Brak połysku po polerce

22 Maj 2016, 16:57

Witam.mam taki problem.jakiś czas temu mialem lekkie lakierowanie błotnika ( rysy i malutki szpachel) po lakierowaniu błotnik był matowy. "specjalista ze sklepu" z kosmetyka samochodowa powiedzial, ze mam zrobic tak: Papier 2000 na mokro, po tym farecla na mokro i będzie ok.( na dodatek ultrafina ) na hologramy ( bo kiedyś powychodziły przy odświeżaniu lakieru za jednym razem chciałem to zrobic)no tak zrobiłem.teraz ten błotnik jest jeszcze bardziej matowy jakby od tego papieru.czy da się to odratować?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

22 Maj 2016, 19:13

Szkoda, że nie zamieściłeś zdjęcia. Papierowanie to nie jest zadanie dla osoby niedoświadczonej, można po prostu przedobrzyć z polerowaniem i zetrzeć nadmiar lakieru (wtedy zamiast połysku jest mat i lakier cienki jak papier). Farecla na mokro, to już anachronizm - mało kto teraz tym robi. Ultrafina to dobra rada, ale to jest krok ostatni.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

23 Maj 2016, 12:24

Teraz widac, że to sa właśnie rysy od papieru.czym można to uratować?
P.s nałożyłem na maly fragment " żółwika" wosk i powiem szczerze ze trochę zniwelowało problem(ale jak sądzę to tylko chwilowe)
defens
Początkujący

23 Maj 2016, 13:44

Wrzuć jakieś zdjęcie. Jak zdarłeś bezbarwny lakier to już raczej nic ci nie pomorze. Jedynie malowanie całego elementu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

24 Maj 2016, 12:30

Nie wiem czy bedzie cos widac- takie długie rysy na nadkolu.oraz drugie zdjęcie z tym samym problemem na masce.generalnie nie wyczuwalne pod palcami
defens
Początkujący

24 Maj 2016, 13:21

Maska nie wygląda źle i możesz zacząć polerowanie od niej. Co do błotnika to chyba da się jeszcze go spolerować tylko trzeba uważać i często sprawdzać.

Papier już odstaw teraz samą polerką podziałaj i nie przypal lakieru, poleruj równomiernie całą powierzchnię.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Mała terenówka Suzuki była już kiedyś dostępna ze zdejmowanym dachem. Ale najnowsza odsłona modelu, która ostatnio skradła serca wielu kierowców, nie doczekała się dotąd takiej odsłony. Są jednak spore ...

24 Maj 2016, 13:52

Jakiego preparatu użyć aby byl w miarę bezpieczny, a skuteczny?
P.s ultrafina tez na to ma iść?
defens
Początkujący

24 Maj 2016, 13:59

Ultrafina, to jest bardzo drogi środek w dodatku zawierający od groma wypełniaczy - jak z resztą wszystkie produkty 3M do polerowania. Jest on sprzedawany w pojemnikach 1litr, a tobie potrzeba max 50 gram na oba elementy. Kup sobie pastę Manzerna 2500 w małej buteleczce, do tego średnią gąbkę i delikatnie próbuj to wyprowadzić. Na mój gust, to miejscami juz klar jest przepalony i bez pomiaru miernikiem lakieru próbuj tylko delikatnych kombinacji.
Anjin
Zaawansowany

24 Maj 2016, 14:15

Ultrafine i tak musze kupić by pozbyć sie hologramu ( chyba ze jest inny lepszy preparat i czy manzerna też ma takie właściwości?) ultrafine tam gdzie kupuję to ja "rozważają" wiec z tym nie ma problemu.a jeszcze dopytam... Mam dwie gąbki: Czarna( do polerowania, tak sprzedający powiedzial, ze najlepsza do ultrafiny, oraz zwykła biała bardziej twarda, którą użyć?i czy bezpieczniej nie bedzie jak ręcznie będę to nanosił?
defens
Początkujący

24 Maj 2016, 14:18

Jeżeli to gąbki czarna i biała, to domyslam się że to gąbki marki Farecla. Jeżeli absolutnie uwziąłeś się na utrafnę, to do niej używa się gąbki ciemnej/miękkiej, która na 100% nie ruszy tych zmatowień (ultrafina i miękka gąbka, to rzeczy do nadania ostatecznej głębi i najwyższego połysku, a ty w tej chwili jesteś dłuuuuuuuuugo przed tym)...
Anjin
Zaawansowany

24 Maj 2016, 14:42

Nie uparłem się na ultrafine tylko i tak musze hologramow się pozbyć. To tak ostatecznie rozumiem ze białą gąbką plus menzerna?
defens
Początkujący

24 Maj 2016, 15:55

Tak jak pisałem - nie znając grubości lakieru nie możesz dobrać trafnie ani ziarnistości pasty ani twardości gąbki, dlatego proponuje użycie pasty średniościernej (Menzerna 2500 lub 3M-żółty korek). Skoro rozlewają Ultrafinę to może mają też w sprzedaży żółty korek na mniejsze ilości. Ta kombinacja pozwoli pozbyć się hologramów przy jednoczesnym wyciągnięciu połysku bez dalszego usuwania lakieru. Jak juz się z tym uporasz, to można myśleć o ultrafinie na miękkiej gąbce czarnej.
Anjin
Zaawansowany

24 Maj 2016, 16:03

Ok.juz wszystko wiem.dzieki za uwagi i pomoc
defens
Początkujący

31 Maj 2016, 09:46

Menzerna 2500 powinna w tym przypadku pomóc i w sumie niewiele ryzykujesz plus rozprowadzić żółta gąbką,a dopiero potem pomyśleć o ultrafinie i miękkiej gąbce czarnej,to powinno pomóc i pozbędziesz się hologramów i wyciągnie połysk.
HQaero
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4

21 Lip 2016, 13:03

a full dipem próbowaliście? mi tym chłopak machnął całe auto, w sumie w macie, ale jak chcesz połysk to mają .
ankaa111
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa