tak to musisz posprawdzać kable które wchodzą do skrzynki lub same konektorki od tego bezpiecznika, być może są one jakieś brudne i czasem nie stykają. Wiesz gdzie jest problem, a to już dużo teraz trzeba go rozwiązać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Paź 2024, 00:07

Mam ten sam problem. Jak go rozwiązałeś proszę powiedz.
Kejms
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Model RX dwie dekady temu zainicjował zupełnie nowy segment luksusowych SUV-ów i od tej pory jest jednym z najpopularniejszych modeli Lexusa na całym świecie. Jego najnowsza generacja w odmianie L jest o 11 cm dłuższa ...