Brak prądu wewnątrz samochodu Honda City gm2

05 Sty 2022, 00:54

Witam,
Mam problem z samochodem Honda City
2010 rok (gm2/GM3).
Silnik 1.4
Do rzeczy, przy podłączaniu dodatkowego oświetlenia dotknęły mi się 2 kable od światła w bagażniku (zwarcie + i -)
We wnętrzu nie działa nic, samochód stracił prąd,nie odpala, nie działa radio, oświetlenie przód/tył, kompletnie brak reakcji.
Niestety wujek Google nie pomaga, ponieważ o tym samochodzie jest ciężko cokolwiek znaleźć.
Proszę o pomoc.
HondaCity
Obserwowany

05 Sty 2022, 09:49

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników i sprawdź czy przy klemach akumulatora nie ma takiego dodatkowego bezpiecznika. Przy takim zwarciu najczęściej przepala się jeden z bezpieczników.

Nie wiem jak w tym modelu ale może być tak jak w Civicu VIII z tamtych lat. Jest jeszcze opcja bezpiecznika uderzeniowego/powypadkowego który odcina prąd w całym układzie. W Civicu znajduje się on po lewej stronie deski jak otworzymy drzwi i zdejmiemy taką plastikowa zaślepkę które jest miedzy drzwiami a deską. Pod nią zobaczymy taki prostokątny otwór we wzmocnieniu i za nim powinien być taki bezpiecznik (czarny lub czerwony). Jest on wciskany. Choć wątpię żeby to była jego wina o ile jest w układzie ale warto to sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sty 2022, 12:41

A czy w tej hondzie jest tylko jedno miejsce z bezpiecznikami czy jest ich więcej?
Czy mogło się coś poważniejszego uszkodzić niż bezpiecznik?
HondaCity
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...