Brak pozycji przedniej oraz tylnej prawej Citroen C8

14 Lut 2015, 17:57

Powiedzcie mi gdzie znajdę bezpiecznik odpowiedzialny za światła pozycyjne. Mam taki problem w swoim Citroenie C8, świeci mi tylko tylna lewa pozycja, prawej tylnej nie mam ani obu przednich, co jeszcze, oświetlenia rejestracji również nie mam :-( Posprawdzałem najpierw żarówki, wszystko git, dla pewności powymieniałem na nowe żarówki i nic... Nie wiem co jest na rzeczy, auto sprowadziłem ze Szwajcarii i nie mam do niego instrukcji obsługi ani żadnych schematów.
c1chy
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Citroen C8
Silnik: 2.0 110KM HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2015, 10:32

Bardzo dziękuję za pomoc :wink: gapiów 300 a pomocy 0 to nic, to jest życie, radź se sam . Udało mi się samemu rozwiązać ten problem. Sprawa banalna, zacząłem sprawdzać każdy bezpiecznik i natrafiłem na przepalony 10a po wymianie wszystko wróciło do normy, pozycja świeci się.
c1chy
Nowicjusz

15 Lut 2015, 12:55

Nie jest tak do końca, że nikt ci nie chciał pomóc. Wielu forumowiczów to tacy jak ty, którzy nie znają się za bardzo na samochodach i szukają na forum pomocy. A ci, którzy się znają, niekoniecznie muszą znać się na wszystkich samochodach, a w szczególności na elektryce. Oprócz tego tak jak napisałeś - wymieniłeś żarówki, bo to mogłeś zrobić sam. Kolejną rzeczą przy tego typu usterkach jest właśnie sprawdzenie bezpieczników, bo to też można zrobić samemu. Jak ktoś ma chociażby najmniejsze pojęcie o elektryce, to można jeszcze przed wymianą żarówką sprawdzić miernikiem napięcie na stykach tych żarówek. I dopiero po takim sprawdzeniu zazwyczaj pisze się na forum. Bo trudno, żebyśmy każdemu forumowiczowi, któremu nie świeci żarówka pisali "sprawdz lub wymień żarówkę" albo "sprawdz bezpieczniki". Bo to można zrobić samemu, od razu.
Niemniej jednak dziękujemy za to, że po usunięciu usterki napisałeś co było przyczyną :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lut 2015, 18:36

Nie mam żalu do nikogo, wiem jak jest. Pozdrawiam.
c1chy
Nowicjusz

15 Lut 2015, 20:13

Są auta co nie mają bezpieczników od świateł, pobór prądu dla każdego obwodu jest analizowany elektronicznie i w razie przekroczenia zadanego natężenia obwód jest wyłączany.
andrzej_124
Stały forumowicz

15 Lut 2015, 20:18

W moim przypadku (Citroen C8) wymiana przepalonego bezpiecznika pomogła.
c1chy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...